Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρλανδία: Ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο για τον επόμενο πρωθυπουργό

Ιρλανδία: Ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο για τον επόμενο πρωθυπουργό
Ο 37χρονος Harris συγκέντρωσε μια σειρά από ισχυρά «οκ» την Πέμπτη από δεκάδες πρωτοκλασάτους βουλευτές στο κόμμα του Fine Gael
Σχετικά Άρθρα
Ο Simon Harris πρόκειται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας αφού όλοι οι πιθανοί εσωκομματικοί του αντίπαλοί ανακοίνωσαν ότι δεν θα σταθούν εμπόδιο στο δρόμο του.
Ο 37χρονος Harris συγκέντρωσε μια σειρά από ισχυρά «οκ» την Πέμπτη από δεκάδες πρωτοκλασάτους βουλευτές στο κόμμα του Fine Gael μετά την χθεσινή παραίτηση-σοκ του Leo Varadkar.
Επισημαίνεται ότι ο Varadkar παραιτήθηκε αμέσως από τη θέση του αρχηγού των Fine Gael, αλλά θα παραμείνει στη θέση του Taoiseach μέχρι ο διάδοχός του να εγκριθεί και τυπικά από το κοινοβούλιο.
Νωρίτερα η τριάδα των υπόλοιπων δελφίνων του Fine Gael - ο υπουργός Εμπορίου Simon Coveney, η υπουργός Δικαιοσύνης Helen McEntee και ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών Paschal Donohoe - ανακοίνωσαν πως αποχώρησαν από τη κούρσα της διαδοχής, αφήνοντας το πεδίο ανοιχτό για τον Harris, τον μέχρι τώρα υπουργό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της κυβέρνησης.
Το αδιαμφισβήτητο προβάδισμα του Harris απλοποιεί την μετάβαση εξουσίας στο ανώτατο αξίωμα της ιρλανδικής δημοκρατίας, καθώς το Fine Gael θα επιλέξει επίσημα διάδοχο στο ετήσιο συνέδριό του στις 6 Απριλίου, ανοίγοντας το δρόμο για την εκλογή του ως πρωθυπουργού.
Ακολούθως στις 9 Απριλίου μετά τις διακοπές του Καθολικού Πάσχα, θα συγκληθεί η Dáil Eireann, η Κάτω Βουλή της Ιρλανδίας και θα παράσχει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον διάδοχο του Varadkar.
O Simon Harris αναμενέται να κάνει επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σήμερα 21/3.
Ο νυν υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει μεγάλο ρεύμα στις τάξεις του Fine Gael.
Θεωρείται μάλιστα ένα από τα πλέον ικανά στελέχη του κόμματος, ως προς την επικοινωνιακή διαπάλη με το ρεπουμπλικανικό Sinn Féin.
Με αυτό του το προσόν θα κληθεί να οδηγήσει το Fine Gael σε μια διπλή εκλογική μάχη, ενόψει των Ευρωπαϊκών και τοπικών καλπών που θα στηθούν στο ΕΙΡΕ τον Ιούνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης