Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηouthi: Θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε βρετανικά πλοία - Πρωτοφανής καταστροφή στην Ερυθρά θάλασσα από το φορτίο του Rubymar

Ηouthi: Θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε βρετανικά πλοία - Πρωτοφανής καταστροφή στην Ερυθρά θάλασσα από το φορτίο του Rubymar
To βυθιζόμενο φορτηγό πλοίο Rubymar μετέφερε 21.000 τόνους λιπάσματος: Σοβαρός ο περιβαλλοντικός κίνδυνος
Οι Houthi της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν υποσχέθηκαν την Κυριακή 3 Μαρτίου να συνεχίσουν να στοχεύουν βρετανικά πλοία στον Κόλπο του Aden μετά τη βύθιση του βρετανικού πλοίου Rubymar.
Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι το σκάφος Rubymar ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου βυθίστηκε μετά από χτύπημα από βαλλιστικό πύραυλο κατά του πλοίου που εκτοξεύθηκε από μαχητές Houthi της Υεμένης στις 18 Φεβρουαρίου.
«Η Υεμένη θα συνεχίσει να βυθίζει περισσότερα βρετανικά πλοία και οποιεσδήποτε επιπτώσεις ή άλλες ζημιές θα προστεθούν στον λογαριασμό της Βρετανίας», δήλωσε ο Housein al-Ezi, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Houthi, σε ανάρτησή του στο X, χαρακτηρίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο «αδίστακτο, εγκληματικό κράτος που επιτίθεται στην Υεμένη και στους συμμάχους της ενώ συνεργάζεται με την Αμερική στη χρηματοδότηση της διάπραξης συνεχιζόμενων εγκλημάτων κατά των αμάχων στη Γάζα».
Οι μαχητές Houthi έχουν εκτοξεύσει επανειλημμένα drones και πυραύλους εναντίον διεθνών εμπορικών πλοίων από τα μέσα Νοεμβρίου, λέγοντας ότι ενεργούν ως αλληλέγγυοι με τους Παλαιστίνιους ενάντια στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.
Οι επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία, αναγκάζοντας τις εταιρείες να αλλάξουν δρομολόγιο σε μακρύτερα και ακριβότερα ταξίδια στη νότια Αφρική και ενέπνευσαν φόβους ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Hamas θα μπορούσε να επεκταθεί για να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία άρχισαν να χτυπούν στόχους των Houthi στην Υεμένη τον Ιανουάριο ως αντίποινα για τις επιθέσεις στα πλοία της Ερυθράς Θάλασσας.

To βυθιζόμενο φορτηγό πλοίο Rubymar μετέφερε 21.000 τόνους λιπάσματος: Σοβαρός ο περιβαλλοντικός κίνδυνος

Το Rubymar, το φορτηγό πλοίο βρετανικής ιδιοκτησίας με σημαία Μπελίζ που βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από επίθεση του των Houthi, μετέφερε περίπου 21.000 τόνους λιπασμάτων φωσφορικού αμμωνίου.
«Οι περίπου 21.000 μετρικοί τόνοι λιπασμάτων θειικού φωσφορικού αμμωνίου που μετέφερε το πλοίο παρουσιάζει περιβαλλοντικό κίνδυνο στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, CENTCOM.
Στις 19 Φεβρουαρίου, οι Houthi επιτέθηκαν στο πλοίο που έπλεε με σημαία Μπελίζ εκτελώντας το δρομολόγιο από τα ΗΑΕ προς τη Βουλγαρία με το φορτηγό πλοίο να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και κατέληξε στο βυθό της Ερυθράς.
rubymar.jpeg
Μετά την κλιμάκωση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, οι Houthi προειδοποίησαν ότι θα εξαπολύσουν χτυπήματα στο ισραηλινό έδαφος ενώ θα απαγορεύουν στα πλοία που συνδέονται με το εβραϊκό κράτος να περνούν από τα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Βaab el-Madeb.
Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι Houthi έχουν επιτεθεί σε δεκάδες πολιτικά σκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
Σε απάντηση, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ξεκίνησαν την Επιχείρηση Prosperity Guardian με στόχο να διασφαλίσουν τόσο την ελευθερία ναυσιπλοΐας όσο και την ασφάλεια της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τη νύχτα της 12ης Ιανουαρίου, οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησαν κοινά πλήγματα σε θέσεις που κατείχαν οι αντάρτες σε πολλές πόλεις της Υεμένης,
χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και υποβρύχια.
Στοχοποιήθηκαν θέσεις πυραύλων Χούτι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα ραδιοεντοπισμού.
1_109.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης