Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φτωχότερους κατά 20% έκανε τους Αμερικανούς η κυβέρνηση Biden - Η αθόρυβη κατάρρευση του δολαρίου

Φτωχότερους κατά 20% έκανε τους Αμερικανούς η κυβέρνηση Biden - Η αθόρυβη κατάρρευση του δολαρίου
Ο Biden κατηγόρησε επανειλημμένα τον ιδιωτικό τομέα για «αύξηση των τιμών» και τη λεγόμενη συρρίκνωση του πληθωρισμού,
Κατά 20% φτωχότερους έκανε η κυβέρνηση Joe Biden τους Αμερικανούς, με το δολάριο ουσιαστικά να καταρρέει μέσα σε λίγα χρόνια.
Υποθέτοντας ότι οι μετρήσεις του πληθωρισμού δεν είναι υποεκτιμημένες, η αξία του δολαρίου έχει πέσει κατακόρυφα κατά ένα πέμπτο από το 2020.
Τα τελευταία στοιχεία του ΔΤΚ του Φεβρουαρίου δείχνουν περισσότερα σημάδια για το επερχόμενο λουτρό αίματος για τον πληθωρισμό.

1_631.JPG
Σύμφωνα με το Mises Institute, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας για τον πληθωρισμό τιμών, ο πληθωρισμός δεν έχει αποδειχθεί τόσο παροδικός όσο προέβλεπαν εδώ και καιρό οι οικονομολόγοι της αμερικανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το BLS, ο Φεβρουάριος είναι ο 36ος συνεχόμενος μήνας πληθωρισμού πολύ πάνω από τον στόχο πληθωρισμού 2% της Fed.
Ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση επιταχύνθηκε, με τον ΔΤΚ να αυξάνεται κατά 0,4% από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο, με εποχική προσαρμογή.
Η ανάπτυξη από μήνα σε μήνα ήταν 0,3%.
2_455.JPG

Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις τιμών αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των τιμών των τροφίμων, των υπηρεσιών, της ηλεκτρικής ενέργειας και της στέγης.
Για παράδειγμα, οι τιμές για το «φαγητό μακριά από το σπίτι» αυξήθηκαν κατά 4,5% τον Φεβρουάριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν κατά 3,9% κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλά η ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 3,6%.
Οι τιμές για «υπηρεσίες χωρίς ενέργεια» αυξήθηκαν 5,2%, σε ετήσια βάση, ενώ για την κατοικία αυξήθηκε 5,7% κατά την περίοδο.
Αποσύροντας τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, διαπιστώνουμε ότι ο πληθωρισμός των τιμών παραμένει πεισματικά υψηλός.
Η λεγόμενη αύξηση του βασικού ΔΤΚ παραμένει κοντά στο 4% —διπλάσια του «στόχου 2%»—διατηρώντας την αύξηση του πληθωρισμού κοντά στα υψηλά τριάντα ετών.
Με άλλα λόγια, ο βασικός ΔΤΚ απέχει πολύ από την επιστροφή στο «κανονικό».
3_182.jpg
Ο Biden κατηγορεί την εταιρική απληστία

Τους τελευταίους μήνες, υποστηρικτές του τρέχοντος καθεστώτος έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι ο πληθωρισμός «πέφτει» ή αλλιώς εξαφανίζεται γρήγορα.
Ο Paul Krugman ήταν ένας από τους πιο ηχηρούς αναλυτές που ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού των τιμών έχει «λυθεί».
Οι αριθμοί του Φεβρουαρίου, ωστόσο, αποδείχθηκαν ενοχλητικοί για αυτήν την αφήγηση, επειδή γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι ο πληθωρισμός των τιμών στην πραγματικότητα δεν εξαφανίζεται γρήγορα.
Επιπλέον, ο σωρευτικός πληθωρισμός τιμών τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τεράστιος.
Ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 19,9% από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2024.
Η απάντηση της κυβέρνησης Biden σε αυτό ήταν προβλέψιμη, καθώς ο Πρόεδρος κατηγόρησε την «εταιρική απληστία» όταν οι πραγματικές αιτίες είναι οι υπερβολικές δαπάνες για το έλλειμμα και οι πολιτικές εύκολου χρήματος της κεντρικής τράπεζας.
Ο Biden κατηγόρησε επανειλημμένα τον ιδιωτικό τομέα για «αύξηση των τιμών» και τη λεγόμενη συρρίκνωση του πληθωρισμού, που είναι ο όρος για τη μείωση του μεγέθους ενός προϊόντος ενώ η τιμή του προϊόντος παραμένει η ίδια.

Μια ταχέως αυξανόμενη προσφορά χρημάτων

Μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα των πραγματικών αιτιών του πληθωρισμού των τιμών μόνο αν κοιτάξουμε κάπου αλλού εκτός από τον ιδιωτικό τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, η επιτάχυνση του πληθωρισμού των τιμών που τώρα αναγκαζόμαστε να υπομείνουμε είναι το αποτέλεσμα των άνευ προηγουμένου αυξήσεων της προσφοράς χρήματος που σημειώθηκαν από τότε που ξεκίνησαν τα αναγκαστικά lockdown από την κυβέρνηση την άνοιξη του 2020.
Αντιμέτωποι με μια αναγκαστικά «κλειστή» οικονομία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάλεσε την κεντρική τράπεζα, την Federal Reserve, να δημιουργήσει τεράστια νέα ποσά δολαρίων για διανομή στα εκατομμύρια των Αμερικανών των οποίων οι θέσεις εργασίας και τα κέρδη καταστράφηκαν από τα κυβερνητικά lockdown.
Αυτές ήταν ουσιαστικά δωροδοκίες που είχαν σχεδιαστεί για να πληρώνουν Αμερικανούς για να κάθονται σπίτι τους και να ξοδεύουν τα πρόσφατα τυπωμένα χρήματά τους.
Αυτό δημιούργησε μια άμεση πληθωριστική έκρηξη μέχρι τα μέσα του 2020.
Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί.
Η προσφορά χρήματος αυξήθηκε κατά 40% μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021, αυξάνοντας κατά 5,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η προσφορά χρήματος έχει συρρικνωθεί κάπως από τις αρχές του 2022, αλλά καθαρά, η προσφορά χρήματος έχει αυξηθεί κατά 4,7 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον Φεβρουάριο του 2020.
Με άλλα λόγια, ο νομισματικός πληθωρισμός που τροφοδοτείται από τον Covid δημιούργησε το σημερινό συνεχιζόμενο ξεφάντωμα τιμών-πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης