Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιάπωνας πρωθυπουργός: Είναι σημαντικό να υπάρξουν συνομιλίες κορυφής με την Βόρεια Κορέα

Ιάπωνας πρωθυπουργός: Είναι σημαντικό να υπάρξουν συνομιλίες κορυφής με την Βόρεια Κορέα
Τόκιο και Πιονγκγιάνγκ δεν διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις
Σχετικά Άρθρα
«Είναι σημαντικό» να έχουμε συζητήσεις κορυφής με τη Βόρεια Κορέα, εκτίμησε σήμερα 25/3 ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida, αφότου η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι ζήτησε να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Yong Un «το συντομότερο δυνατό».
«Για τις σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Βόρειας Κορέας είναι σημαντικό να έχουμε συζητήσεις κορυφής ώστε να λύσουμε τις διαφορές, όπως αυτή των απαγωγών» Ιαπώνων πολιτών από την Πιονγκγιάνγκ τις δεκαετίες του 1970 και 1980, επεσήμανε Fumio Kishida, μιλώντας στο κοινοβούλιο.
Τόκιο και Πιονγκγιάνγκ δεν διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις.
Νωρίτερα σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA η Kim Yo Jong, αδελφή του Kim Yong Un, είχε επισημάνει ότι «ο Kishida πρόσφατα εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας το συντομότερο δυνατό».
Ωστόσο, η ισχυρή αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη πρόσθεσε ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Ιαπωνία θα εξαρτηθεί από το αν το Τόκιο μπορεί να λάβει πρακτικές πολιτικές αποφάσεις.
«Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να γνωρίζει ότι απλώς και μόνο επειδή το επιθυμεί και έχει λάβει μια απόφαση, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί ή ότι η ηγεσία της χώρας μας θα τον συναντήσει», τόνισε η Kim Yo Jong.
«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όταν η Ιαπωνία ανταγωνίζεται τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θεωρείται εχθρός μας και θα γίνει στόχος», πρόσθεσε η ίδια.
Ο Fumio Kishida έχει δηλώσει πως επιθυμεί να έχει συνομιλίες με τον Kim Yong Un «χωρίς προϋποθέσεις» και επιβλέπει προσωπικά τις προσπάθειες διεξαγωγής μιας συνάντησης κορυφής των δύο ανδρών, την πρώτη εδώ και 20 χρόνια.
Η αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη είχε επισημάνει τον Φεβρουάριο ότι κάποια στιγμή ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ίσως επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης