Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΑΤΟ: Ο Mark Rutte θα αντιμετωπίσει έναν ανταγωνιστή-έκπληξη για την θέση του γενικού γραμματέα - Διχάζονται τα κράτη-μέλη

ΝΑΤΟ: Ο Mark Rutte θα αντιμετωπίσει έναν ανταγωνιστή-έκπληξη για την θέση του γενικού γραμματέα - Διχάζονται τα κράτη-μέλη
Η κίνηση της τελευταίας στιγμής εκ μέρους του Iohannis έρχεται καθώς οι μεγαλύτερες δυνάμεις στη συμμαχία των 31 μελών έχουν ήδη δηλώσει τη δημόσια υποστήριξή τους στον Rutte
Η Ρουμανία ενημέρωσε τους συμμάχους της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο προ ολίγου ότι ο Πρόεδρος Klaus Iohannis εξετάζει το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει το φαβορί Mark Rutte για την κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ.
Η κίνηση της τελευταίας στιγμής εκ μέρους του Iohannis έρχεται καθώς οι μεγαλύτερες δυνάμεις στη συμμαχία των 31 μελών έχουν ήδη δηλώσει τη δημόσια υποστήριξή τους στον Rutte τις τελευταίες 24 ώρες, με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία να δηλώνουν ότι «ψηφίζουν» τον απερχόμενο Ολλανδό πρωθυπουργό ως τον επόμενο ηγέτη του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, περίπου 10 χώρες παραμένουν αναποφάσιστες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που μοιράζονται στρατηγικές ανησυχίες, αλλά θα δυσκολευτούν να αμφισβητήσουν ανοιχτά τις ΗΠΑ και τον εκλεκτό του Joe Biden για τη θέση.
Μάλιστα, δύο διπλωμάτες του ΝΑΤΟ με γνώση των δεδομέων από πλευράς Βουκουρεστίου επιβεβαίωσαν την πρωτοβουλία της Ρουμανίας στο Politico.
Από την πλευρά του το Bloomberg μετέδωσε πρώτο την επερχόμενη «κίνηση» από τον Ρουμάνο πρόεδρο.
Αλλά ούτε και οι Ρουμάνοι αξιωματούχοι που συνομιλούν με δυτικά μέσα αμφισβητούν τις πληροφορίες.
«Μέσω των αποστολών κάθε κράτους μέλους, οι προθέσεις [και] οι προτάσεις μεταδίδονται ανεπίσημα στο ΝΑΤΟ», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος σε τοπικά ΜΜΕ.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ φοβούνται ότι η καθυστερημένη είσοδος του Iohannis θα μπορούσε να διχάσει την ενότητα της συμμαχίας, η οποία ήδη αντιμετωπίζει απειλές από την πιθανή επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο.
Ο Trump έχει επανειλημμένα προαναγγείλει ότι θα κλονίσει τις βεβαιότητες που ορίζουν τις αρχές της Συμμαχίας.
Εντούτοις, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης επιδιώκουν μια επιθετικότερη προσέγγιση προς τη Ρωσία από αυτή που θεωρούν ότι κομίζει ο Ολλανδός Rutte.
Λέγοντας ότι δεν έχουν σκοπό να σταθούν εμπόδιο στον Rutte, ένας ανώτερος διπλωμάτης της Ανατολικής Ευρώπης δήλωσε στο Politco: «Τουλάχιστον κάποιος πρέπει να ρωτήσει, "Εντάξει, Mark, πώς σχεδιάζεις να αντιμετωπίσεις τη Ρωσία;"»
Επισημαίνουν επίσης την αποτυχία του Rutte να φέρει το επίπεδο των αμυντικών δαπανών της Ολλανδίας στο στόχο του 2% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε από όλους τους συμμάχους πριν από μια δεκαετία, κάτι που όπως είπαν, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του σε περίπτωση που εκλεγεί ο Trump.
Αυτό προστίθεται στις διμερείς εντάσεις μεταξύ Ολλανδίας και Ρουμανίας, δύο μελών του ΝΑΤΟ που είναι επίσης μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η κυβέρνηση του Rutte αρνιόταν επί χρόνια την είσοδο του Βουκουρεστίου στο Σένγκεν, επικαλούμενη κινδύνους διαφθοράς και αύξησης της εγκληματικότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης