Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ βλέπει... με μισό μάτι τη Γερμανία μετά τη διαρροή βόμβα για Κριμαία - Το ρωσικό δώρο στον Scholz και το φιάσκο Taurus

Το ΝΑΤΟ βλέπει... με μισό μάτι τη Γερμανία μετά τη διαρροή βόμβα για Κριμαία - Το ρωσικό δώρο στον Scholz και το φιάσκο Taurus
Η διαρροή της συνομιλίας έλυσε τα χέρια του Γερμανού καγκελάριου, αφού πλέον έχει αμέτρητους πειστικούς λόγους να επιμείνει στην απόφασή του να μη στείλει πυραύλους στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Συγκλονισμένη παραμένει η κοινή γνώμη της Γερμανίας με τη διαρροή της συνομιλίας ανώτατων αξιωματικών των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων να συζητούν περί χτυπήματος με πυραύλους Taurus στη Γέφυρα της Κριμαίας.
Οι γερμανικές αρχές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας, που διέταξε ο καγκελάριος Olaf Scholz θα είναι σύντομα διαθέσιμα, ανέφερε η Bild am Sonntag.
Ο Olaf Scholz κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία το Σάββατο (2/3/2024) δήλωσε πως θα ξεκαθαρίσει αμέσως την κατάσταση με την καταγραφή της συνομιλίας των στρατιωτικών.
Υποσχέθηκε άμεση έρευνα μετά τη ρωσική δημοσίευση  της ηχογραφημένης συζήτησης για υποστήριξη στην Ουκρανία από αξιωματικούς της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Τόνισε επίσης ότι αυτό το περιστατικό διερευνάται «πολύ προσεκτικά, εντατικά και γρήγορα».
Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν υποκλοπές συνομιλιών αξιωματικών του γερμανικού στρατού.
«Εκτιμούμε ότι μια συνομιλία έχει υποκλαπεί στον τομέα της Luftwaffe (Γερμανική Πολεμική Αεροπορία).
Προς το παρόν, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν έγιναν αλλαγές στην ηχογραφημένη ή μεταγραμμένη έκδοση που διανεμήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Σύμφωνα με τη Bild, η κυβέρνηση ελπίζει να μάθει πώς έγινε η διαρροή μέσα σε λίγες μέρες και στη συνέχεια να αποφασίσει για τα κατάλληλα μέτρα.
Δεδομένου ότι αυτό το περιστατικό αφορά την εθνική ασφάλεια, ο Scholz σκοπεύει να συζητήσει πιθανά μέτρα με τον υπουργό Άμυνας Boris Pistorius.
Πάντως η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει την απόφασή του να μη στείλει πυραύλους cruise Taurus στο ουκρανικό καθεστώς, όπως αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ρωσία προκάλεσε πραγματικό σεισμό στη Γερμανία με τη δημοσίευση την υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία.
Και εν πολλοίς η διαρροή έλυσε τα χέρια του Γερμανού καγκελάριου, αφού πλέον έχει αμέτρητους πειστικούς λόγους να επιμείνει στην απόφασή του να μη στείλει πυραύλους στην Ουκρανία.
Η διαρροή - βόμβα σε συνδυασμό με την παραδοχή του Scholz ότι βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα βοηθούν τους Ουκρανούς στην εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς SCALP και Storm Shadow σε ρωσικούς στόχους, τροφοδοτεί το «φιάσκο των Taurus» του Βερολίνου, συνοψίζει η γερμανική εφημερίδα.
Ο Scholz θα επιμείνει στην απόφασή του, ενώ οι «σύμμαχοί» του θα έχουν όλο και περισσότερους λόγους να αμφιβάλλουν για τη Γερμανία, πρόσθεσε.

WSJ: Ένταση Γερμανίας - ΝΑΤΟ

Η υποκλαπείσα συνομιλία μεταξύ του γερμανικού στρατού σχετικά με πιθανά χτυπήματα στη Γέφυρα της Κριμαίας θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και ΝΑΤΟ, γράφει η Wall Street Journal.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, στη συνομιλία, ο στρατός λέει ότι στρατιωτικό προσωπικό από τη Μεγάλη Βρετανία , τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία για να βοηθήσει στη διατήρηση προηγμένων δυτικών συστημάτων μάχης, αν και οι αρχές αυτών των χωρών αρνούνται αυτό το γεγονός.
«Η διαρροή πληροφοριών... προκάλεσε οργή στη Γερμανία και θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεταμένες σχέσεις με τους συμμάχους της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε η η Wall Street Journal.

germany_1.JPG
Αιφνιδιασμένοι οι Βρετανοί με την αποκάλυψη Scholz


Ο Γερμανός καγκελάριος είναι ανένδοτος στην απόφασή του να μη στείλει τους Taurus στην Ουκρανία και λόγω του βεληνεκούς τους έως και 500 χιλιόμετρα που είναι αρκετό για να πλήξει το ρωσικό έδαφος, κάτι που δεν θέλει με κανένα τρόπο ο Scholz.
«Είναι μια απόφαση, που έλαβα ως καγκελάριος και επιμένω σε αυτή, είναι κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε», φέρεται να είπε ο Scholz σε πρόσφατη εκδήλωση στο Μόναχο σχετικά με την αποστολή των πυραύλων στην Ουκρανία.
Στις 26 Φεβρουαρίου ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε ότι αυτό «αυτό που γίνεται με την επιλογή των στόχων και τη συνδρομή από τους Βρετανούς και τους Γάλλους δεν μπορεί να γίνει με τους Γερμανούς. Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με τους Taurus το γνωρίζουν».
Ο Scholz δήλωσε περαιτέρω ότι «οι Γερμανοί στρατιώτες δεν πρέπει σε κανένα σημείο και σε κανένα μέρος να συνδέονται με στόχους στους οποίους φτάνει αυτός ο πύραυλος.»
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του καθεστώτος του Κιέβου, εξοργίστηκε από τη δήλωση Scholz.
Μάλιστα ο Tobias Ellwood πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, ισχυρίστηκε ότι τα σχόλια Scholz «έγιναν σκόπιμα για να αποσπάσουν την προσοχή από την απροθυμία της Γερμανίας να εξοπλίσει την Ουκρανία με το δικό της σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς».
Οι εξελίξεις όχι μόνο έρχονται εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των δυτικών χωρών για πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο καθεστώς του Κιέβου, αλλά χρησιμεύουν στο να δίνουν όλο και λιγότερη αξιοπιστία στα επιχειρήματα των χωρών του ΝΑΤΟ πως δεν εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση της Ουκρανίας.
crimea_1.jpg
Η διαρροή της συνομιλίας

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου η Ρωσίδα δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του τηλεοπτικού σταθμού RT, Margarita Simonyan αποκαλύπτει τη συνομιλία υψηλόβαθμων Γερμανών αξιωματικών, οι οποίοι φέρονται να μιλούν για μια επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας κατά τρόπο που θα αποφευχθούν οι όποιες συνέπειες για το Βερολίνο.
Βάσει των στοιχείων αυτών, η συνομιλία έγινε στις 19 Φεβρουαρίου ανάμεσα στον επικεφαλής του τμήματος επιχειρήσεων και ασκήσεων της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Bundeswehr, Frank Graefe, στον επιθεωρητή της Πολεμικής Αεροπορίας, Ingo Gerhartz και σε δύο ακόμα αξιωματικούς του κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων της Bundeswehr.
Οι Γερμανοί αξιωματικοί φέρεται να συζητούν πως είναι δυνατή η μεταφορά στην Ουκρανία 100 πυραύλων Taurus, σε δύο παρτίδες των 50 και αναφέρονται στο σενάριο να πληγεί η γέφυρα.
«Η γέφυρα είναι δύσκολο να χτυπηθεί στα ανατολικά.
Είναι ένας αρκετά μικρός στόχος, αλλά οι Taurus μπορούν να το κάνουν.
Μπορούν να χτυπηθούν και αποθήκες πυρομαχικών» φέρεται να λέει ένας εκ των Γερμανών αξιωματούχων, με τον Gerhartz να συμφωνεί ότι οι πύραυλοι Taurus μπορεί να φέρει ένα επιτυχημένο πλήγμα στη Γέφυρα της Κριμαίας, εάν χρησιμοποιηθεί ένα μαχητικό Rafale».

storm_shadow.jpg

Βρετανική…βοήθεια

Οι Γερμανοί προτείνουν να χωριστεί η επιχείρηση σε στάδια και να στραφούν για βοήθεια στους Βρετανούς για την οργάνωση της επιχείρησης.
«Θα ήθελα να πω κάτι ακόμα για την καταστροφή της γέφυρας.
Μελετήσαμε εντατικά αυτό το θέμα και, δυστυχώς, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η γέφυρα, λόγω του μεγέθους της, μοιάζει με διάδρομο προσγείωσης.
Επομένως, μπορεί να μην απαιτεί 10 ή και 20 βλήματα» επισημαίνει ένας από τους Γερμανούς αξιωματικούς.
Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση, οι Γερμανοί προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να επιτεθούν στη γέφυρα, αλλά παράλληλα να διασφαλιστεί ότι η Γερμανία δεν θα αποδειχθεί ότι έχει εμπλοκή σε αυτήν.
Μια από τις επιλογές που εξετάζουν είναι να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς για αυτό.
Όσον αφορά την πιθανή μεταφορά των Taurus στην Ουκρανία, οι αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν οκτώ μήνες μετά την παράδοση τους.
Αναφέρεται πως η Bundeswehr θα μπορεί να προμηθεύσει έως και εκατό πυραύλους Taurus, με τους αξιωματικούς να εκτιμούν ότι η αποστολή αυτών των πυραύλων «δεν θα αλλάξει την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης