Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tu 160M - Υπερηχητικός Λευκός Κύκνος: Το ρωσικό βομβαρδιστικό που πετά πιο γρήγορα από μαχητικό και... έχει 12 πυραύλους cruise

Tu 160M -  Υπερηχητικός Λευκός Κύκνος: Το ρωσικό βομβαρδιστικό που πετά πιο γρήγορα από μαχητικό και... έχει 12 πυραύλους cruise
Το βομβαρδιστικό Tu-160Μ είναι το μεγαλύτερο υπερηχητικό αεροσκάφος στην ιστορία της στρατιωτικής αεροπορίας και το βαρύτερο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο
Σχετικά Άρθρα
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin πραγματοποίησε πτήση με το αναβαθμισμένο στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160M την Πέμπτη (22/2/2024).
«Η τεχνολογία είναι εξαιρετική. Ανήκει πραγματικά σε μια νέα γενιά» δήλωσε ο Putin μετά την ολοκλήρωση της πτήσης με το αεροπλάνο Tu-160M «Ilya Muromets».
Το βομβαρδιστικό Tu-160Μ είναι το μεγαλύτερο υπερηχητικό αεροσκάφος στην ιστορία της στρατιωτικής αεροπορίας και το βαρύτερο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο.
Είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του Tu-160, που ονομάστηκε «Λευκός Κύκνος» από τους Ρώσους πιλότους.
Το νέο αεροσκάφος, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στις 12 Ιανουαρίου 2024, έχει αναβαθμισμένους κινητήρες, εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, νέο έλεγχο όπλων και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
«Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει απομείνει από το παλιό αεροσκάφος είναι μόνο η άτρακτος», είπε στο Sputnik ο Dmitry Drozdenko, στρατιωτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης της διαδικτυακής πύλης Fatherland Arsenal.
«Οι κινητήρες αντικαταστάθηκαν με τους πιο εξελιγμένους NK-32-02.
Το αεροσκάφος είναι εντελώς καινούριο από άποψη αεροηλεκτρονικών, ραδιοηλεκτρονικού εξοπλισμού, συστημάτων ελέγχου, είναι εντελώς καινούριο στα πάντα.
putin_160_2.JPG


Βομβαρδιστικό του 21ου αιώνα

Από αεροσκάφος του 20ο αιώνα, έχει γίνει ένα βομβαρδιστικό του 21ου αιώνα», σημείωσε.
Οι κινητήρες NK-32-02 επιτρέπουν στον αναβαθμισμένο Λευκό Κύκνο να αυξήσει την εμβέλεια πτήσης του κατά χίλια χιλιόμετρα στα 12.300, όπως είπε ο Ρώσος στρατιωτικός ειδικός Yury Knutov στο Sputnik.
Ο κινητήρας του είναι πνευματικό τέκνο Ρώσων μηχανικών.
Το μακρινό πρωτότυπο του NK-32-02 ήταν ι NK-6, ο πρώτος στον κόσμο κινητήρας διπλού κυκλώματος με μετακαυστήρα που διέθετε μέγιστη ώθηση 22 τόνων.
Εφευρέθηκε από τον εξέχοντα Σοβιετικό σχεδιαστή Nikolai Kuznetsov τη δεκαετία του 1950 και δοκιμάστηκε με επιτυχία το 1956.
Τέτοιοι κινητήρες εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ μόλις 15 χρόνια αργότερα.
Οι εργασίες για τη δημιουργία του κινητήρα NK-32 για το Tu-160 ξεκίνησαν το 1977.
Το 1983, ο νέος κινητήρας κατετάγη πρώτος στον κόσμο όσον αφορά την ώθηση για μαχητικά αεροσκάφη.
Δεκαετίες αργότερα, το 2016, η PJSC «Kuznetsov» ανακοίνωσε ότι θα παράγει μια νέα έκδοση του διάσημου NK-32.

160_1.JPG
Σκοτώνει με 12 πυραύλους cruise ενώ θα «πυροβολεί» και προς τα πίσω

Το Tu-160M είναι ικανό να μεταφέρει 12 πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς – συμπεριλαμβανομένων των μη πυρηνικών Kh-555 και Kh-101, καθώς και του πυρηνικού Kh-102 – σε δύο εκτοξευτές μέσα στην άτρακτο με μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 45 τόνων .
Μια πηγή από τη βιομηχανία αεροσκαφών ότι το Tu-160M θα μπορούσε να εξοπλιστεί με ένα ραντάρ οπισθοπορείας που θα επέτρεπε στο πολεμικό αεροσκάφος να εκτοξεύει πυραύλους προς «πίσω» ενάντια σε πυραύλους αέρος-αέρος, εδάφους-αέρος και μαχητικά.
Η πηγή πρόσθεσε ότι «η χρήση ραντάρ οπισθοπορείας σε βαριά βομβαρδιστικά είναι λογική, δεδομένου ότι είναι χαμηλών ελιγμών και μπορεί να μην έχουν χρόνο να στραφούν προς τον εχθρό».
«Γιατί αναβαθμίζουμε το Tu-160; Το γεγονός είναι ότι, από τη σκοπιά της ρωσικής στρατιωτικής σκέψης, ένα σύγχρονο στρατηγικό βομβαρδιστικό δεν είναι απλώς ένα βομβαρδιστικό, αλλά μια πλατφόρμα για την εκτόξευση στρατηγικών πυραύλων cruise.
Εκτοξεύονται σε αποστάσεις 1.000 χιλιομέτρων.
Επομένως, το καθήκον των σύγχρονων αεροσκαφών είναι να φτάσουν γρήγορα και αποτελεσματικά στην περιοχή εκτόξευσης και να πραγματοποιήσουν την εκτόξευση», εξήγησε ο Drozdenko.
160_2.JPG

Δεν υπάρχει άλλο σαν αυτό στον κόσμο

Ο στρατιωτικός ειδικός εξήγησε ότι το Tu-160M δεν έχει κάτι ανάλογο στον κόσμο.
Για παράδειγμα, το αμερικανικής κατασκευής B1B χρησίμευε ως βομβαρδιστικό εξοπλισμένο για πυρηνικό οπλισμό μόνο μέχρι το 2007.
Το σύγχρονο πολεμικό αεροσκάφος Β2 των ΗΠΑ, γνωστό και ως βομβαρδιστικό stealth, μπορεί να φέρει πυρηνικά όπλα, αλλά δεν μπορεί να εκτοξεύσει πολλαπλούς πυραύλους cruise φορτωμένους σε περιστρεφόμενο εκτοξευτή, όπως το ρωσικό Tu-160/160M, σύμφωνα με τον Drozdenko.
«Σαν αποτέλεσμα το B2 Spirit μπορεί να εκτελέσει πυρηνικό χτύπημα μόνο όταν βρίσκεται στην πραγματικότητα πάνω από τον στόχο, δηλαδή όχι 1.000 χιλιόμετρα μακριά• πρέπει να βασιστεί στην αορατότητά του για να ξεπεράσει με κάποιο τρόπο όλες τις αεροπορικές άμυνες, ενδεχόμενο μη ρεαλιστικό έργο», τόνισε ο ειδικός.
Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν τα παλιά τους βομβαρδιστικά B-52, σύμφωνα με τον Drozdenko.
Τον Ιανουάριο ο αμερικανικός Τύπος ανέφερε το σχέδιο του Πενταγώνου ύψους 48,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το B-52 να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του μέχρι το 2060.
Το Boeing B-52 Stratofortress πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση πριν από 71 χρόνια.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν βιαστικά το νέο τους Northrop Grumman B-21 Raider.
Το ρωσικό Tu-160/160M, ικανό να φτάσει ταχύτητα σχεδόν 2 Mach (2.200 χλμ./ώρα) παραμένει απαράμιλλο, υποστήριξε ο ειδικός.
«Όταν το ΝΑΤΟ προσπάθησε να το αναχαιτίσει, το αεροσκάφος απλά δίπλωσε τα φτερά του και εν ριπή οφθαλμού, εξαφανίστηκε.
Τα αμερικανικά μαχητικά F-35 δεν μπορούσαν να το προλάβουν. Δηλαδή, μια μοναδική περίπτωση: Το βομβαρδιστικό πετάει πιο γρήγορα από ένα μαχητικό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε.
160_3.JPG

Ο κύριος στόχος του Tu -160

Ο κύριος σκοπός του Tu-160 είναι να φέρει το πολεμικό του καθήκον σε πέρας με πυραύλους, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την αποτροπή και τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας.
«Ο κύριος στόχος του είναι να εκτοξεύσει γρήγορα πυραύλους και ένας πυρηνικός πύραυλος θα σήμαινε ότι μια μητρόπολη καταστρέφεται. Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις», επεσήμανε ο Drozdenko.
«Το Tu-160M θα εκτελεί τα ίδια καθήκοντα που εκτελούνταν προηγουμένως από αεροπλάνα μεγάλης εμβέλειας», είπε ο ειδικός και αξιωματικός των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων, Andrey Krasnoperov.
«Είχαμε μια ολόκληρη σειρά από αεροσκάφη Tu-16, Tu-95, Tu-22M.
Αλλά όλα έχουν διαφορετική εμβέλεια. Μερικά έχουν χαμηλότερη ταχύτητα• Τα Tu-16 και Tu-95 είναι τόσο υποηχητικά όσο και στρατηγικά.
Υπάρχει το υπερηχητικό αεροσκάφος Tu-22, αλλά η εμβέλεια πτήσης τους δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή του Tu-160.
Το Tu-160 πετά με ασφάλεια μέχρι τη Βενεζουέλα.
Δηλαδή, έχουν αρκετά μεγάλη εμβέλεια και είναι οι κύριοι φορείς των βομβών και των στρατηγικών πυραύλων της Ρωσίας.
Είναι ένα αποτρεπτικό υπερόπλο», τόνισε.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης