Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πρώτος ασθενής που έλαβε το τσιπ της Neuralink στον εγκέφαλο παίζει τώρα σκάκι - Τι δήλωσε για τη διαδικασία εμφύτευσης

Ο πρώτος ασθενής που έλαβε το τσιπ της Neuralink στον εγκέφαλο παίζει τώρα σκάκι - Τι δήλωσε για τη διαδικασία εμφύτευσης
Ο 29χρονος έμεινε παράλυτος από το λαιμό και κάτω μετά από καταδυτικό ατύχημα

Ο Noland Arbaugh είναι ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε τον Ιανουάριο το εγκεφαλικό εμφύτευμα της Neuralink, στο πλαίσιο της πρώτης κλινικής δοκιμής της εταιρείας.
Ο 29χρονος έμεινε παράλυτος από το λαιμό και κάτω μετά από καταδυτικό ατύχημα σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.
Δύο μήνες μετά, ο ασθενής είναι καλά στην υγεία του και μάλιστα παίζει σκάκι σε βίντεο που δημοσιοποίησε στο Χ (πρώην Twitter) η εταιρεία.
Στο βίντεο, ο ασθενής φαίνεται να κινεί έναν κέρσορα σε μια οθόνη φορητού υπολογιστή μόνο με τη σκέψη του.

Ο Elon Musk είχε δηλώσει προηγουμένως ότι στόχος του τσιπ εγκεφάλου είναι να επιτρέψει σε χρήστες με αναπηρίες, όπως ο αείμνηστος Στίβεν Χόκινγκ, να «επικοινωνούν ταχύτερα από έναν δημοπράτη». Έχει επίσης υποστηρίξει ότι θα είναι σε θέση να θεραπεύσει δυνητικά την παχυσαρκία, τον αυτισμό, την κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια.
«Η επέμβαση ήταν εξαιρετικά εύκολη», δήλωσε ο ασθενής στο βίντεο αναφερόμενος στη διαδικασία εμφύτευσης.
«Πήρα εξιτήριο από το νοσοκομείο μια μέρα αργότερα. Δεν έχω καμία γνωστική διαταραχή» πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι είχε σταματήσει να παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι, το Civilization VI, αλλά η Neuralink του έδωσε τη δυνατότητα να το ξανακάνει και πλέον μπορεί να παίζει για ώρες.
Ωστόσο, ο ασθενής είπε ότι η νέα τεχνολογία «δεν είναι τέλεια» και ότι «έχουν προκύψει κάποια προβλήματα».
«Δεν θέλω ο κόσμος να πιστεύει ότι αυτό είναι το τέλος του ταξιδιού, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, αλλά έχει ήδη αλλάξει τη ζωή μου», κατέληξε ο Noland Arbaugh.

Η σύνδεση στον υπολογιστή

Ο Kip Ludwig, πρώην διευθυντής προγράμματος για τη νευρωνική μηχανική στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, είπε ότι αυτό που έδειξε η Neuralink δεν ήταν μια «ανακάλυψη».
«Βρίσκεται ακόμη στις πολύ πρώτες μέρες μετά την εμφύτευση και υπάρχει πολλή μάθηση τόσο από την πλευρά του Neuralink όσο και από την πλευρά του υποκειμένου για τη μεγιστοποίηση του όγκου των πληροφοριών για έλεγχο που μπορεί να επιτευχθεί», πρόσθεσε.
Ακόμα κι έτσι, ο Ludwig είπε ότι ήταν θετική εξέλιξη για τον ασθενή το ότι μπόρεσαν να συνδεθούν με έναν υπολογιστή με τρόπο που δεν μπορούσαν να κάνουν πριν από την εμφύτευση. «Είναι σίγουρα ένα καλό σημείο εκκίνησης», είπε.
Τον περασμένο μήνα, το Reuters ανέφερε ότι οι επιθεωρητές της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εντόπισαν προβλήματα με την τήρηση αρχείων και τους ποιοτικούς ελέγχους για πειράματα σε ζώα στο Neuralink του Elon Musk, λιγότερο από ένα μήνα αφότου η startup δήλωσε ότι εγκρίθηκε να δοκιμάσει τα εγκεφαλικά της εμφυτεύματα σε ανθρώπους.
Η Neuralink δεν απάντησε τότε σε ερωτήσεις σχετικά με την επιθεώρηση του FDA.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης