Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Το... πριόνι του Milei δουλεύει καλά – Μόλις σε 9,5 εβδομάδες το πρώτο πλεόνασμα ύστερα από 14 χρόνια

Αργεντινή: Το... πριόνι του Milei δουλεύει καλά – Μόλις σε 9,5 εβδομάδες το πρώτο πλεόνασμα ύστερα από 14 χρόνια
Εάν ο Milei τα καταφέρει, θα αποτελέσει πρότυπο για τη συρρίκνωση της παρέμβασης του κράτους στην οικονομία σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο
Ο Αργεντινός πρόεδρος Javier Milei έχει ήδη καταγάγει κάποιες σημαντικές νίκες στο κρίσιμο πεδίο της οικονομίας, με τη χώρα να βλέπει το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της σε επίπεδο μήνα εδώ και 12 χρόνια.
Προφανώς, ο Milei χρειάστηκε μόλις εννιάμισι εβδομάδες για να ισορροπήσει έναν προϋπολογισμό που προβλεπόταν να καταγράφει έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.
Σε όρους της οικονομίας των ΗΠΑ, μετέτρεψε ένα ετήσιο έλλειμμα 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε πλεόνασμα 400 δισεκατομμυρίων - σε 9 και μισή εβδομάδες.
Πώς το έκανε;
Μείωσε τους προϋπολογισμούς των κεντρικών κυβερνητικών υπηρεσιών κατά 50%, ενώ κατάργησε τις φιλικές διευθετήσεις με τους κυβερνητικούς παράγοντες και τα συνδικάτα.
Κατά αναλογία, εάν περικοπεί ολόκληρος ο προϋπολογισμός της Ουάσιγκτον κατά 50%, θα εξοικονομηθούν γρήγορα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια και μπορεί να εξυπηρετηθεί το εθνικό χρέος.
Αποδεικνύεται ότι η κατάσταση αν αντιμετωπιστεί δραστικά δεν χρειάζεται μια χώρα να περιέλθει σε δημοσιονομικό χάος.

Ταχεία πρόοδος

Τα ελλείμματα δεν είναι η μόνη νίκη που καταγράφει ο Milei.
Περιόρισε τη νομοθεσία που αφορούσε εξωθεσμικά συμφέροντα, για την εξυπηρέτηση «φίλων» των κυβερνήσεων, απαλλάχθηκε από τους ελέγχους συναλλάγματος και πρόσφατα μείωσε τις τιμές ενοικίου καταργώντας τους ελέγχους, το «ενοικιοστάσιο» – γεγονός που στην πραγματικότητα οδήγησε σε διπλασιασμό των διαμερισμάτων προς ενοικίαση στο Μπουένος Άιρες, μειώνοντας το κόστος για τους πολίτες.
Δυστυχώς, δεν είναι όλα ομαλά: ένα νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών που που αποδείχθηκαν εστίες διαφθοράς —για την ουσιαστική «αποσοβιετοποίηση» της οικονομίας της Αργεντινής— μπλοκαρίστηκε από τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση που εξυπηρετεί τα κυβερνητικά συνδικάτα που θα έχαναν τις πελατείες τους.
Εν τω μεταξύ, μια μεγάλη μεταρρύθμιση του Milei για να διευκολυνθούν οι προσλήψεις, αλλά θα έβλαπτε τα συνδικάτα, αναιρέθηκε από το ανώτατο δικαστήριο, το οποίο είπε ότι πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο.

Ο υπερπληθωρισμός

Για τον μέσο Αργεντινό, τα παραπάνω είναι… ξαπλώστρες στον Τιτανικό σε σύγκριση με τον ελέφαντα στην οικονομία: ο υπερπληθωρισμός της Αργεντινής.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο μηνιαίος πληθωρισμός ανήλθε στο 20,6%.
Αυτό ήταν πολύ καλύτερη επίδοση σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά παρόλα αυτά άφησε τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση στο 254%.
Γιατί τόσο ψηλά; Εν μέρει επειδή ο Milei έπρεπε να ελευθερώσει τη συναλλαγματική ισοτιμία για να εξομαλύνει την πορεία προς τη δολαριοποίηση - υιοθέτησε το δολάριο αντί για το απαξιωμένο τοπικό νόμισμα.
Αλλά κυρίως επειδή τα ποτάμια του χρήματος που τυπώθηκαν από τους προηγούμενους σοσιαλιστές συνεχίζουν να τρέχουν μέσα από τα… ερείπια που άφησαν στην οικονομία της Αργεντινής.
Άλλωστε, ο Milei είναι μόνο δύο μήνες στην εξουσία.

Η δολαριοποίηση της οικονομίας της Αργεντινής

Οι μεταρρυθμίσεις του Milei θα συνεχίσουν να αποτελούν έναν πόλεμο χαρακωμάτων.
Αλλά η επιτυχία του στον πληθωρισμό θα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της λαϊκής υποστήριξης στο πρόσωπό του.
Μόλις σημείωσε μια μεγάλη νίκη με το έλλειμμα, αλλά σταματά μόνο την αιμορραγία - ο ασθενής εξακολουθεί να βρίσκεται στην εντατική.
Για να σκοτώσει πλήρως τον υπερπληθωρισμό της Αργεντινής, ο Milei θα πρέπει να κάνει πραγματική πρόοδο στη δολαριοποίηση – ή…τολμάμε να ονειρευόμαστε, έναν κανόνα χρυσού.
Σε ό,τι αφορά τη δολαριοποίηση, αυτό θα συνεπαγόταν την ανακοίνωση ενός παραθύρου διάρκειας μηνών για την αναπροσαρμογή των περιουσιακών στοιχείων του πέσο σε δολάρια.
Προετοιμάζει τις βάσεις μέχρι στιγμής — οι έλεγχοι στη νομισματική προσφορά και τα ελλείμματα είναι μεγάλη βοήθεια για την προσπάθειά του.
Και σίγουρα έχει κίνητρο να το κάνει αφού η δολαριοποίηση σε άλλες χώρες, όπως το έκανε όπως ο Ισημερινός, έχει 90% δημόσια υποστήριξη.
Αλλά είναι μια περίπλοκη διαδικασία, και αν γίνει άσχημα, θα πεθάνει εκ γενετής
Το διακύβευμα είναι μεγάλο.
Και όχι μόνο για την Αργεντινή: Αν ο Milei τα καταφέρει, θα είναι πρότυπο για μια συρρίκνωση της παρέμβασης του κράτους στην οικονομία σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης