Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Νέο όχι της Bundestag για την αποστολή Taurus στην Ουκρανία - Κόντρα στη γραμμή Scholz η Baerbock

Γερμανία: Νέο όχι της Bundestag για την αποστολή Taurus στην Ουκρανία - Κόντρα στη γραμμή Scholz η Baerbock
Η συζήτηση στη Bundestag αποκάλυψε βαθιές ρωγμές στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό
Σχετικά Άρθρα
Η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας είπε «όχι» στην προμήθεια γερμανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία.
Η πλειοψηφία της Bundestag ακολούθησε τη γραμμή του καγκελάριου Olaf Scholz που απορρίπτει την παράδοση των πυραύλων στην Ουκρανία, επικαλούμενος τον κίνδυνο να καταστεί η Γερμανία μέρος του πολέμου με τη Ρωσία.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, CDU/CSU, υπέβαλε νέο αίτημα στην Ομοσπονδιακή Βουλή για την παράδοση των επίμαχων πυραύλων Tauruς στην Ουκρανία.
Απορρίφθηκε όμως από την πλειοψηφία των βουλευτών των κομμάτων της συμπολίτευσης Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινους και Φιλελεύθερους (FDP).
Στην ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Bundestag, επί 690 παρόντων, 495 βουλευτές ψήφισαν κατά της παράδοσης των πυραύλων, 190 ψήφισαν υπέρ της προμήθειας Taurus στην Ουκρανία και 5 απείχαν.
Ωστόσο, η συζήτηση στη Bundestag αποκάλυψε βαθιές ρωγμές στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς πολλοί βουλευτές των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων υποστήριξαν την παράδοση των πυραύλων, κόντρα στην επιχειρηματολογία του καγκελαρίου Scholz.
Μεταξύ των υποστηρικτών είναι και η «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock (Πράσινοι), η οποία δεν πήρε το λόγο στη συζήτηση στη Bundestag, αλλά σε αντίθεση με τον Καγκελάριο, ήταν παρούσα στη συνεδρίαση.
Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Scholz εξήγησε χθες τους λόγους της άρνησής του να παραδοθούν οι πύραυλοι Taurus στην Ουκρανία.
Επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι για ένα τέτοιο όπλο μεγάλης ακρίβειας με βεληνεκές μέχρι και 500 χλμ. (σ.σ. από τα σύνορα της Ουκρανίας μπορούν να πληγούν και στόχοι στη Μόσχα) θα πρέπει να είναι διασφαλισμένος ο έλεγχος των στόχων και των πληγμάτων από γερμανούς στρατιώτες.
Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί αν δοθούν οι πύραυλοι Taurus στο Κίεβο, διότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποσταλούν γερμανοί στρατιώτες στην Ουκρανία.
Ο Σψηολζ κατηγόρησε μάλιστα τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης για παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης με «μισές αλήθειες».
Η κοινοβουλευτική ομάδα του CDU/CSU είχε καταθέσει την αίτηση για τους Taurus τον Νοέμβριο, αλλά παρέμενε επί μήνες στις επιτροπές της Bundestag.
Σημειώνεται ότι οι πρόεδροι των τριών μόνιμων επιτροπών της Ομοσπονδιακής Βουλής, σοσιαλδημοκράτης Michael Roth, Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων, φιλελεύθερη Marie-Agnes Strack-Zimmermann, Επιτροπή Άμυνας και ο «πράσινος» Anton Hofreiter, Επιτροπή Ευρωπαϊκών υποθέσεων έχουν ταχθεί υπέρ της παράδοσης των πυραύλων, ασκώντας μάλιστα και ανοιχτή κριτική στον καγκελάριο για την άρνησή του.
Με το «όχι» της Bundestag μπαίνει προς το παρόν τέλος στη συζήτηση για την παράδοση των επίμαχων πυραύλων Taurus στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης