Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η νέα αντιαεροπορική άμυνα των Βρετανών κοστίζει... 13 δολάρια - Φιλοδοξίες για το «απόλυτο game changer»

Η νέα αντιαεροπορική άμυνα των Βρετανών κοστίζει... 13 δολάρια - Φιλοδοξίες για το «απόλυτο game changer»
Η δέσμη λέιζερ μπορεί να κόψει το μέταλλο «οδηγώντας σε δομική αστοχία ή πιο επικίνδυνα αποτελέσματα εάν στοχεύσει την κεφαλή»
Ένα νέο όπλο λέιζερ παρουσίασε αυτήν την εβδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ισχυρίζεται θα μπορούσε να προσφέρει την απόλυτη άμυνα έναντι πυραύλων ή αεροσκαφών έναντι περίπου... 13 δολαρίων η βολή, εξοικονομώντας δυνητικά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από το κόστος των αναχαιτιστών πυραύλων.
Το πρόσφατα δημοσιευμένο βίντεο από μια δοκιμή αυτού που το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αποκαλεί DragonFire, ένα σύστημα κατευθυνόμενης ενέργειας με λέιζερ (LDEW), κατέγραψε αυτό που το υπουργείο λέει ότι ήταν η επιτυχής χρήση του λέιζερ εναντίον εναέριου στόχου.
«Είναι μια πιθανή αλλαγή παιχνιδιού (game changer) για την αεράμυνα», αναφέρει το βίντεο καθώς μια φωτεινή ακτίνα λέιζερ διαπερνά τον νυχτερινό ουρανό πάνω από ένα πεδίο βολής στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος των Εβρίδων στη Σκοτία, δημιουργώντας μια μπάλα φωτός καθώς χτυπά τον στόχο της.
Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι το DragonFire μπορεί να χτυπήσει με ακρίβεια έναν στόχο τόσο μικρό όσο ένα νόμισμα «σε μεγάλες αποστάσεις», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Το ακριβές βεληνεκές του όπλου είναι ταξινομημένο, είπε.
Η δέσμη λέιζερ μπορεί να κόψει το μέταλλο «οδηγώντας σε δομική αστοχία ή πιο επικίνδυνα αποτελέσματα εάν στοχεύσει την κεφαλή», ανέφερε μια δήλωση του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Και υποστηρίζεται ότι αναχαιτίζει επίσης τους στόχους του για ένα μικρό κλάσμα από το κόστος των σημερινών πυραύλων αεράμυνας.
A UK Dragonfire laser directed energy weapon system at the DSEI arms fair at ExCel on September 10, 2019 in London, England.
Χαμηλό το κόστος

Το Υπουργείο Άμυνας έθεσε την τιμή της εκτόξευσης λέιζερ 10 δευτερολέπτων σε περίπου 13 δολάρια.
Αντίθετα, το Standard Missile-2 που χρησιμοποιείται από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών για την αεράμυνα κοστίζει περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια ανά βολή.
«Έχει τη δυνατότητα να είναι μια μακροπρόθεσμη εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους σε ορισμένα καθήκοντα που εκτελούν επί του παρόντος οι πύραυλοι», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το κόστος των πυραύλων αεράμυνας έχει γίνει "καυτό" θέμα στους αμυντικούς κύκλους τα τελευταία χρόνια, καθώς τα drones χαμηλού κόστους έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά τους στα πεδία μάχης στην Ουκρανία και στις επιθέσεις των ανταρτών Houthis κατά εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
Οι αναλυτές αμφισβήτησαν πόσο καιρό οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι τους μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν πυραύλους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Houthis που μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να αγοραστούν για πολύ κάτω από 100.000 δολάρια.
Εν τω μεταξύ, τα ακριβά συστήματα αεράμυνας από δυτικούς συμμάχους ήταν ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί από επιθέσεις από ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι χαμηλού κόστους έχουν στρέψει τον οικονομικό λογισμό επίθεσης και άμυνας προς όφελος όσων χρησιμοποιούν μεγάλους όγκους φθηνών μη επανδρωμένων συστημάτων και πυρομαχικών για να συντρίψουν τις πιο εξελιγμένες αεροπορικές και πυραυλικές άμυνες», δήλωσε ο James Black, βοηθός διευθυντής άμυνας και ασφάλειας για τη RAND Europe.
Το DragonFire θα μπορούσε να βοηθήσει να αλλάξει αυτός ο λογισμός προς όφελος του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ο Black.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης