Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ρωσικό θαύμα: Η οικονομία μετατράπηκε σε πολεμική και άντεξε με αιχμή τις αμυντικές δαπάνες

Το ρωσικό θαύμα: Η οικονομία μετατράπηκε σε πολεμική και άντεξε με αιχμή τις αμυντικές δαπάνες
Τι επισημαίνει ο Andrei Kolganov , καθηγητή οικονομικών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και επικεφαλής ερευνητή στο Ινστιτούτο Οικονομικών Επιστημών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών
Η οικονομία της Ρωσίας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται, παρά τις πρωτοφανείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της από τη συλλογική Δύση, με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης να αναγκάζονται ακόμη και να παραδεχτούν απρόθυμα αυτό το γεγονός.
Ενώ οι προσπάθειες των δυτικών δυνάμεων να ακρωτηριάσουν τη ρωσική οικονομία αποτυγχάνουν παταγωδώς, η Μόσχα καταφέρνει με επιτυχία να βελτιώσει την ευημερία του ρωσικού λαού ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες για να αντιμετωπίσει τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αναδύονται στο νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μετά τη λήξη της Ουκρανικής κρίσης και της παραδοχής της ήττας της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον δρα Andrei Kolganov, καθηγητή οικονομικών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και επικεφαλής ερευνητή στο Ινστιτούτο Οικονομικών Επιστημών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα της Ρωσίας.
«Αυτοί που επέβαλαν αυτές τις κυρώσεις ήθελαν να απομονώσουν τη Ρωσία από την προμήθεια κρίσιμων προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα διαταράσσουν τις εξαγωγές της Ρωσίας –πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.– προς τις ξένες αγορές.
Αυτό το σχέδιο έχει αποτύχει», εξήγησε ο Kolganov.
Όπως αποδείχθηκε, πολλές χώρες ήταν πρόθυμες όχι μόνο να συνεχίσουν τη συνεργασία με τη Ρωσία, παρατήρησε ο ερευνητής.
«Ως εκ τούτου, η Δύση υπερεκτίμησε την επιρροή της στην παγκόσμια οικονομία καθώς και την ικανότητά της να απομονώσει τη Ρωσία», υπέθεσε ο Kolganov.
Η ρωσική οικονομία αποδείχθηκε επίσης πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν από τις δυτικές δυνάμεις που προφανώς δεν κατάλαβαν ότι η Ρωσία δεν παράγει πετρέλαιο μόνη της.
Μαζί με την κατοχή σχεδόν όλων των πρώτων υλών που χρειάζεται, η Ρωσία διαθέτει σημαντική βιομηχανική ικανότητα επεξεργασίας που, μαζί με τις σημαντικές δυνατότητες έρευνας και ανάπτυξης της Ρωσίας, επιτρέπει στη χώρα να καταργήσει με επιτυχία πολλές εισαγωγές, παρατήρησε ο Kolganov.
Πρόσθεσε ότι η αυξανόμενη ζήτηση του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος για πρώτες ύλες και απασχόληση συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας.
Η αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών, για παράδειγμα, οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής των απαιτούμενων μετάλλων και χημικών ουσιών, ενώ ένα νεοπροσλαμβανόμενο εργατικό δυναμικό δημιουργεί πρόσθετη ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά.
Η έρευνα και η ανάπτυξη νέων τύπων στρατιωτικού υλικού αυξάνει επίσης τη ζήτηση για πρώτες ύλες και εξοπλισμό που απαιτείται για τα σχετικά έργα, γεγονός που όχι μόνο οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής αλλά βοηθά επίσης στην προώθηση της τελευταίας σε ένα νέο τεχνολογικό επίπεδο, πρότεινε ο ερευνητής.
Η τρέχουσα κατάσταση της ρωσικής οικονομίας επιτρέπει στη Μόσχα να ενισχύσει γρήγορα τις στρατιωτικοβιομηχανικές της ικανότητες, αν χρειαστεί, είπε ο Kolganov,, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία μπορεί τώρα «να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση».
«Επί του παρόντος, το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα δεν γίνεται βάρος για τη ρωσική οικονομία, αλλά αντίθετα λειτουργεί ως καταλύτης για την πρόοδο της παραγωγικής βάσης ολόκληρης της οικονομίας», επισήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης