Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκεχειρία στη Γάζα: Ρωσία και Κίνα μπλόκαραν το ψήφισμα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας - Το σκεπτικό του veto

Εκεχειρία στη Γάζα: Ρωσία και Κίνα μπλόκαραν το ψήφισμα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας - Το σκεπτικό του veto
Μπλόκο από Μόσχα και Πεκίνο στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ για τη Γάζα
Οι αντιπροσωπείες της Κίνας και της Ρωσίας μπλόκαραν το αμερικανικό ψήφισμα για τον πόλεμο στη Γάζα στο Ασφαλείας Συμβούλιο του ΟΗΕ , υποστηρίζοντας πως, όχι μόνο δεν οδηγεί σε βιώσιμη εκεχειρία, αλλά τουναντίον,ανοίγει τον δρόμο για στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στη Rafah.


Ειδικότερα, έντεκα χώρες του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας υποστήριξαν το ψήφισμα.
Τα μόνιμα μέλη, Ρωσία και Κίνα, καθώς και η Αλγερία ως εκ περιτροπής μέλος, καταψήφισαν.
Η Γουιάνα ήταν η μόνη χώρα που απείχε.

Nebenzya - Ρωσία: Πράσινο φως στο Ισραήλ για επέμβαση στη Rafa

Λαμβάνονυας τον λόγο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρώσος απεσταλμένος υποστήριξε ότι το προσχέδιο απόφασης των ΗΠΑ αποτελεί «αποτελεσματικό πράσινο φως» για την επιδρομή στη Ράφα.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vasily Nebenzya, τόνισε σχετικά ότι το «σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ «περιέχει ένα αποτελεσματικό πράσινο φως για το Ισραήλ ώστε να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Rafah».
Ο Nebenzya προσθέτει ότι η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ανέχεται πλέον «άσκοπα ψηφίσματα, τα οποία δεν περιέχουν έκκληση για κατάπαυση του πυρός και μας οδηγούν στο πουθενά».

Zhang Jun (Κίνα): Ασάφεια από ΗΠΑ - Αποφεύγουν να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Zhang Jun δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «έσερνε τα πόδια του» για πάρα πολύ καιρό σχετικά με το θέμα της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
Το προσχέδιο των ΗΠΑ αποφεύγει το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός, παραμένει ασαφές και αδυνατεί να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, εξήγησε σχετικά επιρρίπτοντας έτσι ευθύνες προς την Ουάσινγκτον.
«Αυτό το [ψήφισμα] υπολείπεται των προσδοκιών της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.
«Το προσχέδιο των ΗΠΑ, αντίθετα, θέτει προϋποθέσεις για μια κατάπαυση του πυρός, η οποία δεν διαφέρει από το να δίνει πράσινο φως στις συνεχιζόμενες δολοφονίες, κάτι που είναι απαράδεκτο», κατέληξε ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ημωμένα Έθνη.

ΗΠΑ: «Είμαστε κοντά αλλά δεν είμαστε εκεί»

Κάνοντας την εισήγηση για το αμερικανικό προσχέδιο, η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Linda Thomas-Greenfield διεμήνυσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι παρά τους διχασμούς, «θέλουμε να δούμε μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός που μπορεί να επιτρέψει μια πολύ πιο σταθερή είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».
«Ένα ψήφισμα του ΟΗΕ σημαίνει "πολύ λιγότερα πράγματα" εάν δεν μπορεί να εφαρμοστεί επί τόπου, γι' αυτό οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο», εξήγησε.
«Πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», συνέχισε.
Η Thomas-Greenfield πρόσθεσε, ότι το προτεινόμενο ψήφισμα του ΟΗΕ «θα μας φέρει πιο κοντά στη διασφάλιση αυτής της συμφωνίας και θα μας βοηθήσει να ανακουφίσουμε τα δεινά».
«Προτρέπω όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ψηφίσουν ναι», ανέφερει η εκπρόσσωπος της Ουάσινγκτον.
«Η ψηφοφορία υπέρ ενός ψηφίσματος που καταδικάζει τη Hamas για τις φρικτές επιθέσεις και τη σεξουαλική βία της, που καθιστά σαφές ότι όλοι οι άμαχοι – Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι – θα πρέπει να μπορούν να ζουν χωρίς φόβο για τη βία, και τονίζει ότι μια χερσαία επίθεση στη Γάζα αποτελεί μεγάλη απειλή στους πολίτες», έκλεισε προτρέποντας σε υπερψήφιση του αμερικανικού εγγράφου.

Η Γαλλία ετοιμάζεται να καταθέσει νέο ψήφισμα για εκεχειρία στη Γάζα στη γραμμή των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε ότι η Γαλλία θα εργαστεί για ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά το veto της Ρωσίας και της Κίνας κατά του ψηφίσματος που πρότειναν οι ΗΠΑ.
«Μετά το veto της Ρωσίας και της Κίνας πριν από λίγα λεπτά, θα συνεχίσουμε τις εργασίες βάσει του γαλλικού σχεδίου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα εργαστούμε με τους Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Άραβες εταίρους μας για την επίτευξη συμφωνίας», είπε ο Μακρόν στο τέλος του Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι άρχισε να συντάσσει ένα ψήφισμα με διπλωμάτες, λέγοντας ότι θα υποβάλουν ένα προσχέδιο εάν το αντίστοιχο των ΗΠΑ δεν εγκριθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης