Η Γη στο χείλος του βασικού ορίου της θέρμανσης μετά από ένα έτος ακραίων φαινομένων
«Η κοινότητα του WMO κρούει τον κόκκινο συναγερμό στον κόσμο», είπε.
Στην τελευταία ετήσια έκθεση «Κατάσταση του Παγκόσμιου Κλίματος», ερευνητές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού περιέγραψαν πώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα το 2023 προκάλεσαν όλεθρο σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πέρυσι - το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ - κατέρριψε μια σειρά από ρεκόρ για το κλίμα και έδωσε νέο νόημα στη φράση "εκτός από τα charts", δήλωσε η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι ο πλανήτης βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα να ξεπεράσει ένα όριο θέρμανσης.
Στην ετήσια έκθεσή του «State of the Global Climate», ερευνητές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού περιέγραψαν ότι τα ρεκόρ καταρρίφθηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις έσπασαν, για δείκτες όπως τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου, η θερμότητα των ωκεανών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η κάλυψη πάγου της Ανταρκτικής Θάλασσας και η υποχώρηση των παγετώνων.
Επιβεβαίωσε το 2023 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί και είπε ότι η περίοδος από το 2014 έως το 2023 αντικατοπτρίζει επίσης την πιο καυτή περίοδο 10 ετών που έχει καταγραφεί.
Η άνοδος της θερμοκρασίας
Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία το 2023 ήταν 1,45 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οριακά κάτω από το βασικό όριο θέρμανσης των 1,5 βαθμών Κελσίου.
Το επίπεδο 1,5 βαθμού Κελσίου αναγνωρίζεται ευρέως ως δείκτης του πότε οι κλιματικές επιπτώσεις γίνονται όλο και πιο επιβλαβείς για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, όπως περιγράφεται στη συμφωνία ορόσημο του Παρισιού.
Οι σειρήνες ηχούν σε όλους τους σημαντικούς δείκτες... Ορισμένα ρεκόρ δεν ξεπερνούν απλώς τα charts, αλλά καταρρέουν. Και οι αλλαγές επιταχύνονται, ανέφερε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres.
Οι ακραίες θερμοκρασίες τροφοδοτούνται από την κλιματική κρίση, η κύρια κινητήρια δύναμη της οποίας είναι η καύση ορυκτών καυσίμων.
«Ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά —αν και σε προσωρινή βάση αυτή τη στιγμή— στο κατώτερο όριο των 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του WMO, Celeste Saulo.
«Η κοινότητα του WMO κρούει τον κόκκινο συναγερμό στον κόσμο», είπε.
«Η κλιματική αλλαγή είναι πολύ μεγαλύτερη από τις θερμοκρασίες.
Αυτό που είδαμε το 2023, ειδικά με την άνευ προηγουμένου ζέστη των ωκεανών, την υποχώρηση των παγετώνων και την απώλεια θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία».
«Οι σειρήνες χτυπούν»
Η έκθεση έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι ο κόσμος ξεπέρασε για πρώτη φορά τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε έναν ολόκληρο χρόνο.
Ωστόσο, τα ευρήματα της ΕΕ για την παρακολούθηση του κλίματος, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα, δεν αντιπροσώπευαν ρήξη της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015.
Η συμφωνία για το κλίμα στοχεύει να «περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2, κατά προτίμηση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα» μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα ενισχύσει την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα από την κλιματική κρίση.
Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου μετά από πάνω από έναν αιώνα καύσης ορυκτών καυσίμων, μαζί με άνιση και μη βιώσιμη ενέργεια και χρήση γης.
Μια «αχτίδα ελπίδας»
Η έκθεση του WMO ανέφερε ότι κατά μια μέση ημέρα το 2023, σχεδόν το ένα τρίτο των ωκεανών του κόσμου κατακλύζονταν από θαλάσσιο ορίζοντα, βλάπτοντας ζωτικά οικοσυστήματα και συστήματα τροφίμων.
Ωστόσο, η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιγράφηκε ως μια «αχτίδα ελπίδας».
Ο WMO είπε ότι η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχε αναδειχθεί στο προσκήνιο της δράσης για το κλίμα το 2023, επικαλούμενος τις δυνατότητές της να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα.
Πράγματι, οι ερευνητές είπαν ότι οι προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% το 2023 σε ένα σύνολο 510 γιγαβάτ.
Ο οργανισμός είπε ότι αυτό ήταν το υψηλότερο παρατηρούμενο ποσοστό τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών