Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις από παντού στο Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα - Σε κλοιό το Al Shifa, IDF: Πιάσαμε 358 τρομοκράτες της Hamas

Πιέσεις από παντού στο Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα - Σε κλοιό το Al Shifa, IDF: Πιάσαμε 358 τρομοκράτες της Hamas
Κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο νοσοκομείο Al Shifa οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι σκότωσαν τουλάχιστον 150 μαχητές της Hamas
(upd6) Πιέσεις από παντού - ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ – δέχεται το Ισραήλ προκειμένου να καταλήξει σε μια συμφωνία με την Hamas για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία πέρα από την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, θα οδηγήσει και στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που κρίνεται άκρως απαραίτητη έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος των μαζικών θανάτων που αναμένεται έως τα τέλη Μαΐου λόγω λιμοκτονίας.
Ο αρχηγός της ισραηλινής Mossad θα βρεθεί σήμερα Παρασκευή 22/3 στο Κατάρ για διαπραγματεύσεις, τη στιγμή που ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken θα έχει για ακόμα μια φορά κρίσιμες επαφές στο Ισραήλ και ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει σχέδιο των ΗΠΑ που ζητά να κηρυχθεί άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Ανεξάρτητα από αυτές τις εξελίξεις αυτές, η ισραηλινή επιχείρηση στο νοσοκομείο Al Shifa στην πόλη της Γάζας συνεχίζεται με τον ισραηλινό στρατό (IDF) να υποστηρίζει πως έχει προχωρήσει στη σύλληψη 358 μαχητών της Hamas και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Η Mossad στο Κατάρ, ο Blinken στο Ισραήλ – Τι προβλέπει η συμφωνία

Συγκρατημένη αισιοδοξία για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα υπάρχει στη διεθνή κοινότητα, με τον επικεφαλής της Mossad, David Barnea να μεταβαίνει για συνομιλίες στο Κατάρ και με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, Anthony Blinken να έχει επαφές στο Ισραήλ σε μια προσπάθεια να πιέσει προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για εκεχειρία.
Οι διαπραγματεύσεις αφορούν την πρόταση για μια εκεχειρία διάρκειας περίπου 6 εβδομάδων που θα προβλέπει την απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων και 400 Παλαιστίνιων κρατουμένων και που θα επιτρέπει την αύξηση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας, ο οποίος συνολικά είναι αντιμέτωπος με λιμοκτονία.

Blinken: Απομένει ακόμα δύσκολη δουλειά

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Η απόσταση μειώνεται και συνεχίζουμε να πιέζουμε για μια συμφωνία στην Ντόχα.
Υπάρχει ακόμα δύσκολη δουλειά για να φτάσουμε σε συμφωνία.
Πιστεύω όμως ότι είναι δυνατό» τόνισε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ.
Το μείζον πρόβλημα έγκειται στο ότι η Hamas ζητά δεσμεύσεις για μια μόνιμη εκεχειρία έτσι ώστε να προχωρήσει στην απελευθέρωση των ομήρων, με το Ισραήλ να μιλά μόνο για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
Επιπλέον, ο Blinken υποστήριξε πως μια χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Rafah θα είναι λάθος και ανώφελη.

Ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, ύστερα από συνεχή αδιέξοδα και μήνες αντιπαραθέσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι πιθανό εντός της ημέρας να ψηφίσει επί σχεδίου των ΗΠΑ, το οποίο καλεί να κηρυχθεί «άμεση και διαρκής» κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο, που καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ, είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 15:00 ώρα Ελλάδας.
Εάν εγκριθεί, θα πρόκειται για την πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ, που το Συμβούλιο Ασφαλείας θα καλεί ρητώς να κηρυχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός.
Σε όλες τις προηγούμενες προσπάθειες, οι ΗΠΑ εναντιώνονταν στη χρήση ακόμη και της έκφρασης «κατάπαυση του πυρός» ασκώντας τρεις φορές βέτο σε σχέδια αποφάσεων του ΣΑ.
Πάντως, διπλωμάτες επισήμαναν πως το αμερικανικό σχέδιο απόφασης δεν έχει εγγυημένη την έγκριση.
Η Ρωσία, που έχει επίσης δικαίωμα βέτο, επέκρινε το σχέδιο διότι δεν απαιτεί με σαφήνεια κατάπαυση του πυρός, αναφέρεται στην «ανάγκη» για αυτή και προσθέτει πως το ΣΑ υποστηρίζει τις προσπάθειες «για να εξασφαλιστεί», συνοδευόμενη από «την απελευθέρωση όλων των ομήρων» που απομένουν στα χέρια της Hamas.

Εκεχειρία τώρα ζητούν και οι Ευρωπαίοι

Εκεχειρία όμως ζητούν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τάχθηκαν υπέρ μιας άμεσης ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ομόφωνα σε μια διακήρυξη για τη Μέση Ανατολή.
Στη διακήρυξη του οι Ευρωπαίοι ζητούν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Hamas, αλλά δεν εξαρτά το αίτημα αυτό με την διακοπή των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Στο κείμενο αυτό των 8 σελίδων, η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τον επικείμενο κίνδυνο λιμού που προκαλείται από την ανεπαρκή πρόσβαση της βοήθειας στη Γάζα.

Βρετανία και Αυστραλία ζητούν άμεσο τέλος των μαχών

Αλλά και η Μ. Βρετανία και η Αυστραλία κάλεσαν το Ισραήλ να υπάρξει «άμεσο τέλος των μαχών» στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να καταστεί εφικτό «να διανεμηθεί βοήθεια και να απελευθερωθούν οι όμηροι».

Άγριες μάχες στο Al Shifa – IDF: Πιάσαμε 358 τρομοκράτες της Hamas

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι μάχες γύρω από το νοσοκομείο Al Shifa, στην πόλη της Γάζας, εκεί όπου ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι συνέλαβε 358 τρομοκράτες της Hamas και του Ισλαμικού Τζιχάντ.
Το Al Shifa είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα που εξακολουθεί να λειτουργεί έστω και υποτυπωδώς, αν και τις τελευταίες 4 ημέρες έχει γίνει το επίκεντρο σκληρών μαχών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Hamas.
To Ισραήλ ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του έχει σκοτώσει πάνω από 150 ένοπλους της Hamas.
«Η επιχείρηση στο Al Shifa συνεχίζεται.
Αυτή η επιχείρηση χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τρομοκρατών που έχουμε συναντήσει από την αρχή του πολέμου.
Μέχρι σήμερα, έχουμε συλλάβει περισσότερους από 500 υπόπτους, 358 από τους οποίους είναι τρομοκράτες της Hamas και της Ισλαμικής Τζιχάντ» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari, αναφέροντας πως αρκετοί ένοπλοι παραδίδονται, ανακρίνονται και παρέχουν πολύτιμες και σημαντικές πληροφορίες. Στους 31.988 οι νεκροί

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι Παλαιστίνιοι μετρούν 31.988 νεκρούς και περισσότερους από 74.000 τραυματίες.
Χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, με τον ΟΗΕ να εκτιμά πως το 35% όλων των κτηρίων στη Γάζα έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης