Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wells Fargo για Tesla: Δεν είναι φούσκα, αλλά φουσκάρα - Υποχώρηση -23% - Ανάκαμψη μόνο αν φύγει από CEO ο Musk

Wells Fargo για Tesla: Δεν είναι φούσκα, αλλά φουσκάρα - Υποχώρηση -23% - Ανάκαμψη μόνο αν φύγει από CEO ο Musk
«Αναπτυξιακή εταιρεία χωρίς ανάπτυξη» η Tesla, σύμφωνα με τη Wells Fargo
Συνεχόμενες ημέρες πτώσης σημείωσαν οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, γεμίζοντας το σακούλι των αποδόσεων για όσους εκ των επενδυτών είχαν σορτάρει τη μετοχή.
Μάλιστα, η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας ξεκίνησε άσχημα το α' τρίμηνο, με τη μετοχή της να πέφτει κατακόρυφα κατά 34% από τα επίπεδα του Ιανουαρίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Wells Fargo αναφέρει πως μοιάζει με «αναπτυξιακή εταιρεία χωρίς ανάπτυξη» και εξ αυτού του λόγου η μετοχή της εταιρείας του Elon Musk θα μπορούσε να υποχωρήσει ώς -23%.
Ειδικότερα, σε σημείωμά της την Τετάρτη 14 Μαρτίου, η τράπεζα υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την Tesla σε «Underweight» από «Neutral» και μείωσε την τιμή στόχο για τη μετοχή, από 200 δολάρια ανά μετοχή, σε 125 δολάρια ανά μετοχή. Αυτό συνεπάγεται πτώση περίπου 23% από το σημείο που διαπραγματευόταν η μετοχή το απόγευμα της Πέμπτης, όταν οι μετοχές άλλαζαν χέρια στα 163,09 δολάρια.
Οι αναλυτές της Wells Fargo υπογράμμισαν τον αυξανόμενο αριθμό προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ προειδοποίησαν ότι η ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων πρόκειται να επιβραδυνθεί το 2024.
Αυτό σημαίνει ότι η Tesla θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να μειώνει τις τιμές στα οχήματά της σε μια προσπάθεια να παραμείνει ανταγωνιστική και να ξεπεράσει ανταγωνιστές όπως η BYD της Κίνας.
«Βλέπουμε καθοδικό κίνδυνο για τον όγκο των πωλήσεων, καθώς οι μειώσεις των τιμών έχουν μειωμένο αντίκτυπο. Βλέπουμε αντίθετους ανέμους από απογοητευτικές παραδόσεις και περισσότερες μειώσεις τιμών, που πιθανότατα οδηγούν σε αρνητικές αναθεωρήσεις EPS» αναφέρουν οι αναλυτές της Wells Fargo.
Οι προοπτικές δείχνουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή της Tesla θα είναι 32% χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της Wall Street το 2024 και 52% κάτω από τις εκτιμήσεις της συναίνεσης το 2025.
Εν τω μεταξύ, το αναμενόμενο λανσάρισμα του μοντέλου 2 θα μπορούσε να απογοητεύσει λόγω του φαινομενικά «βιαστικού» χρονισμού του. «Τα μικτά κέρδη του Model 2 φαίνονται χαμηλά», έγραψαν οι αναλυτές.

«Πραγματικός CEO»

Προκειμένου να διορθωθεί η απότομη πτώση των μετοχών της Tesla, ο CEO Elon Musk πρέπει είτε να αλλάξει τη συμπεριφορά του είτε να αντικατασταθεί, δήλωσε ο επενδυτής Ross Gerber στο Yahoo Finance.
«Η κακή κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα εάν είτε η Tesla αποκτήσει έναν πραγματικό CEO που θα βοηθήσει πραγματικά την εταιρεία», είπε.
Όπως είναι εύλογο, για επενδυτές όπως ο Gerber, η απογοήτευση για την ηγεσία και τη δημόσια συμπεριφορά του Musk κορυφώνεται.
Στην πραγματικότητα, η αλληλεπίδραση του Musk με μια αντισημιτική ανάρτηση τον περασμένο Νοέμβριο έκανε τον Gerber να ανακοινώσει ότι θα αντικαταστήσει το μοντέλο Y του Tesla με έναν Rivian, τον ανταγωνιστή της Tesla.
«Βλέπουμε την πλάνη σε αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθείται, με τον βασιλιά του brand να έχει εξελιχθεί στον διάβολο της επωνυμίας, βασικά», είπε ο Gerber.
Πιο αποθαρρυντικά είναι τα σχέδια του Μασκ να αναπτύξει πρωτοβουλίες τεχνητής νοημοσύνης ξεχωριστά από την Tesla, στερώντας στην εταιρεία την ικανότητα να ενισχύσει την κυριαρχία της στην τεχνολογία.
Εν τω μεταξύ, ο λάτρης της Tesla, Dan Ives της Wedbush Securities, θεωρεί υπερβολική την πτωτική τάση των επενδυτών, υποδηλώνοντας ότι η μετοχή του κατασκευαστή EV θα μπορούσε να ανακάμψει 77% σε 12 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης