Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Σύνταγμα της Ιρλανδίας αναφέρει ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι - Οι ψηφοφόροι καλούνται να το αλλάξουν μετά από 87 χρόνια

Το Σύνταγμα της Ιρλανδίας αναφέρει ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι - Οι ψηφοφόροι καλούνται να το αλλάξουν μετά από 87 χρόνια
Δημοψηφίσματα σήμερα 8/3 στην Ιρλανδία 
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ιρλανδίας, η θέση της γυναίκας είναι στο... σπίτι.
Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν σήμερα Παρασκευή 8/3 - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - αν θα αλλάξουν τα άρθρα - που η κυβέρνηση αναφέρει ως-  ξεπερασμένα και σεξιστικά αναφέρει το AP. Τα δημοψηφίσματα αφορούν τη διαγραφή μιας αναφοράς στα οικιακά καθήκοντα των γυναικών και τη διεύρυνση του ορισμού της οικογένειας.
Η πρώτη ψηφοφορία ασχολείται με το μέρος του συντάγματος που δεσμεύεται να προστατεύει την οικογένεια ως πρωταρχική μονάδα της κοινωνίας.
Ζητείται από τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν, αν θα αφαιρεθεί μια αναφορά στον γάμο ως τη βάση «στην οποία βασίζεται η οικογένεια» και να την αντικαταστήσουν με μια ρήτρα που λέει ότι οι οικογένειες μπορούν να δημιουργηθούν «στο γάμο ή σε άλλες διαρκείς σχέσεις».
Εάν ψηφιστεί, θα είναι η 39η τροποποίηση του Συντάγματος της Ιρλανδίας.
Η δεύτερη αλλαγή —μια προτεινόμενη 40η τροπολογία— θα καταργούσε την αναφορά για τον ρόλο των γυναικών στο σπίτι ως βασική υποστήριξη για το κράτος και θα διαγράψει ένα ακόμη άρθρο για την «παραμέληση των καθηκόντων στο σπίτι».
Θα προσθέσει μια ρήτρα που αναφέρει ότι το κράτος θα προσπαθήσει να υποστηρίξει «την παροχή φροντίδας από τα μέλη μιας οικογένειας το ένα στο άλλο».
Το Σύνταγμα της Ιρλανδίας χρονολογείται από το 1937, όταν η χώρα εισήλθε στην δημοκρατία. Η Ιρλανδία έχει αλλάξει πάρα πολύ από τότε, καθώς μετετράπη από μια συντηρητική, συντριπτικά Ρωμαιοκαθολική χώρα στην οποία τα διαζύγια και οι αμβλώσεις ήταν παράνομα, σε μια ολοένα πιο ποικιλόμορφη και κοινωνικά φιλελεύθερη κοινωνία.
Το ποσοστό των κατοίκων που είναι καθολικοί μειώθηκε από 94,9% το 1961 σε 69% το 2022, σύμφωνα με την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης