Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στην Υπερδνειστερία για έντονη στρατιωτική δραστηριότητα της Μολδαβίας

Συναγερμός στην Υπερδνειστερία για έντονη στρατιωτική δραστηριότητα της Μολδαβίας
Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις εξακολουθούν να αποτελούν δύναμη ασφαλείας στην αριστερή όχθη του Δνείστερου, διαμηνύει η Υπερδνειστερία
Σχετικά Άρθρα
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο στρατός της Υπερδνειστερίας εξαιτίας της αυξανόμενης δραστηριότητας των ενόπλων δυνάμεων της Μολδαβίας, όπως δήλωσε ο συμπρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Ελέγχου (JCC) της Δημοκρατίας, Oleg Belyakov.
«Παρόλο που η μολδαβική πλευρά λέει ότι πρόκειται για προγραμματισμένες ετήσιες δραστηριότητες, γνωρίζουμε ότι ταχυδρομούνται φύλλα πορείας, στρατολογούνται άτομα και τα τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκονται υπό διαρκή έλεγχο. Αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλέσει κάποια ανησυχία. Είδαμε κάτι τέτοιο το 1992», είπε ο Belyakov.
Τόνισε ότι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις εξακολουθούν να αποτελούν δύναμη ασφαλείας στην αριστερή όχθη του Δνείστερου.
Πέρυσι, οι αρχές της Μολδαβίας, ενός ουδέτερου κράτους βάσει του Συντάγματός της, αύξησαν τον στρατιωτικό προϋπολογισμό κατά 68% στα 89 εκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με 0,55% του ΑΕΠ.
Οι προμήθειες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Μολδαβία έχουν αυξηθεί από τις ΗΠΑ, άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, το κοινοβούλιο της Μολδαβίας ενέκρινε μια στρατηγική εθνικής ασφάλειας που πρότεινε η πρόεδρος Maia Sandu, η οποία ανέδειξε τη Ρωσία ως την κύρια απειλή.
Η Ρουμανία περιγράφηκε ως στρατηγικός εταίρος της Μολδαβίας.
Το ψήφισμα τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα με την ΕΕ, τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και το ΝΑΤΟ.
Οι συντάκτες του εγγράφου σημειώνουν ότι η Μολδαβία χρειάζεται σύγχρονες, καλά εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες ένοπλες δυνάμεις συμβατές με τους στρατούς των χωρών εταίρων. Η Μολδαβία σχεδιάζει να αυξήσει τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό στο 1% του ΑΕΠ μέσα σε 10 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης