Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκάρει ο CEO της Rheinmetall - Ζητά άμεσα Iron Dome στην Ευρώπη, βλέπει από αέρος επίθεση της Ρωσίας

Σοκάρει ο CEO της Rheinmetall - Ζητά άμεσα Iron Dome στην Ευρώπη, βλέπει από αέρος επίθεση της Ρωσίας
Ο Armin Papperger της Rheinmetall ζητά ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει αυξημένη ρωσική απειλή
Μπορεί η Rheinmetall να είναι από τους μεγαλύτερους κερδισμένους του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν της αρκεί.
Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου κατασκευαστή πυρομαχικών της Ευρώπης δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εγκατάστασης συστημάτων αεράμυνας μικρής εμβέλειας, παρόμοιων με το Iron Dome του Ισραήλ.
Τα σχόλια του Armin Papperger έρχονται καθώς οι ηγέτες της ΕΕ ενισχύουν τις στρατιωτικές δαπάνες εν μέσω αυξημένων φόβων για την απειλή της Ρωσίας στην ήπειρο και επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τους μακροχρόνιους περιορισμούς στα υπάρχοντα αμυντικά συστήματα.
Ο Papperger είπε ότι η αεράμυνα μικρής εμβέλειας είναι «κάτι που θέλουν να δημιουργήσουν στην Ευρώπη», επισημαίνοντας μια πτυχή της πρωτοβουλίας European Sky Shield που υποστηρίζεται από το Βερολίνο.
«Πιστεύω επίσης ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε μια ευρωπαϊκή λύση παρόμοια με το Iron Dome και όχι μόνο», είπε στους Financial Times.

Τι είναι το Iron Dome

Το Iron Dome έχει βεληνεκές έως και 70 χιλιόμετρα και χρησιμοποιείται από το Ισραήλ από το 2011 για την αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς.
Η θωράκιση μεγάλων τμημάτων της ηπειρωτικής Ευρώπης με παρόμοιο σύστημα έχει απορριφθεί ως "τραβηγμένη" από τους αναλυτές, αλλά οι χώρες της ΕΕ έχουν επενδύσει σε μια σειρά από τεχνολογία αεράμυνας.
Ένα άλλο στέλεχος της ευρωπαϊκής άμυνας είπε ότι η Ευρώπη είχε ήδη «όλες τις δυνατότητες για να δημιουργήσει τα πλήρη στρώματα αεράμυνας.
Είναι λοιπόν εκεί, είναι απλώς θέμα να αποφασίσουμε αν θα το χρησιμοποιήσουμε ή όχι», ανέφερε.
Στα τέλη του 2022, ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz ανακοίνωσε την πρωτοβουλία European Sky Shield, την οποία έθεσε ως τρόπο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας με από κοινού προμήθεια εξοπλισμού.
Περίπου 21 χώρες έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία.
Αλλά η Γαλλία είχε αντιρρήσεις, οι αξιωματούχοι της οποίας το θεωρούν στρατηγικά μπερδεμένο και κακοσχεδιασμένο, καθώς παραλείπει συστήματα αεράμυνας ευρωπαϊκής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένου του γαλλο-ιταλικού SAMP/T από την MBDA.
Η Rheinmetall δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι πούλησε το σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας Skyranger 30, το οποίο είπε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά των drones, μεταξύ άλλων, στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις για 600 εκατομμύρια ευρώ.

Οι προτεραιότητα των Βρυξελλών

Η ανάπτυξη καλύτερα ολοκληρωμένων ευρωπαϊκών συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας αποτελεί προτεραιότητα για τις Βρυξέλλες, οι οποίες υποστηρίζουν τις πρωτεύουσες να μοιράζονται τεχνολογίες για να καλύψουν τα κενά στις δυνατότητες της ηπείρου.
Η αμυντική στρατηγική της ΕΕ απαιτεί, έως το 2035, «δυνατότητες που σχετίζονται με την ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αεροπορική και πυραυλική άμυνα» και μια νέα βιομηχανική πρόταση που κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτόν τον μήνα περιλαμβάνει δημοσιονομική στήριξη από το μπλοκ σε «ευρωπαϊκά αμυντικά έργα κοινού ενδιαφέροντος».
Τα ολοκληρωμένα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας ονομάστηκαν ως μία από τις 22 προτεραιότητες αμυντικής ικανότητας της ΕΕ, με τις Βρυξέλλες να πιέζουν τα κράτη μέλη να αναπτύξουν «πλήρως διαλειτουργικές ικανότητες επόμενης γενιάς» στην αεράμυνα που συνεργάζονται με τα υπάρχοντα συστήματα του ΝΑΤΟ.
Η ΕΕ εργάζεται επίσης σε μια νέα αμυντική στρατηγική που στοχεύει στην ενίσχυση των κοινών προμηθειών και θέτει για πρώτη φορά στόχους σχετικά με τις αγορές από κατασκευαστές στο μπλοκ σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.
Τα στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας ζήτησαν επίσης μεγαλύτερη συνεργασία και συνεργασίες μεταξύ των εταιρειών για τη μείωση των επικαλύψεων και την ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης μακροπρόθεσμα.
Ο Roberto Cingolani, διευθύνων σύμβουλος του Leonardo, του ομίλου αεροδιαστημικής και άμυνας με έδρα τη Ρώμη, είπε στους FT ότι «όλοι μιλούν σε όλους».
«Προσπαθούμε να συζητήσουμε μεταξύ των εταιρειών για να δούμε ποια είναι τα πιθανά μονοπάτια και οι πιο βολικές λύσεις» για να βοηθήσουμε στην προστασία του μέλλοντος των ευρωπαίων πολιτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης