Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρέμουν πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Zaporizhia - Συνεχείς εκρήξεις και βλάβες αποκαλύπτει ο ΔΟΑΕ

Τρέμουν πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Zaporizhia - Συνεχείς εκρήξεις και βλάβες αποκαλύπτει ο ΔΟΑΕ
Εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ που σταθμεύουν στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας ανέφεραν ότι άκουγαν εκρήξεις «κάθε μέρα την περασμένη εβδομάδα»
«Ισχυρές εκρήξεις εκτίναξαν τα παράθυρα του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia αυτή την εβδομάδα», αποκαλύπτει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος υπενθυμίζει «την επείγουσα ανάγκη για μέγιστη στρατιωτική συγκράτηση για τη μείωση του κινδύνου πυρηνικού ατυχήματος.
Εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ που σταθμεύουν στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας ανέφεραν ότι άκουγαν εκρήξεις «κάθε μέρα την περασμένη εβδομάδα» συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης «την περασμένη Παρασκευή που φαινόταν να συνέβη κοντά στον ίδιο το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας» όπως τονίζει ο Οργανισμός σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Μια εύφλεκτη κατάσταση

«Παραμένω βαθιά ανήσυχος για την πυρηνική ασφάλεια και την κατάσταση στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Αναφορές από τους ειδικούς μας υποδεικνύουν πιθανές πολεμικές ενέργειες κοντά στην τοποθεσία. Για άλλη μια φορά, καλώ όλα τα μέρη να σεβαστούν αυστηρά τις πέντε συγκεκριμένες αρχές προστασίας του εργοστασίου και να αποφύγουν οποιαδήποτε επίθεση ή στρατιωτική δραστηριότητα που θα μπορούσε να απειλήσει την πυρηνική ασφάλεια και την ασφάλεια της περιοχής», δήλωσε σχετικά με το περιστατικό ο Γενικός Διευθυντής Rafael Mariano Magnified.


Ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο του 2022.
Παρόλο που ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έχει αποστείλει μια ομάδα επιθεωρητών στο πεδίο εδώ και ένα χρόνο, τα περιστατικά αυξάνονται, εντείνοντας τους φόβους για κίνδυνο ατυχήματος.
Τον Ιανουάριο, για παράδειγμα, η υπηρεσία δήλωσε ότι δεν είχε πρόσβαση στα δωμάτια αρκετών αντιδραστήρων στο εργοστάσιο, παρόλο που η λειτουργία ενός εξ αυτών διαταράχθηκε από επανειλημμένες διακοπές ρεύματος.

Έκτακτη διακοπή ρεύματος

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες καθώς η τοποθεσία παραμένει χωρίς ρεύμα έκτακτης ανάγκης.
Μάλιστα, η γραμμή κόπηκε λόγω «προβλήματος» που παρουσιάστηκε στην άλλη πλευρά του ποταμού Δνείπερου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΟΑΕ.
Ενώ το εργοστάσιο εξακολουθεί να λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την ψύξη του αντιδραστήρα και άλλες λειτουργίες πυρηνικής ασφάλειας, δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες εφεδρικές επιλογές για τροφοδοσία εκτός εργοταξίου.
Και η επανασύνδεση δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πριν από την 1η Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης