Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από την κλοπή στην εγκληματική συνενοχή - Scholz (Γερμανία): Τα δεσμευμένα ρωσικά assets θα δαπανηθούν σε όπλα για την Ουκρανία

Από την κλοπή στην εγκληματική συνενοχή - Scholz (Γερμανία): Τα δεσμευμένα ρωσικά assets θα δαπανηθούν σε όπλα για την Ουκρανία
Σύμφωνα με τον Scholz οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ και των συμμάχων χωρών θα συναντηθούν στο Ramstein για να συζητήσουν τις περαιτέρω λεπτομέρειες
Τα έσοδα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στην Ευρώπη θα δαπανηθούν σε όπλα για το Κίεβο, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Πολωνίας.
«Θα χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στην Ευρώπη για να στηρίξουμε οικονομικά την αγορά όπλων για την Ουκρανία», τόνισε σχετικά.
Σύμφωνα με τον Scholz, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ και των συμμάχων χωρών θα συναντηθούν στο Ramstein για να συζητήσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Μη φιλικές χώρες δεσμεύουν ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαια ιδιωτών επενδυτών από τον Φεβρουάριο του 2022.
Αυτό περιλαμβάνει συναλλαγματικά αποθέματα περίπου 300 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν αμέσως το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία άρχισε η συζήτηση για κατάσχεση αυτών των κεφαλαίων.
Εξ αυτών περίπου 200 δισ. βρίσκονται στην ΕΕ - κυρίως στους λογαριασμούς της βελγικής Euroclear.
Τον Οκτώβριο του 2023, η εταιρεία ανέφερε ότι σε εννέα μήνες είχε κερδίσει περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους από επενδύσεις σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Υποτίθεται ότι αυτά τα χρήματα μπορούν να μεταφερθούν για να βοηθήσουν την Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η λήψη τέτοιων αποφάσεων «θα ήταν ένα ακόμη βήμα για την παραβίαση όλων των κανόνων και κανόνων του διεθνούς δικαίου».
Το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το πάγωμα των οικονομικών κλοπή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης