Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα Elon Musk: Ο Ολλανδός πρωθυπουργός δεν έχει τη νομική εξουσία να υπογράψει Συνθήκη Ασφαλείας με την Ουκρανία

Βόμβα Elon Musk: Ο Ολλανδός πρωθυπουργός δεν έχει τη νομική εξουσία να υπογράψει Συνθήκη Ασφαλείας με την Ουκρανία
Ο διεθύνων σύμβουλος της ης Tesla και της SpaceX αμφισβητεί έντονα την πρόθεση υπογραφής Συμφωνίας Ασφαλείας 
Μία πραγματική βόμβα έριξε το Σάββατο (24/2/2024) ο Αμερικανός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της πλατφόρμας X, Elon Musk ανήμερα της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
O Musk δήλωσε ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte δεν έχει τη νομική εξουσία να υπογράψει μια Συνθήκη Ασφαλείας με την Ουκρανία για 10 χρόνια.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX έκανε τη δήλωση αυτή ως απάντηση σε μια ανάρτηση της πολιτικής σχολιάστριας Eva Vlaardingerbroek στο δίκτυο X σχετικά με τη 10 συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας της Ολλανδίας με την Ουκρανία.
Η Vlaardingerbroek είπε ότι «η γνώμη του ολλανδικού λαού» δεν είχε ζητηθεί.
«Δεν φαίνεται ότι αυτός (ο Rutte) έχει τη νομική εξουσία να το κάνει», έγραψε ο Musk απαντώντας. Συμφωνία Ασφαλείας Ολλανδίας - Ουκρανίας

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στις 23/2 ότι θα υπογράψει Συμφωνία Ασφαλείας με την Ουκρανία για τα επόμενα 10 χρόνια.
Ανέφερε επίσης ότι βάσει της εν λόγω συμφωνίας η Ολλανδία θα βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί και να επιτύχει την περαιτέρω ενσωμάτωσή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία υπέγραψε νωρίτερα παρόμοιες συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Δανία.
Επίσης υπέγραψε μία τέτοια συμφωνία και με την Ιταλία.

Ποιος είναι ο σκοπός των διμερών συμφώνων ασφαλείας που υπογράφει η Ουκρανία

«Ο σκοπός των διμερών συμφώνων είναι να υπάρχει κάποιο είδος προσωρινής υποστήριξης καθώς η προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ καθυστερεί και να διασφαλιστεί ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να αισθάνονται ότι θα έχουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη από διάφορες χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», λέει ο Mikael Valtersson, πρώην αξιωματικός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και επιτελάρχης του Σουηδικού Δημοκρατικού Κόμματος.
«Η διαδικασία του ΝΑΤΟ θα είναι μακρά. Μπορεί να διαρκέσει για πάντα.
Η Ουκρανία ίσως μείνει στην αίθουσα αναμονής για 10 χρόνια.
Η Ουκρανία θέλει να έχει αυτές τις συμφωνίες ασφαλείας μέχρι να γίνουν μέλη. Αλλά δεν ξέρουμε αν θα γίνουν ποτέ μέλη», είπε ο Valtersson στο Sputnik.
Εν τω μεταξύ, το Κίεβο ελπίζει να χρησιμοποιήσει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με μέλη του ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την κατάρρευση της πολεμικής του προσπάθειας.
Όσον αφορά στις πρακτικές επιπτώσεις των συμφώνων, ο Valtersson επισημαίνει ότι βασικά θα συνεχιστεί η ροή βοήθειας που υπάρχει σήμερα αλλά σε πιο επίσημη βάση.
«Πρόκειται να κάνουν το ίδιο πράγμα που κάνουν σήμερα – δηλαδή να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη εάν η Ουκρανία αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, είδαμε ότι μίλησαν για αυτό – ότι θα είχαν κάποιου είδους συμφωνίες ασφαλείας με το Κίεβο πριν γίνουν μέλη», συνέχισε.

Μία εύκολη διέξοδος για τις χώρες του ΝΑΤΟ;

Ταυτόχρονα, ο Valtersson είπε ότι «είναι επίσης μια εύκολη διέξοδος για τις χώρες του ΝΑΤΟ» όταν πρόκειται για το τέλμα του πολέμου με τη Ρωσία.
«Έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα κάνουν πολλά για την Ουκρανία τα επόμενα 10 χρόνια, αλλά αυτό που είναι σημαντικό για το Κίεβο είναι τι θα συμβεί τον επόμενο χρόνο», τόνισε ο αναλυτής.
Ο Σουηδός ειδικός βλέπει επίσης τη λανθάνουσα αντιπαλότητα μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ ως έναν άλλο πιθανό παράγοντα, με το Βερολίνο και το Παρίσι να θέλουν να δείξουν ότι η Ένωση παραμένει εξίσου δεσμευμένη στην υπόθεση του Κιέβου, ειδικά εν μέσω της επικίνδυνης αμερικανικής οικονομικής υποστήριξης καθώς η χρηματοδότηση 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένει κολλημένη στο Κογκρέσο.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες - οι μεγάλες δυνάμεις, και ειδικά η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν διακηρύξει ότι πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία ακόμα κι αν οι ΗΠΑ δεν συνεχίσουν.
Είναι δύσκολο να λάβεις ενίσχυση από τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, και αν ο Trump γίνει πρόεδρος αυτό θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο.


Το αγκάθι Trump και η αλλαγή εξουσίας στις χώρες της ΕΕ

Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία. Έτσι, οι ευρωπαϊκές χώρες μιλούν για την ανάληψη του ρόλου των ΗΠΑ. Είναι πολύ δύσκολο.
Σημαίνει πολλά χρήματα και επιπλέον δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις ΗΠΑ, όσον αφορά στα στρατιωτικά μέσα, επειδή δεν έχουν αποθέματα», είπε ο ειδικός.
Τα σύμφωνα έχουν σχεδιαστεί για να προετοιμαστούν για έναν «συνεχιζόμενο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία» για τα επόμενα χρόνια.
Φυσικά, τόνισε ο Valtersson, όλες αυτές οι διμερείς συμφωνίες θα υπόκεινται στην πολιτική βούληση των ηγεσιών των χωρών που τις εφαρμόζουν, με τις υπογράφουσες να είναι ευάλωτες στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν στρατηγική αναδιάταξη όσον αφορά στην ουκρανική κρίση.
«Στη Γαλλία, η Marine Le Pen προηγείται του Macron στις δημοσκοπήσεις.
Ο Macron δεν μπορεί να επανεκλεγεί.
Αυτό δεν λέει πολλά, αλλά ένας άλλος υποψήφιος από το κόμμα του μπορεί να είναι λιγότερο δημοφιλής από αυτόν», υπογράμμισε ο Valtersson.
Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός παρουσιάζει σημάδια κατάρρευσης.
Έτσι μπορεί να υπάρξουν νέοι πολιτικοί ηγέτες στην κυβέρνηση σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και τότε αυτές οι συμφωνίες θα είναι άκυρες και δεν έχουν καμία σημασία.
Αλλά προς το παρόν η ηγεσία των τριών μεγάλων δυνάμεων στην Ευρώπη προσπαθεί να εκφράσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή» για την Ευρώπη», είπε ο Valtersson.
Σε κάθε περίπτωση, ο Σουηδός ειδικός στον τομέα της άμυνας εξάλλου εστιάζει στην πρόσφατη αποτυχημένη προσπάθεια του ΝΑΤΟ να παραδώσει ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία.
«Είναι πολύ εύκολο να πεις κάτι. Είναι πολύ πιο δύσκολο να το συνειδητοποιήσεις και να το υλοποιήσεις.
Αν θυμάμαι καλά, ίσως έχουν παραδοθεί 300.000 βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι έχουν πολύ περιορισμένη ικανότητα να παράγουν και να δώσουν περισσότερα.
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξεκινήσει η παραγωγή drone (που υποσχέθηκε ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Λετονίας).
Θα μπορούσατε πάντα να αγοράζετε φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά η ανάπτυξη των drones στον πόλεμο μετακινείται σε μεγαλύτερα UAV.
Οπότε δεν ξέρω αν η ουκρανική πλευρά θα ήταν ικανοποιημένη, αν λάμβανε ένα εκατομμύριο διάφορα μικρά και φθηνά drones», είπε ο παρατηρητής, δείχνοντας τις αυξανόμενες δυνατότητες της τεχνολογίας ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης