Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στη Βρετανία - Πρωτοφανής έξαρση τροφικών δηλητηριάσεων - Άγνωστη η αιτία

Συναγερμός στη Βρετανία - Πρωτοφανής έξαρση τροφικών δηλητηριάσεων - Άγνωστη η αιτία
Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, το αποτέλεσμα είναι μια άνευ προηγουμένου αύξηση των τροφιμογενών ασθενειών
Οι Βρετανοί βρίσκονται όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με τη "ρωσική ρουλέτα" που σχετίζεται με τα τρόφιμα, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία για τρεις κοινές ασθένειες που συνδέονται με τροφική δηλητηρίαση, να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
Οι εισαγωγές για λοιμώξεις από σαλμονέλα έφτασαν τις 1.468 σε νοσοκομεία στην Αγγλία μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαρτίου 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του NHS, ποσοστό τριών εισαγωγών για κάθε 100.000 άτομα, που αποτελεί υψηλό όλων των εποχών, σύμφωνα με τον Guardian.
Το E coli και το καμπυλοβακτηρίδιο έχουν επίσης φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια, με τις εισαγωγές στο νοσοκομείο για το τελευταίο να ξεπερνούν τις 4.340 εισαγωγές, ποσοστό εννέα σε 100.000 άτομα το 2023 από τρεις σε 100.000 το 2000.

Θρίλερ η αιτία

Η αιτία της αύξησης αμφισβητείται.
Οι ειδικοί επισημαίνουν διάφορους παράγοντες: εξασθένηση της ρυθμιστικής εστίασης, αποδυνάμωση των προτύπων στους ελέγχους εισαγωγής μετά το Brexit και περικοπές των τοπικών αρχών, ενώ η βρετανική αρχή για τα πρότυπα τροφίμων αποδίδει την κατάσταση στη βελτίωση της ανίχνευσης.

To Brexit

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, το αποτέλεσμα είναι μια "άνευ προηγουμένου αύξηση των τροφιμογενών ασθενειών".
Ο Tim Lang, καθηγητής πολιτικής τροφίμων στο City University, δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη και ότι θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις "μέχρι το βρετανικό κοινό να ξυπνήσει και να πει ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό".
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναρωτηθούν: "Γιατί θα πρέπει να παίξω ρωσική ρουλέτα με το φαγητό;".
Ο ίδιος απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στην "εξασθένηση της κρατικής προσοχής και της ρυθμιστικής εστίασης στην υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων".
Πρόσθεσε ότι η κατάσταση "επιδεινώθηκε από το Brexit και τις περικοπές των τοπικών αρχών, καθώς και από τον κατακερματισμό του συστήματος διακυβέρνησης της ασφάλειας των τροφίμων".
Εκτός από τα χρόνια της πανδημίας, οι εισαγωγές για σαλμονέλα έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο πριν από 10 χρόνια, καταγράφοντας 834 ετήσιες εισαγωγές το 2013.
Δέκα χρόνια αργότερα, τα στοιχεία του NHS δείχνουν ότι ο αριθμός είναι 76% υψηλότερος.
Κατά μέσο όρο, περίπου το 30% των εισαγωγών σαλμονέλας είναι τυφοειδής σαλμονέλα, ένας τύπος που είναι πιο πιθανό να σχετίζεται με ταξίδια.
Το 2023, οι άνθρωποι προειδοποιήθηκαν να είναι προσεκτικοί όταν χειρίζονται και μαγειρεύουν προϊόντα πουλερικών στο σπίτι.
Περισσότεροι από 200 άνθρωποι αρρώστησαν από μια παραλλαγή σαλμονέλας που συνδέεται με πουλερικά και αυγά που είχαν εισαχθεί από την Πολωνία.
Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) δήλωσε ότι διερευνά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα που συνδέονται με πουλερικά από την Πολωνία.
guardian_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης