Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εισβολή στη Rafah σε 4 με 6 εβδομάδες θέλει το Ισραήλ - Πιθανή επίθεση μέσα στο Ραμαζάνι - Hamas: Ανοιχτοί σε εκεχειρία στη Γάζα

Εισβολή στη Rafah σε 4 με 6 εβδομάδες θέλει το Ισραήλ - Πιθανή επίθεση μέσα στο Ραμαζάνι - Hamas: Ανοιχτοί σε εκεχειρία στη Γάζα
Netanyahu: Από τους 31.000 νεκρούς στη Γάζα, τουλάχιστον οι 13.000 είναι μαχητές της Hamas
(upd6) Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, όπου και αναμένεται χιλιάδες μουσουλμάνοι πιστοί να επισκεφθούν το ιερό τέμενος του Al Aqsa στο πλαίσιο του Ραμαζανιού, η Γάζα παραμένει στο έλεος της πείνας και του πολέμου.
Με τις συνομιλίες για μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ και Hamas να μην έχουν αποφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, η διεθνής κοινότητα στρέφει το βλέμμα της στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και στο τέμενος του Al Aqsa, σημείο μακροχρόνιας ανάφλεξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, το οποίο ήταν και η αρχή του πολέμου των 10 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Hamas το 2021.
Και ενώ η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται με την πλειοψηφία του πληθυσμού να λιμοκτονεί, και παρά τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τον αέρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu διαμηνύει πως η χερσαία εισβολή στη Rafah, την οποία θεωρεί το τελευταίο οχυρό της Hamas, είναι υπόθεση 4 ή έξι εβδομάδων.

Θέμα εβδομάδων η εισβολή στη Rafah

Απαντώντας επί της ουσίας στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος είπε ότι δεν θα ανεχθεί άλλους 30.000 νεκρούς Παλαιστίνιους και κάλεσε το Ισραήλ να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στους αμάχους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu κατέστησε σαφές πως η εισβολή στη Rafah, εκεί όπου έχουν συγκεντρωθεί τα 1,5 από τα συνολικά 2,4 εκατομμύρια των Παλαιστινίων, είναι υπόθεση 4 με 6 εβδομάδων.
«Η κόκκινη γραμμή μας είναι η 7η Οκτωβρίου να μην συμβεί ποτέ ξανά» ανέφερε ο Netanyahu, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε πως είναι λανθασμένη η δήλωση του Biden ότι με την προσέγγιση που έχει το Ισραήλ στη Γάζα «πληγώνει παρά βοηθά το Ισραήλ».
Μάλιστα ο Netanyahu υποστήριξε πως από τους 31.000 νεκρούς στη Γάζα, τουλάχιστον οι 13.000 είναι μαχητές της Hamas, εκτίμησε πως ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει πάνω από δύο μήνες.
Όπως είπε, αφού εξοντωθεί η Hamas, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να γίνει, είναι να γίνει επικεφαλής στη Γάζα η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία όπως είπε, εκπαιδεύει τα παιδιά στην τρομοκρατία και πληρώνει για την τρομοκρατία.

CNN: Δεν έχουν εγκριθεί ακόμα τα σχέδια επίθεσης

Πάντως, το CNN μεταδίδει πως η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εγκρίνει τα σχέδια του IDF για την επίθεση στη Rafah και για την εκκένωση των περίπου 1,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, ο ισραηλινός στρατός δεν διαθέτει ακόμα επαρκείς δυνάμεις για επίθεση, ενώ δεν έχει ολοκληρώσει και το σχέδιο εκκένωσης του πληθυσμού, το οποίο - όπως αναφέρεται - πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Αν και εκτιμάται πως η επίθεση στη Rafah δεν θα αρχίσει στο εγγύς μέλλον, δεν αποκλείεται και το σενάριο, να γίνει μέσα στην περίοδο του Ραμαζανιού.

Biden: Στο μυαλό μας οι Παλαιστίνιοι

Σε δηλώσεις του ο Biden είχε ασκήσει έντονη κριτική στον Netanyahu και στην κυβέρνηση του.
Αφού του ζήτησε να επιδείξει μεγαλύτερη προσοχή στον άμαχο πληθυσμό, είχε σημειώσει πως είναι «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ μια πιθανή εισβολή στη Rafah, αν και υποστήριξε πως ποτέ δεν θα άφηνε το Ισραήλ.
«Καθώς οι μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται σε όλο τον κόσμο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες…, το μυαλό όλων μας είναι τα βάσανα του παλαιστινιακού λαού» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος πρόσθεσε: «Σε αυτούς που θρηνούν αυτήν την περίοδο του πολέμου, σας ακούω, σας βλέπω και προσεύχομαι να βρείτε παρηγοριά».

Όχι περιορισμοί στην Ιερουσαλήμ για το Ραμαζάνι

Πάντως, ο Netanyahu ξεκαθάρισε πως ο αριθμός των πιστών που θα επισκεφθεί το τέμενος Al Aqsa θα είναι φέτος ίδιος με τον περσινό, βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια περί περιορισμών που είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα υπάρξουν ο υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ, Itamar Ben Gvir.
Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως πρέπει να προστατεύσουν τόσο το τέμενος όσο και την παρουσία των μουσουλμάνων, οι οποίοι – όπως λένε – θα μπορούν να εισέλθουν σε μεγάλους αριθμούς ειρηνικά και με ασφάλεια.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια και λόγω του πολέμου στη Γάζα αλλά και των τουλάχιστον 400 νεκρών Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, η παλαιστινιακή πλευρά έκανε γνωστό πως η Παλιά Πόλη δεν θα στολιστεί για το Ραμαζάνι «σε ένδειξη σεβασμού στο αίμα των παιδιών μας, των ηλικιωμένων και των μαρτύρων μας».

Ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και ΕΕ καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για να αυξήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας.
Μετά τις συνεχιζόμενες ρίψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων από τον αέρα, καθώς είναι αδύνατη η πρόσβαση οδικώς σε πολλές περιοχές της βόρειας Γάζας, πλέον όλες οι προσπάθειες εστιάζουν στον θαλάσσιο διάδρομο βοήθειας που θα αρχίζει από την Κύπρο και θα καταλήγει στη Γάζα, ενώ άμεσα πρόκειται να αρχίσουν και οι εργασίες από τον αμερικανικό στρατό για την κατασκευή ενός προσωρινού... «λιμανιού» - θα μοιάζει πιο πολύ με πλατφόρμα.
Το πρώτο σκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια – περίπου 200 τόνους τροφίμων - αναμένεται να αναχωρήσει ενδεχομένως και εντός της ημέρας από την Κύπρο.

23 νεκροί σε 10 ημέρες από πείνα και αφυδάτωση

Η κατάσταση στη Γάζα όσον αφορά την έλλειψη τροφίμων, νερού και φαρμάκων είναι πραγματικά απελπιστική.
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία αναφέρουν πως 23 άνθρωποι, ανάμεσα τους και παιδιά, πέθαναν τις τελευταίες 10 ημέρες από την πείνα και την αφυδάτωση.
Οι Ισραηλινοί αρνούνται ότι αυτοί ευθύνονται για την αδυναμία πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές της Γάζας, αναφέροντας πως η Hamas κλέβει τη βοήθεια και συγκεντρώνει εξοπλισμό και τρόφιμα για τους ηγέτες της.

Καμία εκεχειρία

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός με απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, αυτές δεν έχουν αποφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Η Hamas διαμηνύει πως είναι ανοιχτή σε περαιτέρω συνομιλίες, αν και δεν έχει οριστεί κάποια νέα ημερομηνία για επανέναρξη των συνομιλιών με το Ισραήλ.

Στους 31.112 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι Παλαιστίνιοι μετρούν 31.112 νεκρού από την έναρξη του πολέμου και 72.760 τραυματίες.
Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί μετρούν 1.160 νεκρούς από την εισβολή της Hamas της 7ης Οκτωβρίου, ενώ ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει επίσημα πως έχει χάσει 589 στρατιώτες από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης