Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γάζα καταρρέει από την πείνα, αποστάσεις ΗΠΑ από Ισραήλ – Παρέμβαση Ιρλανδίας: Γενοκτονία… το μπλόκο στη βοήθεια

Η Γάζα καταρρέει από την πείνα, αποστάσεις ΗΠΑ από Ισραήλ – Παρέμβαση Ιρλανδίας: Γενοκτονία… το μπλόκο στη βοήθεια
Τεράστιες διαφωνίες ΗΠΑ - Ισραήλ για την εισβολή στη Rafah και για την επόμενη ημέρα στη Γάζα
(upd2) Με τη Γάζα να έρχεται μέρα με την ημέρα πιο κοντά στην κατάρρευση καθώς συνεχίζονται οι άγριες μάχες του Ισραήλ με την Hamas, οι ΗΠΑ αρχίζουν να παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τον πλέον στενό τους σύμμαχο ενώ η Ιρλανδία παρεμβαίνει στο Διεθνές Δικαστήριο ζητώντας να συμπεριληφθεί στον όρο γενοκτονία, ή στην πρόθεση τέλεσης γενοκτονίας και η διακοπή παράδοσης βασικών ειδών.
Με τις διαπραγματεύσεις να μην έχουν καταλήξει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας εξακολουθούν να εστιάζουν στο εάν το Ισραήλ θα προχωρήσει τελικά στην χερσαία επίθεση του στη Rafah.
Οι χθεσινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην πόλη αυτή της νότιας Γάζας, ενίσχυσαν εκ νέου την ανησυχία των κατοίκων ότι η εισβολή είναι θέμα χρόνου, αν και το Ισραήλ ενημέρωσε τους Αμερικάνους ότι θέλει να οριστεί μια νέα ημερομηνία συνομιλιών σχετικά με την επικείμενη επίθεση.

Αποστάσεις ΗΠΑ από Ισραήλ

Οι Αμερικάνοι έχουν εδώ και καιρό γνωστοποιήσει τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις τους για το σενάριο μιας χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Rafah.
Μάλιστα έχουν ζητήσει από τον Netanyahu να αναζητήσει εναλλακτικές και έχουν καλέσει την κυβέρνηση του να στείλει μια αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συζητήσουν εκτενώς το θέμα αυτό.
Η πρόσφατη στάση των ΗΠΑ, με την αποχή στην ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που επέτρεψε την υιοθέτηση του ψηφίσματος που ζητά κατάπαυση του πυρός, εξόργισε το Ισραήλ και επιβεβαίωσε τις αποστάσεις που λαμβάνουν οι ΗΠΑ απέναντι στον πλέον στενό σύμμαχο τους.
Αν και η κίνηση αυτή των ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα ο Netanyahu να ακυρώσει την αποστολή ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συζητηθούν οι αμερικανικές ανησυχίες για την επιχείρηση στη Rafah, πληροφορίες αναφέρουν πως τελικά οι Ισραηλινοί ενημέρωσαν πως «θα ήθελαν να συμφωνηθεί νέα ημερομηνία» για να οργανωθούν οι συνομιλίες αυτές.

Τι στηρίζουν οι Αμερικάνοι

Οι Αμερικάνοι επισημαίνουν δημόσια στους Ισραηλινούς πως αντί για μια μαζική χερσαία επίθεση που θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, θα ήταν προτιμότερη μια περιορισμένη και πολύ πιο στοχευμένη εκστρατεία που θα επιτύγχανε τους ίδιους στόχους, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει μαζικές καταστροφές που θα είχαν μεγάλες συνέπειες στους αμάχους.
Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έχει καταστήσει σαφές πως δεν τίθεται θέμα μη πραγματοποίησης της χερσαίας επίθεσης, καθώς μόνο αυτή θα μπορούσε να διασφαλίσει το επιτυχές τέλος του πολέμου και να ολοκληρώσει με επιτυχία τους στόχους του Ισραήλ που δεν είναι άλλοι από την πλήρη εξόντωση της Hamas.
Αλλά η επίθεση στη Rafah δεν είναι η μόνη πηγή διαφωνίας μεταξύ ΗΠΑ- Ισραήλ.
Ακόμα μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η επόμενη ημέρα στη Γάζα, με τους μεν Αμερικάνους να επισημαίνουν πως η Γάζα ανήκει στους Παλαιστίνιους και πως αυτό που είναι απαραίτητο για μια μόνιμη ειρήνη, είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, θέση την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά το Ισραήλ, το οποίο υπογραμμίζει πως κάτι τέτοιο θα ήταν … επιβράβευση της Hamas.

Γενοκτονία… η μη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας

Και ενώ οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, η Ιρλανδία παρεμβαίνει στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής που έστειλε το Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο με την κατηγορία της γενοκτονίας.
Η Ιρλανδία υποστηρίζει την προσπάθεια να συμπεριληφθεί στον ορισμό της γενοκτονίας, το μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Όπως υποστήριξε ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ, Micheál Martin, η ιρλανδική κυβέρνηση θα παρέμβει στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής και θα υποστηρίξει ότι ο περιορισμός των τροφίμων και άλλων βασικών ειδών στη Γάζα μπορεί να συνιστά πρόθεση γενοκτονίας.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια βάση σε αυτό, δεδομένου του τρόπου διεξαγωγής αυτού του πολέμου.
Θα καλέσουμε το δικαστήριο να εξετάσει το θέμα της διεύρυνσης του τρόπου με τον οποίο μπορεί να προσδιοριστεί εάν έχει γίνει γενοκτονία ή όχι με βάση τη συλλογική τιμωρία ενός ολόκληρου πληθυσμού» επισήμανε ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας πως ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι αντιμέτωπος με λιμό και πως το 100% αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια.

Μόνο το ένα πέμπτο της βοήθειας φτάνει στη Γάζα

Οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας λένε ότι μόνο το ένα πέμπτο των απαραίτητων προμηθειών φτάνει στη Γάζα εξαιτίας μεταξύ άλλων και των εξονυχιστικών ελέγχων που κάνουν οι Ισραηλινοί.
Αραβικές και δυτικές χώρες ρίχνουν καθημερινά με αλεξίπτωτα δέματα με τρόφιμα, ειδικά στο βόρειο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται απελπιστική.
«Τρόφιμα συνήθως ρίχνονται με αλεξίπτωτα όταν ο κόσμος είναι απομονωμένος, εκατοντάδες χιλιόμετρα από όλα.
Εδώ, η βοήθεια βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά.
Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους δρόμους», τόνισε ο εκπρόσωπος της UNICEF.
Σημειώνεται πως την περασμένη Τρίτη έγινε γνωστός ο θάνατος 18 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 12 που πνίγηκαν καθώς προσπαθούσαν να μαζέψουν τρόφιμα που ερρίφθησαν με αλεξίπτωτα από αεροσκάφη αλλά κατέληξαν στη θάλασσα, καθώς και άλλων έξι που ποδοπατήθηκαν υπό παρόμοιες συνθήκες.

Άγριες μάχες

Την ίδια στιγμή, η Γάζα παραμένει θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών και άγριων μαχών.
Οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για τουλάχιστον 66 νεκρούς στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας από αεροπορικά πλήγματα, ενώ αναφέρονται μάχες στα περίχωρα της πόλης της Γάζας και στη Khan Yunis.
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επιχείρηση που άρχισε τη 18η Μαρτίου στο συγκρότημα του νοσοκομείου al Shifa της πόλης της Γάζας, ενώ στη Khan Yunis μονάδες του διεξάγουν επιχειρήσεις στον τομέα όπου βρίσκονται τα νοσοκομεία al Nasher και al Amal, το οποίο έχει πάψει εντελώς να λειτουργεί.

Τεράστιες απώλειες

Ο πόλεμος διανύει την 174η ημέρα του και ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών εξακολουθεί να αυξάνεται.
Στη Γάζα οι νεκροί ανέρχονται σε 32.552 και οι τραυματίες σε περίπου 75.000.
Οι Ισραηλινοί μετρούν 1.160 νεκρούς από την εισβολή της Hamas στις 7 Οκτωβρίου, όταν και απήχθησαν 250 άνθρωποι.
Από αυτούς εκτιμάται ότι οι 130 εξακολουθούν να κρατούνται από την Hamas, αν και εκτιμάται πως οι 34 είναι νεκροί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης