Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει βασανιστήρια από τις ρωσικές δυνάμεις στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει βασανιστήρια από τις ρωσικές δυνάμεις στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας
«Αυτά τα σοβαρά εγκλήματα δεν φαίνεται να γίνονται στην τύχη»
Σχετικά Άρθρα
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και οι συνεργάτες τους χρησιμοποιούν συστηματικά βασανιστήρια στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να έχουν μεταβληθεί σε μια «σκόπιμη πολιτική» υποστήριξε σήμερα 8/3 μια εμπειρογνώμων των Ηνωμένων Εθνών.
«Ο αριθμός των αξιόπιστων κατηγοριών περί βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης ή βάναυσης, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής τιμωρίας» δείχνει ότι «τα βασανιστήρια είναι ένα στοιχείο της πολιτικής του πολέμου για τη Ρωσία» είπε η Alice Jill Edwards, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια.
«Αυτά τα σοβαρά εγκλήματα δεν φαίνεται να γίνονται στην τύχη», συνέχισε, στην ομιλία της ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Η Alice Jill Edwards, που επισκέφθηκε την Ουκρανία τον περασμένο Σεπτέμβριο, είπε στους δημοσιογράφους ότι έμαθε από τους Ουκρανούς εισαγγελείς ότι έχουν ανοίξει περίπου 103.000 υποθέσεις που συνδέονται με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το 90% από αυτές αφορούν περιπτώσεις βασανιστηρίων. Πρόσθεσε ότι έχει και η ίδια εξετάσει δεκάδες περιπτώσεις φερόμενων καταχρηστικών πρακτικών εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων τους και ότι υπάρχει ξεκάθαρα «πρόθεση και σκοπός» στην πρακτική των βασανιστηρίων που δεν μπορούν να περιγραφούν ως «παρεκκλίνουσα ή κατά περίσταση συμπεριφορά».
Στην έκθεση που συνέταξε μετά την επίσκεψή της στο Κίεβο, αναφέρει ότι «τα βασανιστήρια γίνονταν με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο» και ότι οι ίδιες πρακτικές εφαρμόζονταν σε διαφορετικές κατεχόμενες περιοχές. Τα συμπεράσματά της, είπε στο Συμβούλιο, υποδηλώνουν μια «άμεση έγκριση και σκόπιμη πολιτική».
Η κ. Edwards και οι άλλοι ειδικοί εισηγητές είναι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες στους οποίους έχουν ανατεθεί έρευνες από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όμως δεν μιλούν εξ ονόματος των Ηνωμένων Εθνών. Η ίδια κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να δώσει μια «ξεκάθαρη οδηγία» ότι τα βασανιστήρια δεν είναι αποδεκτά και ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν.
Η κ. Edwards, στην οποία δεν επετράπη να πάει στη Ρωσία, κάλεσε επίσης τη χώρα να ξεκινήσει έρευνες για τις κατηγορίες σε βάρος της και να επιτρέψει στους διεθνείς επιθεωρητές να επισκεφθούν όλα τα μέρη «στέρησης της ελευθερίας» και να παρακολουθήσουν τις ποινικές δίκες. Διαβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές αρχές καταβάλλουν ειλικρινή προσπάθεια για να μεταχειριστούν με σεβασμό τους αιχμαλώτους πολέμου.
Η έκθεσή της ωστόσο προκάλεσε πολλά ερωτηματικά όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης σε μια φυλακή του Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, όπου κρατούνται Ουκρανοί πολίτες οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για συνεργασία με τους Ρώσους. Κατέγραψε «πολλές κατηγορίες για καταχρηστική συμπεριφορά εκ μέρους των Ουκρανών δημόσιων λειτουργών», κυρίως σε ό,τι αφορά τη σύλληψη και τη μεταφορά των κρατουμένων.
«Καλώ τις ουκρανικές αρχές να ερευνήσουν τάχιστα αυτές τις κατηγορίες, να ενισχύσουν τα πειθαρχικά μέτρα και τα άλλα προληπτικά μέτρα και να εγγυηθούν την προστασία όλων των νόμιμων δικαιωμάτων όλων των κατηγορουμένων και κρατουμένων», τόνισε.

ΟΗΕ: Εξετάζει τις καταγγελίες για βασανισμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ

Τις καταγγελίες για βασανισμούς και κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ εξετάζει η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, ενώ έχει αρχίσει συνομιλίες για να επισκεφτεί τη χώρα.
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, η Alice Jill Edwards είπε ότι πρόσφατα έλαβε καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση Παλαιστίνιων που κρατούνται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ή ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Γάζα, όπου το Ισραήλ μάχεται με την παλαιστινιακή οργάνωση Hamas.
«Το εξετάζω αυτήν την περίοδο και διεξάγω μια έρευνα εύρεσης αποδείξεων. Καλώ τη (…) Hamas, το κράτος της Παλαιστίνης, το Ισραήλ, να αφήσουν κάτω τα εργαλεία βασανιστηρίων, να επικεντρωθούν πραγματικά στην ειρήνη και την προοπτικής της συνύπαρξης ως γείτονες στο μέλλον», τόνισε.
Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο σχόλιο από την ισραηλινή διπλωματική αποστολή στη Γενεύη.
Το γραφείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ λέει ότι έχει λάβει πολλές αναφορές περί μαζικής κράτησης, κακομεταχείρισης και εξαναγκαστικής εξαφάνισης Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα από τον ισραηλινό στρατό και έχει καταγράψει τις συλλήψεις χιλιάδων στη Δυτική Όχθη. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η επιχείρησή του στη Γάζα έχει ως στόχο «να εξαλείψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Hamas» αλλά και να διασωθούν οι όμηροι που κρατούνται ακόμη από την παλαιστινιακή οργάνωση μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.
Είπε επίσης ότι έχει θέσει υπόψη των παλαιστινιακών αρχών, μέσω της Μόνιμης Παλαιστινιακής Αποστολής στη Γενεύη, τις καταγγελίες για μαζικές δολοφονίες, ακρωτηριασμούς ομήρων και σεξουαλική βία σε βάρος τους. Πρόσθεσε όμως ότι έλαβε μια «απογοητευτική απάντηση» που «δεν έδειχνε καμία ενσυναίσθηση για εκείνα τα άτομα που υπέστησαν φρικτές ωμότητες στις 7 Οκτωβρίου».
Η Παλαιστινιακή Αποστολή δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα για σχολιασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης