Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνέντευξη Milei (Αργεντινή): Το αλυσοπρίονό μου δουλεύει τέλεια – Μόνο ο καπιταλισμός και η δουλειά θα σας σώσουν από τη φτώχεια

Συνέντευξη Milei (Αργεντινή): Το αλυσοπρίονό μου δουλεύει τέλεια – Μόνο ο καπιταλισμός και η δουλειά θα σας σώσουν από τη φτώχεια
Ο Εl Loco υποστηρίζει ότι «ο καπιταλισμός, η αποταμίευση και η σκληρή δουλειά» θα μας βγάλουν από τη φτώχεια…
Τουλάχιστον χειμαρρώδης ήταν σε συνέντευξή του στους Financial Times ο πρόεδρος της Αργεντινής «El Loco», κατά κόσμον Javier Milei…
Όπως είπε οι μέχρι πρότινος προύχοντες δεν είχαν τίποτε άλλο στο μυαλό τους, παρά το ίδιον συμφέρον, για αυτό και ο λαός στέναζε…
Στη συνέχεια, σε ένα μοναδικό για ανώτατο άρχοντα οικονομικό μανιφέστο, ανέφερε πως μόνο «ο καπιταλισμός, η αποταμίευση και η σκληρή δουλειά» μπορούν να μας βγάλουν από τη φτώχεια… ενώ συμπλήρωσε πως, τελικά, το αλυσοπρίονό του δουλεύει τέλεια, αφού η χώρα προοδεύει καταγράφοντας μάλιστα πρωτογενές πλεόνασμα σε χρόνο ρεκόρ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους FT, ο El Locο δεν καταλαβαίνει ούτε από Κογκρέσο ούτε… από τίποτε, και θα συνεχίζει να ασκεί το μεταρρυθμιστικό του έργο, όσο μπορεί και του επιτρέπει ο νόμος, με διατάγματα.
Δεν δέχεται κατακερματισμό των νομοσχεδίων του, για αυτό και ό,τι νόμος δεν πέρασε μέχρι τώρα θα περιμένει το φθινόπωρο, οπότε θα σχηματιστεί το νέο Κογκρέσο, για να τον περάσει.
Στην ερώτηση για το αν ο λαός αντιδρά στα μέτρα που έλαβε απάντησε πως η πιθανότητα να ξεσηκωθούν οι Αργεντινοί κατά της λιτότητας είναι «μηδενική», ενώ προσέθεσε πως «Δεν βγαίνεις από τη φτώχεια διά μαγείας.
Βγαίνεις από τη φτώχεια με τον καπιταλισμό, τις αποταμιεύσεις και τη σκληρή δουλειά».
Υπενθυμίζεται πως ο Milei πριν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου θεωρούνταν αουτσάιντερ, κέρδισε όμως γιατί υποσχέθηκε κάτι: να κόψει με το αλυσοπρίονό του ό,τι σάπιο από την κυβέρνηση.

Στόχος εν μέρει επετεύχθη

Και δεν άργησε να εκπλήξει την Αργεντινή, πετυχαίνοντας τον Ιανουάριο το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα εδώ και 12 χρόνια…
Αυτό επιτεύχθηκε με τη μείωση των πληρωμών στις επαρχιακές διοικήσεις, το πάγωμα των προϋπολογισμών και τη μη πλήρη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων και των παροχών, παρότι ο πληθωρισμός κυμαινόταν στο 254% ετησίως τον περασμένο μήνα.
Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι τέτοιες δραστικές περικοπές δαπανών μπορεί να μην είναι βιώσιμες.
Αλλά ο Milei πιστεύει ότι έχοντας μειώσει τον πληθωρισμό από το ανώτατο όριο του 25,5% τον Δεκέμβριο στο 20,6% τον Ιανουάριο και το αναμενόμενο 15% τον Φεβρουάριο, μπορεί να επαναφέρει την ομαλότητα.
«Αποφύγαμε τον υπερπληθωρισμό», είπε στους Financial Times ο αυτοαποκαλούμενος αναρχοκαπιταλιστής ηγέτης, συμπληρώνοντας:
«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να μειώνουμε τον πληθωρισμό και να εκκαθαρίσουμε τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας…
Μόλις η κεντρική τράπεζα εξυγιανθεί, σχεδιάζουμε να άρουμε τους ελέγχους συναλλάγματος.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε μέχρι τα μέσα του έτους».

Ατζέντα

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα του Milei αντιμετώπισε προβλήματα καθώς το Κογκρέσο, που κυριαρχείται από την αντιπολίτευση, άρχισε να απορρίπτει εκατοντάδες μέτρα απορρύθμισης που προτάθηκαν στο ευρύ προσχέδιο νόμου του.
Αντί να δει το νομοσχέδιό του να «τεμαχίζεται», ο πρόεδρος το απέσυρε και θα περιμένει μέχρι τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές στα τέλη του επόμενου έτους προτού προσπαθήσει ξανά να φέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο.
Είπε, ωστόσο, ότι δεν θα περιμένει τόσο πολύ για να προχωρήσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του — και είναι έτοιμος να το κάνει χωρίς το Κογκρέσο.
«Υπάρχουν άλλες μεταρρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε με διάταγμα» επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Περίπου το ένα τρίτο από τα προτεινόμενα μεταρρυθμιστικά μέτρα του συμπεριλήφθηκαν σε έκτακτο διάταγμα που θα παραμείνει σε ισχύ - εκτός εάν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου το απορρίψουν».
Παρά τα αυξανόμενα επίπεδα φτώχειας και την αντίθεση στο ισχυρό εργατικό κίνημα της χώρας που κυριαρχείται από τους Περονιστές, ο Milei παραμένει βέβαιος ότι η δημοτικότητά του και η ειλικρίνειά του πριν από τις εκλογές σχετικά με την ανάγκη για επώδυνη οικονομική αλλαγή θα τον βοηθήσουν.
«Η λέξη που αντιπροσωπεύει καλύτερα αυτή την κυβέρνηση είναι η ελπίδα», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι έρευνες δείχνουν ότι αυξανόμενο ποσοστό Αργεντινών πιστεύει ότι η οικονομία θα είναι καλύτερη σε έξι μήνες.
Η Αργεντινή πρέπει να πληρώσει ομόλογα ύψους 5,5 δισεκ. δολ. το 2025 και με τα αποθεματικά στο… 0 κινδυνεύει με νέα χρεοκοπία - εκτός εάν μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος επιστρέφοντας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Ο Milei είπε ότι η Αργεντινή θα είναι σε θέση να το κάνει αυτό το επόμενο έτος.
«Αν διατηρήσουμε μηδενικό έλλειμμα, φυσικά θα μπορέσουμε να το πετύχουμε», είπε.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το κλειδί για την επιτυχία του Milei θα είναι το πόσο καιρό οι φτωχότεροι Αργεντινοί, που έχουν ήδη υπομείνει δραματικές αυξήσεις τιμών, θα ανέχονται τέτοια μέτρα.
«Υπάρχει μηδενική πιθανότητα κοινωνικής εξέγερσης, εκτός εάν υπάρχει ένα γεγονός με πολιτικά κίνητρα ή [ένα που περιλαμβάνει] ξένους σαμποτέρ», προσθέτουν.
Επισημαίνεται πως ο Milei, αντίθετα από τους προκατόχους του, θέλει να συνεργαστεί με «χώρες που υπερασπίζονται την ελευθερία», συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης