Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές Ρεπουμπλικάνων ΗΠΑ: Πρώτη - κυρίως συμβολική - νίκη για τη Nikki Haley έναντι του Trump

Εκλογές Ρεπουμπλικάνων ΗΠΑ: Πρώτη - κυρίως συμβολική - νίκη για τη Nikki Haley έναντι του Trump
H Nikki Haley επικράτησε στην Washington D.C.
(upd) Την πρώτη της εκλογική νίκη, η οποία όμως έχει κυρίως συμβολική αξία, πέτυχε η Nikki Haley έναντι του Donald Trump στις εσωκομματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει της αυριανής «Σούπερ Τρίτης», όταν δηλαδή διεξάγονται ταυτόχρονα εκλογικές αναμετρήσεις σε 15 Πολιτείες.
Η Haley επικράτησε στην Πολιτεία της Washington D.C. λαμβάνοντας το 62,9% των ψήφων έναντι 33,2% του Trump, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θεωρείται πως αυτός θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό αξίωμα.
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι που βρίσκονται πιο κοντά στη δυσλειτουργία της Ουάσιγκτον απορρίπτουν τον Donald Trump και όλο του το χάος» ανέφερε σε δηλώσεις της η Olivia Perez-Cubas, η εκπρόσωπος της εκστρατείας της Haley.

Αντίδραση Trump

Από την πλευρά του ο Trump υποστήριξε πως σκόπιμα έμεινε εκτός της ψηφοφορίας από την Washington D.C., μια πλήρως αστική περιοχή, κάνοντας λόγο για «βάλτο» με πολύ λίγους αντιπροσώπους.
Σημειώνεται πως στην Washington D.C. διαμένει ένας σημαντικός αριθμός ομοσπονδιακών υπαλλήλων, τους οποίους οι σύμμαχοι του Trump έχουν δεσμευτεί να απολύσουν μαζικά και να τους αντικαταστήσουν με «δικούς τους», εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Μόλις 19 αντιπρόσωποι

Με τη νίκη της αυτή η Haley κατάφερε να συγκεντρώσει 19 αντιπροσώπους, αριθμός πάντως που είναι πολύ μικρός σε σχέση με το σύνολο των 1.215 που απαιτούνται για να καταφέρει κάποιος υποψήφιος να πάρει το χρίσμα.
Σημειώνεται πως μέχρι τώρα η Haley είχε συγκεντρώσει μόλις 24 αντιπροσώπους (δεν υπολογίζονται οι 19), έναντι 244 του Trump.
Αν και η νίκη αυτή της Haley βάζει τέλος στην κριτική που της ασκούνταν ότι δηλαδή δεν μπορεί να κερδίσει ούτε μια αναμέτρηση έναντι του Trump, παρόλο αυτά για πολλούς Ρεπουμπλικάνους, αυτή η νίκη έχει … αρνητικές προεκτάσεις, καθώς πολλοί ηγέτες κομμάτων χαρακτηρίζουν την Πολιτεία αυτή ως «μολυσμένη από το έγκλημα», που διοικείται από άγνωστες ελίτ.

Η πρώτη γυναίκα

Η Haley έγινε η πρώτη γυναίκα στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ που κέρδισε προκριματικά στις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων.
Ωστόσο, είναι προφανές πως η νίκη αυτή της Haley σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπει τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων, όπου ο Trump εξακολουθεί να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί και να διατηρεί μια τεράστια διαφορά από την αντίπαλο του για το χρίσμα.
Σημειώνεται πως ο Trump έχει κερδίσει τις πρώτες οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις με την Haley και ήδη έχει αποκτήσει τεράστια διαφορά από την Haley.
Άλλωστε, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Trump θα κερδίσει όλες τις επόμενες αναμετρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης