Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία… υπό κατάρρευση - SOS για οικονομία, έκκληση Lindner (ΥΠΟΙΚ) για μέτρα λιτότητας

Γερμανία… υπό κατάρρευση - SOS για οικονομία, έκκληση Lindner (ΥΠΟΙΚ) για μέτρα λιτότητας
Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες αντιτίθενται σθεναρά στο να περικόψουν τις δαπάνες φοβούμενοι για τις εκλογικές τους επιδόσεις
Σαφή προειδοποίηση στη γερμανική κυβέρνηση ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη της γερμανικής οικονομίας σύντομα θα είναι εκτός κάθε ελέγχου απευθύνει - για ακόμα μια φορά - ο υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner, ο οποίος ζητά να υπάρξει εσπευσμένα αλλαγή πορείας ως προς την κυβερνητική πολιτική και να εφαρμοστούν μέτρα λιτότητας.
Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, η διαμάχη σχετικά με τις δαπάνες αναμένεται να κλιμακωθεί εντός της γερμανικής κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, με τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό να εκτιμάται πως θα αποτελέσουν πεδίο… μάχης ανάμεσα στα μέρη του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Olaf Scholz.

Προϋπολογισμός 2025

Με τις διαπραγματεύσεις για τον για τον προϋπολογισμό του 2025 να έχουν ήδη αρχίσει, είναι προφανές ότι διακυβεύονται πολλά.
Ωστόσο, η εικόνα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μεταφέρει τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, σε άλλους τομείς του προϋπολογισμού.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η κίνηση αυτή ήταν αντισυνταγματική.
Έκτοτε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης και προσπαθεί να περικόψει δαπάνες από τον προϋπολογισμό σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του αγροτικού που προκάλεσε τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών.

Απόγνωση

Ο Lindner, το κόμμα του οποίου – το FDP – υφίσταται μεγάλες απώλειες στις δημοσκοπήσεις, επιθυμεί απεγνωσμένα να πάρει αποστάσεις από τους κυβερνητικούς του εταίρους, προκειμένου να σώσει το φιλελεύθερο κόμμα του από μια επικείμενη εκλογική καταστροφή.
Για αυτό το λόγο και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι η οικονομική εικόνα που αντιμετωπίζει η Γερμανία είναι τρομερή και προειδοποιεί ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια εάν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών.

Το δυσμενές σενάριο

«Σε ένα δυσμενές σενάριο, τα αυξανόμενα ελλείμματα χρηματοδότησης θα οδηγήσουν σε αύξηση του χρέους σε σχέση με την οικονομική παραγωγή σε περίπου 345% μακροπρόθεσμα», αναφέρει η σχετική έκθεση Βιωσιμότητας που δημοσίευσε πρόσφατα το γραφείο του.
«Σε ένα ευνοϊκό σενάριο, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε περίπου 140% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως το 2070» επισημαίνεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, η Γερμανία έχει περιορίσει τα επίπεδα χρέους της στο 60% της οικονομικής παραγωγής, κάτι που απαιτεί δραματική περικοπή δαπανών.

Γερασμένος πληθυσμός

Ωστόσο, ένας κρίσιμος παράγοντας είναι ο ταχέως γερασμένος πληθυσμός της Γερμανίας, με μια έκρηξη χρέους να διαφαίνεται στον ορίζοντα καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες οδεύουν προς τη σύνταξη, ενώ τα φορολογικά έσοδα συρρικνώνονται και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας αυξάνεται - εν μέρει λόγω του εκρηκτικού μεταναστευτικού πληθυσμού της χώρας.
Οι εταίροι του Lindner, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αντιτίθενται σθεναρά στο να περικόψουν περαιτέρω τις δαπάνες, καθώς εκτιμούν ότι αυτό θα βλάψουν τις εκλογικές τους πιθανότητες και προοπτικές.
Στην πραγματικότητα, ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil πιέζει για ένα νέο πακέτο συντάξεων που θα προσθέσει δισεκατομμύρια στο χρέος της χώρας, το οποίο σημειωτέον υποστηρίζει και ο Lindner.

Οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της INSA, πρώτη δύναμη αυτή τη στιγμή στη Γερμανία αναδεικνύεται η Ένωση των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, η οποία λαμβάνει το 30% των ψήφων και ακολουθεί η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 19%.
Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έπονται με τους Σοσιαλδημοκράτες του Scholz να είναι στο 15%, τους Πράσινους στο 12% και τους Φιλελεύθερους του FDP στο όριο του 5%.
333333.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης