Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός και συναγερμός στην Πολωνία για πύραυλο cruise από τη Ρωσία – Στρατός και ΝΑΤΟ τέθηκαν σε ύψιστη επιφυλακή

Πανικός και συναγερμός στην Πολωνία για πύραυλο cruise από τη Ρωσία –  Στρατός και ΝΑΤΟ τέθηκαν σε ύψιστη επιφυλακή
Ο στρατός της Πολωνίας ισχυρίζεται ότι νωρίς το πρωί της 24ης Μαρτίου 2024 ρωσικός πύραυλος cruise παραβίασε τον εναέριο χώρο του κράτους
Παραβίαση του εναερίου χώρου της Πολωνίας στα σύνορα με την Ουκρανία ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας που τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής.
Ο στρατός της Πολωνίας ισχυρίζεται ότι νωρίς το πρωί της 24ης Μαρτίου 2024 ρωσικός πύραυλος cruise παραβίασε τον εναέριο χώρο του κράτους.
Ωστόσο η Βαρσοβία δεν προσκόμισε κάποια απόδειξη για τον ισχυρισμό της.
«Σας ενημερώνουμε ότι στις 24 Μαρτίου στις 04:23 π.μ. (05:23 π.μ. ώρα Ελλάδας) ένας πύραυλος cruise παραβίασε τον εναέριο χώρο της Πολωνίας», ανέφερε η Επιχειρησιακή Διοίκηση των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη σελίδα της στο κοινωνικό δίκτυο X.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το αντικείμενο πέταξε στον πολωνικό εναέριο χώρο κοντά στο χωριό Ocerdow στην επαρχία Lublin στα σύνορα με την Ουκρανία και χάθηκε μετά από 39 δευτερόλεπτα.
Η διοίκηση ισχυρίζεται ότι ήταν ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη «ρωσική αεροπορία μεγάλου βεληνεκούς».
Αμέσως μετά η Πολωνία έθεσε τον στρατό της σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής.

Συναγερμός σε Πολωνία – ΝΑΤΟ

Η Πολωνία ζήτησε εξηγήσεις από τη Ρωσία για το περιστατικό.
Η ανακοίνωση της Πολωνίας ήρθε αφότου Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει περίπου 20 πυραύλους και επτά drones Shahed με στόχο τη δυτική ουκρανική περιοχή Lviv, η οποία βρίσκεται κοντά στα πολωνικά σύνορα.
Πολλές εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Lviv, Maksym Kozytskyi, δήλωσε ότι η Ρωσία έπληξε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας στη δυτική περιοχή Lviv.
«Υπήρξαν δύο χτυπήματα στην ίδια εγκατάσταση υποδομής ζωτικής σημασίας που είχαν στοχεύσει οι εισβολείς κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε ο Kozytskyi στο Telegram.
Η Επιχειρησιακή Διοίκηση είπε στο X ότι τόσο τα πολωνικά όσο και τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ είναι σε κατάσταση συναγερμού.
«Όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη διασφάλιση της ασφάλειας του πολωνικού εναέριου χώρου έχουν ενεργοποιηθεί», πρόσθεσε η Διοίκηση.
«Ο πολωνικός στρατός παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση στο ουκρανικό έδαφος και παραμένει σε συνεχή επιφυλακή για να διασφαλίσει την ασφάλεια του πολωνικού εναέριου χώρου», ανέφερε.
Η τελευταία φορά που η Ρωσία παραβίασε τον εναέριο χώρο της Πολωνίας ήταν στις 29 Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με τη Βαρσοβία.
Ο πολωνικός στρατός είπε ότι εκείνη τη στιγμή «ένα αγνώστου ταυτότητας αερομεταφερόμενο αντικείμενο» είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της από ουκρανικό έδαφος και αργότερα ανώτερος στρατιωτικός αξιωματικός της Πολωνίας είπε ότι «όλες οι ενδείξεις» έδειχναν πως πρόκειται για έναν ρωσικό πύραυλο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας, Pawel Wronski, κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις από αέρος στους κατοίκους και το έδαφος της Ουκρανίας και να τερματίσει τον πόλεμο και να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας».
Ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko δήλωσε στο Telegram ότι μια σειρά εκρήξεων σημειώθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα, με θραύσματα πυραύλων να πέφτουν στην περιοχή Desnianskyi.

Επίθεση Tusk στη Ρωσία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο «τη βάναυση επίθεση» στη Μόσχα εκφράζοντας την ελπίδα αυτή δεν θα γίνει πρόσχημα για «κλιμάκωση της βίας».
«Η Πολωνία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη βάναυση επίθεση.
Όλοι μας πενθούμε για τις οικογένειες των θυμάτων.
Ελπίζουμε ότι αυτή η ανείπωτη τραγωδία δεν θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από οποιονδήποτε για κλιμάκωση της βίας και της επιθετικότητας», έγραψε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης