Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία μειώνει τις αμυντικές δαπάνες, απομακρύνεται από τον στόχο του ΝΑΤΟ

Η Ιταλία μειώνει τις αμυντικές δαπάνες, απομακρύνεται από τον στόχο του ΝΑΤΟ
Η Ιταλία αντιμετωπίζει αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς

Απομακρύνεται από τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες η Ιταλία.
«Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ιταλίας πρόκειται να περικοπεί ξανά το 2024, ωθώντας τη χώρα πιο μακριά από τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ, ακόμη και για το 2028», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Guido Crosetto, την Τετάρτη στο κοινοβούλιο της Ρώμης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι αμυντικές δαπάνες της Ιταλίας μειώνονται σταθερά από 1,59% του ΑΕΠ το 2020 σε 1,46% το 2023 και «μάλλον θα μειωθούν» και φέτος, τόνισε ο Crosetto,  σε συνεδρίαση ερωτήσεων και απαντήσεων στην κάτω Βουλή.
«Δεν είναι νέα που με χαροποιούν», πρόσθεσε.

Πιέσεις για τις αμυντικές δαπάνες λόγω Ρωσίας

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ υφίστανται πιέσεις να αυξήσουν τις αμυντικές τους συνεισφορές και δέχθηκαν και πάλι πυρά από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και νυν υποψήφιο για νέα θητεία, Donald Trump, επειδή δεν συνεισέφεραν αρκετά στον προϋπολογισμό της στρατιωτικής συμμαχίας.
Στη σύνοδο κορυφής του 2014, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι οι χώρες τους θα πρέπει να κινηθούν προς έναν στόχο στρατιωτικών δαπανών τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μέσα σε μια δεκαετία, αλλά η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Mario Draghi, καθυστέρησε τον στόχο αυτό κατά τέσσερα χρόνια.
Τον Νοέμβριο, ο υπουργός δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι ακόμα και ο στόχος λιγότερο φιλόδοξο του 2028 είναι «δύσκολος».
Η Ιταλία αντιμετωπίζει αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, όντας η δεύτερη πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα.
Ωστόσο, ο Crosetto επανέλαβε την Τετάρτη τη δέσμευση του για περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία στον πόλεμο κατά της ρωσικής επιθετικότητας, αφού η πρωθυπουργός Giorgia Meloni υπέγραψε μια 10ετή συμφωνία ασφαλείας με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης