Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επανάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο: Έρχονται συναλλαγές εκτός SWIFT μέσω blockchain σε τοπικά νομίσματα

Επανάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο:  Έρχονται συναλλαγές εκτός SWIFT μέσω blockchain σε τοπικά νομίσματα
Τι είναι η Contingent Reserve Arrangement την οποία ετοιμάζουν οι BRICS για να εκτοπίσουν το δολάριο από τις διεθνείς συναλλαγές
Το μπλοκ των χωρών BRICS με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία εντείνουν τις προσπάθειές τους να απομακρυνθούν από το δολάριο όσον αφορά το διεθνές εμπόριο καθώς σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα σύστημα πληρωμών βασισμένο στο blockchain.
«Οι εργασίες εντός των BRICS θα συνεχιστούν για την ανάπτυξη της περίφημης Contingent Reserve Arrangement, κυρίως όσον αφορά τη χρήση νομισμάτων διαφορετικών από το δολάριο ΗΠΑ για τις εμπορικές συναλλαγές κυρίως στον τομέα των εμπορευμάτων», τόνισε το υψηλόβαθμο στέλεχος του Κρεμλίνου Yury Ushakov
Οι BRICS θα εργαστούν με στόχο τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών που θα βασίζεται σε ψηφιακά νομίσματα και την τεχνολογία blockchain, δήλωσε το στέλεχος του Κρεμλίνου Yury Ushakov σε συνέντευξή του στο TASS στις 6 Μαρτίου 2024.
«Πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών είναι ένας σημαντικός στόχος για το μέλλον, το οποίο θα βασίζεται σε νομισματικά εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες και το blockchain.
Το κυριότερο είναι να διασφαλίσουμε ότι εξυπηρετεί τις κυβερνήσεις, τους απλούς πολίτες και επιχειρήσεις.
Επίσης θα επιτυγχάνονται οικονομίες κλίματος και ενώ δεν θα εμπλέκεται σε αυτό σύστημα καμία πολιτική στόχευση», σημείωσε, για να τονίσει ότι σε αυτή τη νέα νομισματική τάξη δεν θα υπάρχει το υπερβολικό νομισματικό προνόμιο το οποίο απολαμβάνει το δολάριο.
Ο Ushakov επισήμανε ότι η συγκεκριμένη στόχευση για το 2024 είναι να διευρυνθεί ο ρόλος των BRICS στο διεθνές νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Υπενθύμισε ότι στη Διακήρυξη του Γιοχάνεσμπουργκ του 2023, οι ηγέτες της ομάδας των BRICS έθεσαν το επίκεντρο των στόχων των χωρών της ομάδας των BRICS στην αύξηση των διακανονισμών των εμπορικών συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα και στην ενίσχυση των τραπεζικών δικτύων για την ασφάλεια των διεθνών συναλλαγών.
Υπενθυμίζεται ότι η ο ομάδα των BRICS από τη στιγμή που θα δημιουργήσει το δικό της σύστημα εκκαθάρισης των διεθνών συναλλαγών θα «απενεργοποιήσει» τη δυνατότητα κυρώσεων εκ μέρους της Δύσης με τον αποκλεισμό κρατών από το σύστημα SWIFT.
Πώς λειτουργεί το σύστημα του SWIFT που στηρίζει το δολάριο

Οπως το Bitcoin και το Ethereum

Η ψηφιακή τεχνολογία του blockchain απλοποιεί τις πληρωμές χρησιμοποιώντας ένα αποκεντρωμένο δίκτυο όπου η πληρωμή ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο έναντι δεδομένων που περιέχονται σε μια «αλυσίδα».
Το Bitcoin και το Ethereum είναι παραδείγματα δημοφιλών πλατφορμών blockchain.
Η ανακοίνωση δεν περιείχε λεπτομέρειες σχετικά με τους τύπους blockchain που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν οι χώρες, αν και ο Ushakov επιβεβαίωσε τον στόχο του ομίλου να αυξήσει τον ρόλο των BRICS στο διεθνές νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα φέτος.
Είπε ότι ο κύριος στόχος του νέου συστήματος πληρωμών είναι να μειώσει την εξάρτηση των χωρών BRICS από το δολάριο ΗΠΑ και να αναπτύξει το Contingent Reserve Arrangement (CRA), δηλαδή μια συμφωνία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των κρατών της ομάδας των BRICS για αμοιβαία υποστήριξη κατά τη διάρκεια μιας αιφνίδιας νομισματικής κρίσης όπως για παράδειγμα αυτή που εκδηλώθηκε το 2008/9.
«Οι εργασίες θα συνεχιστούν για την ανάπτυξη του Contingent Reserve Arrangement (CRA), κυρίως όσον αφορά τη χρήση νομισμάτων διαφορετικών από το δολάριο», σημείωσε υπογραμμίζοντας την επιτυχία της ρωσικής οικονομίας να διατηρήσει εν μέσω της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία ένα σημαντικό μέρος των διεθνών εμπορικών της συναλλαγών, κυρίως στον τομέα των ενεργειακών αγαθών, με κράτη όπως η Κίνα και η Ινδία χρησιμοποιώντας τα τοπικά νομίσματα όπως το γιουάν και οι ρουπίες.
Πώς λειτουργεί το αποκεντρωμένο δίκτου του blockchain

Το τέλος του κόσμου του δολαρίου

Ο Νοτιοαφρικανός πρεσβευτής της ομάδας των BRICS Anil Sooklal προειδοποίησε ότι η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου θα τερματιστεί.
«Οι μέρες ενός κόσμου με επίκεντρο το δολάριο έχουν τελειώσει.
Αυτή είναι μια πραγματικότητα.
Σήμερα έχουμε ένα πολυπολικό παγκόσμιο εμπορικό σύστημα». δήλωσε ο Sooklal.
Το μπλοκ ιδρύθηκε το 2009, με δηλωμένη αποστολή του να αναδιαρθρώσει «την παγκόσμια, πολιτική, οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική ώστε να είναι πιο δίκαιη, ισορροπημένη και αντιπροσωπευτική».
Έχει εκφραστεί κατά της «όπλισης» του δολαρίου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε χώρες με τις οποίες η Ουάσιγκτον δεν συμφωνεί πολιτικά, χρησιμοποιώντας το υπερβολικό νομισματικό πλεονέκτημα του δολαρίου το οποίο της επιτρέπει να διατηρεί εμπορικά ελλείμματα με τρίτες χώρες χωρίς να πλήττεται η ισχύς του νομίσματός της.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-09_144212.png
 Οι οικονομικές κυρώσεις εφαρμόζονται από τις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Η Κούβα, για παράδειγμα, υφίσταται κυρώσεις για περισσότερα από 60 χρόνια και το Ιράν για περισσότερα από 40.
Μετά τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν 600 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σε δολάρια.
Επιπλέον, η ρωσική οικονομία αποκόπηκε από το SWIFT, το i διεθνές σύστημα μεταφοράς χρημάτων.
Περισσότερες από 40 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο μπλοκ σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο που προκαλεί η αστάθεια του δολαρίου και η δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ και να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ, εάν χρειαστεί.
Αυτές οι υποψήφιες χώρες περιλαμβάνουν κράτη όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Ινδονησία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης