Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιμορραγεί η ΕΕ: Περισσότερα από 130 δισεκ. ευρώ στη «μαύρη τρύπα» του μετώπου της Ουκρανίας από τον Φεβρουάριο 2022

Αιμορραγεί η ΕΕ: Περισσότερα από 130 δισεκ. ευρώ στη «μαύρη τρύπα» του μετώπου της Ουκρανίας από τον Φεβρουάριο 2022
Η ΕΕ δεσμεύτηκε να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες της, να ανοικοδομήσει την οικονομία της και της κοινωνίας, να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς της και να ενισχύσει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου
«Στα δύο χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουμε παράσχει ήδη τα 82 ή 83 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε το Κίεβο έναντι της Ρωσίας και άλλα 50 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στο πρόσθετο πακέτο μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας", είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, γιατί η ΕΕ έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική στήριξη στην Ουκρανία σε τακτική βάση» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Νωρίτερα, σε κοινή δήλωση των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε ότι ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2024-2027 «θα βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες της, να ανοικοδομήσει την οικονομία της και της κοινωνίας, να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς της και να ενισχύσει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».
Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 14 Δεκεμβρίου πέρυσι, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μελλοντική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς ήδη από τον Ιούνιο του 2022, η ΕΕ είχε χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ στα δύο κράτη, θέτοντας αρκετούς αυστηρούς όρους για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα παραδεχτεί ότι μια τέτοια απόφαση ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική προκειμένου να στηρίξει το Κίεβο και το Κισινάου στην αντιπαράθεσή τους με τη Μόσχα.

Το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ από μόνο του, καθώς και η έναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η χώρα θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτά τα βήματα επίσης δεν υποχρεώνουν τις Βρυξέλλες σε τίποτα.
Η απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας είναι μόνο η αρχή ενός μάλλον μακρύ ταξιδιού προς την ένταξη στην ΕΕ.
Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα από το 1999 και «διεξάγει» ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ από το 2005, η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια από το 2005, το Μαυροβούνιο από το 2010, η Σερβία από το 2012.
Η Κροατία ήταν η τελευταία χώρα που προσχώρησε στην ΕΕ το 2013 με την διαδικασία να έχει διαρκέσει 10 χρόνια.
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία παρεμβαίνουν στη διευθέτηση, εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και «παίζουν με τη φωτιά».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov σημείωσε ότι κάθε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο με την προμήθεια όπλων, αλλά και με την εκπαίδευση προσωπικού στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες χώρες.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η τροφοδότηση της Ουκρανίας με όπλα από τη Δύση δεν βοηθά στις διαπραγματεύσεις και θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

Νωρίτερα, η ΕΕ διά στόματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen ανακοίνωσε πως τα πρώτα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος βοήθειας των 50 δισεκατομμυρίων που ενέκριναν οι Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου θα δοθούν τον Μάρτιο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS
"Συζητήσαμε τα επόμενα βήματα για τη Διευκόλυνση της Ουκρανίας των 50 δισ. ευρώ.
Η 1η πληρωμή των 4,5 δισ. ευρώ θα γίνει τον Μάρτιο", ανέφερε στη σελίδα της X. www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης