Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση βαρέων βαρών από BlackRock, JP Morgan – Η χιονοστιβάδα χρέους των ΗΠΑ θα προκαλέσει τη μητέρα όλων των κρίσεων

Προειδοποίηση βαρέων βαρών από BlackRock, JP Morgan – Η χιονοστιβάδα χρέους των ΗΠΑ θα προκαλέσει τη μητέρα όλων των κρίσεων
Mε χρέος 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι ΗΠΑ και ο κόσμος οδεύουν προς νέα οικονομική κρίση…
Ξεπέρασαν τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια οι εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, περίπου στο 123% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας, γεγονός που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ… 
Εύλογα, λοιπόν, οι ανά τον κόσμο οικονομολόγοι διερωτώνται αν συγκεντρώνει πιθανότητες το σενάριο να ξεσπάσει μια νέα, παγκόσμια οικονομική κρίση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Larry Fink ενώνει τη φωνή του με αυτή του CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, και του προέδρου της Fed, Jerome Powell, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενο χιονοστιβάδας και κρίση βαρέων βαρών σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος των ΗΠΑ.
«Η κατάσταση είναι πιο επείγουσα από όσο μπορώ να θυμηθώ ποτέ» ανέφερε.
«Το αμερικανικό χρέος βάζει τη χώρα σε τροχιά κρίσης – μια κρίση που θα θυμίζει τη χαμένη δεκαετία της Ιαπωνίας.
Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να έχει δεδομένο ότι οι επενδυτές θα χρηματοδοτούν το δημοσιονομικό έλλειμμα ες αεί» προειδοποιεί ο Fink.

Στο εύρος του 4%

Πιο αναλυτικά, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο υποστήριξε επίσης ότι η πρόσφατη αύξηση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, περίπου στο εύρος του 4%, η οποία αντανακλά τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, είναι ήδη πολύ επικίνδυνη, καθώς συνεπάγεται πληρωμές τόκων τρισεκατομμυρίων δολαρίων για πάνω από μία δεκαετία.
«Απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ, η κατάσταση είναι πιο επείγουσα ποτέ» έγραψε ο Fink στην ετήσια επιστολή του προς τους επενδυτές.
«Υπάρχει ένα κακό σενάριο βάσει του οποίου η αμερικανική οικονομία θα αρχίσει να μοιάζει με την Ιαπωνία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν το χρέος ξεπέρασε το ΑΕΠ, φέρνοντας σε περιόδους λιτότητας και στασιμότητας».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το εθνικό χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται με ρυθμό 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων περίπου κάθε 100 ημέρες, γεγονός που από μόνο του ασκεί ανοδική πίεση στις τιμές καταναλωτή.
Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο και τα δύο περιουσιακά στοιχεία που πιστεύεται ότι αποτελούν αντιστάθμιση πληθωρισμού, όπως ο φυσικός χρυσός και το Bitcoin (αυτό που ορισμένοι θεωρούν ως εικονικό ξάδερφο του πολύτιμου μετάλλου λόγω της περιορισμένης φύσης του) βρίσκονται και τα δύο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
«Επίσης, σε μια Αμερική με υψηλό χρέος θα ήταν πολύ δύσκολο να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, αφού οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής δεν θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επιτόκια χωρίς να προσθέσουν δραματικά έναν ήδη μη βιώσιμο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους» πρόσθεσε.

Ό,τι λένε Dimon, Powell

Φυσικά, ο Fink δεν είναι ο μοναδικός ο οποίος έχει προβεί σε τέτοιου είδους προειδοποιήσεις.
Τα ίδια είχαν επισημάνει τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, αλλά και το αφεντικό της Bank of America, Brian Moynihan και o Elon Musk, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου
Και ενώ ο Joe Biden κατηγορείται για υπερβολικά επεκτατική δημοσιονομική πολιτική από την εποχή της Covid, η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα επανεμφανίζονται και είναι πιο έντονα, καθώς η χώρα παραπαίει από τη μια κρίση στην άλλη.
Φυσικά, η τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη που αψηφά τη βαρύτητα τροφοδοτείται από τα δημοσιονομικά ελλείμματα
Mετά τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού υπό τον Bill Clinton, πέρασαν 24 επόμενα χρόνια με τις δαπάνες να ξεφεύγουν από τον έλεγχο και το χρέος να αυξάνεται κατά 26 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Όταν αναφέρω αυτό το στατιστικό, τρομάζω», είπε ο Fink στο Bloomberg TV, προσθέτοντας: «Το κόστος της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων μας θα διαβρώσει το διαθέσιμο εισόδημά μας ως χώρας».
Αυτά ακριβώς τα υψηλά επίπεδα των κρατικών δαπανών των ΗΠΑ είναι που τροφοδοτούν την αξιοσημείωτη επέκταση της χώρας που αψηφούν την οικονομική βαρύτητα την οποία έχουν αντιμετωπίσει όλα τα άλλα έθνη τελευταία, σύμφωνα με τον Jim Bianco.
Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Bianco Research εξήγησε ότι οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν σε επίπεδα που επισκιάζονται μόνο από τα πανδημικά επίπεδα…
Σημειωτέον πως η πανδημία είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά ανά αιώνα, όπως και η οικονομική κρίση του 2008.
Με άλλα λόγια, δίνονται χρηματικά ποσά στην οικονομία με ρυθμό πιο ενδεικτικό μιας κυβέρνησης που καταπολεμά την ύφεση.
«Ξοδεύουμε πολύ περισσότερα χρήματα από ποτέ» είπε ο Bianco, υποστηρίζοντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί τεχνητά όσο οι κρατικές δαπάνες συνεχίζουν να αποτελούν πάνω από το μέσο όρο 22% της συνολικής οικονομικής παραγωγής.
«Ξοδεύουν σαν να είναι στη μέση μιας ύφεσης».

Τοξικό για την παγκόσμια οικονομία το χρέος των ΗΠΑ – Η Fed προετοιμάζει ήπια χρεοκοπία και οδηγεί τον πλανήτη σε χάος


Οπως προειπώθηκε, τo χρέος των ΗΠΑ στα μάτια ολοένα και περισσότερων οικονομικών αναλυτών καθίσταται πλέον μη διαχειρίσιμο και τοξικό για την παγκόσμια οικονομία.
Το πρόβλημα είναι πολύπλευρο, αλλά η πηγή του σύμφωνα με τη κοινή λογική είναι οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες και η απομάκρυνση από τον ενάρετο οικονομικό κύκλο, γραφου οι Robert P. Murphy και Jonathan Newman σε μια μελέτη του Mises Institute.
Ενώ συνήθως αυτό είναι φαινόμενο που παρατηρείται κατά τη διάρκεια κρίσεων, οι δαπάνες αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό ακόμη και εκτός αυτών των περιόδων κρίσης.
Και τα φορολογικά έσοδα φαίνεται να υποχωρούν, πράγμα που σημαίνει διαρκώς αυξανόμενα ελλείμματα.
Οι κρατικές δαπάνες είχαν άνοδο κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2020, αλλά ακόμη και αν αγνοηθούν οι συγκυριακές αυξήσεις, οι ετήσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2019, ενώ οι φορολογικές εισπράξεις αυξήθηκαν μόνο κατά περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η κυβέρνηση πρέπει να δανειστεί για να καλύψει τη διαφορά, η οποία έχει οδηγήσει σε ένα... βουνό χρέους.
Το συνολικό δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί σε πάνω από 32 τρισεκατομμύρια δολάρια, που είναι πάνω από το 180% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) σε πραγματικούς όρους.
Λόγω της μη δημοτικότητας του πληθωρισμού ν και της αδυσώπητης τάσης της αγοράς να επαναφέρει τα επιτόκια στο ύψος που διαμορφώνεται με βάση τις προτιμήσεις των ανθρώπων σε πραγματικό χρόνο, η Fed ακολούθησε περιοριστική νομισματική πολιτική.
Αυτό, σε συνδυασμό με το τεράστιο μέγεθος του χρέους, έχει προκαλέσει την αύξηση των τόκων της κυβέρνησης σε πρωτοφανή ύψη.
Το 2020, οι πληρωμές τόκων ήταν λίγο πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τότε.
Οι προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου δείχνουν ότι αυτές οι πληρωμές τόκων θα καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, προκαλώντας περαιτέρω διόγκωση των ελλειμμάτων.




Η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερο χρέος για να αποπληρώσει προηγούμενα χρέη.
Πέρα από όλα αυτά, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ξεμένει από αγοραστές για το χρέος του.
Η Fed, η οποία ήταν πάντα πρόθυμος αγοραστής του δημόσιου χρέους με το χρήμα που τυπώνει αφειδώς, εξεφορτώνεται χρεόγραφα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ από τον ισολογισμό της.
Δεν μπορεί να επαναλάβει τη δημιουργία εσόδων από το χρέος χωρίς να επιδεινώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πάνω από τον δηλωμένο στόχο του 2%.
newman1
Μειώνονται οι αγοραστές

Όπως και η Fed, ξένες κυβερνήσεις, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, μειώνουν επίσης τις αγορές τους σε ομόλογα αμερικανικά ομόλογα, αφήνοντας τις ΗΠΑ με μικρότερη πελατειακή βάση για το χρέος τους.
Όπως έδειξε οικονομολόγος ο Robert P. Murphy σε πρόσφατη ομιλία του, το ποσοστό του χρέους που κατέχουν ξένοι μειώνεται από το 2014.
Αυτό το φαινόμενο της υπερβολικής προσφοράς και της ελλιπούς ζήτησης ήρθε στο προσκήνιο σε μια δημοπρασία του Οκτωβρίου του Υπουργείου Οικονομικών που εξελίχθηκε σε φιάσκο όταν οι αποδόσεις των ομολόγων 30 ετών έφτασαν το 4,837 % και οι κύριοι διαπραγματευτές της έκδοης, που υποχρεούνται να αγοράσουν τυχόν υπολείμματα, έπρεπε να απορροφήσουν άνω του 18% του δημοπρατούμενου χρέους.
Έτσι, η όρεξη όλων για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ εξαντλείται, και αυτό περιλαμβάνει ξένους, τον… εκτυπωτή χρημάτων της ίδιας της κυβέρνησης και ευνοημένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Τι σημαίνει αυτό για το επόμενο έτος, όταν θα λήξουν 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια δημόσιο χρέος;
Αυτό είναι σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου του ανεξόφλητου χρέους των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι μια... καταγίδα προσφοράςτου νομίσματος πρόκειται να μάβει χώρασε μια αγορά με ήδη μειωμένη ζήτηση.
Εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να μειώσει δραστικά τις δαπάνες θα πρέπει να αντικαταστήσει το χρέος που λήγει με περισσότερο νέο – και ακριβότερο - χρέος.
Χρεόγραφα δημοσίου που διακρατούνται από την Federal Reserve

securities
Aμερικανικό χρέος που διακρατούν ξένοι
newman3
Τα πιθανά σενάρια


Πρώτον, εκδηλώνεται οικονομική κρίση και ύφεση, η οποία δίνει στην Fed την δυνατότητα να πλημμυρίσει την οικονομία με φρεσκοτυπωμένο χρήμα, να επιβάλει χαμηλότερα επιτόκια και να πραγματοποιήσει άλλη μια μαζική αγορά δημόσιου χρέους, όπως έκανε σε προηγούμενες κρίσεις.
Το ζήτημα με αυτό το σενάριο είναι ότι η Fed εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη της μάχης της ενάντια στον πληθωρισμό.
Αν και ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι τα πρόσφατα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι η Fed ολοκλήρωσε τις αυξήσεις των επιτοκίων της, οι μετρήσεις των προσδοκιών για τον πληθωρισμό της αγοράς παρέμειναν υψηλές τους τελευταίους μήνες.
Θα μπορούσαμε να οδεύουμε σε έναν στασιμοπληθωρισμό τύπου της δεκαετίας του 1970, στον οποίο η Fed πρέπει να επιλέξει (σύμφωνα με το συμβατικό πλαίσιο της καμπύλης Phillips) μεταξύ της αντιμετώπισης του πληθωρισμού και της ανεργίας.
Εάν είμαστε σε θέση να μάθουμε από την εμπειρία, ξέρουμε τι χρειάζεται για να βγούμε από ένα τέτοιο χάος: μία επώδυνη αλλά σωτήρια διόρθωση που επιταχύνθηκε από μια απότομη αύξηση των επιτοκίων τύπου Volcker.

Η ήπια χρεοκοπία

Οι πλειστηριασμοί ομολόγων του Δημοσίου συνεχίζουν να θεμελιώνονται, οδηγώντας σε κρίση χρέους.
Οι αποδόσεις του Υπουργείου Οικονομικών εκτοξεύονται καθώς ολόκληρος ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αποπληρώσει τα χρέη της.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα τόσο καταστροφικό σενάριο παγκοσμίως, ειδικά από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν τον δικό τους... εκτυπωτή χρημάτων.
Φαίνεται ότι η Fed και η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επέλεγαν ευχαρίστως να διογκώσουν όσο χρειάζεται για να αποφύγουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτελεί μια «ήπια χρεοκοπία», παρόμοια με τις ενέργειές της τη δεκαετία του 1930 και το 1971, κατά την οποία το δολάριο μετασχηματίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να σώσει την κυβέρνηση από τις υποχρεώσεις του χρέους.
Στη δεκαετία του 1930, η κυβέρνηση υποτίμησε το δολάριο, αλλάζοντας την αναλογία εξαγοράς χρυσού από 20,67 δολάρια σε 35,00 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς και περιορίζοντας και απαγορεύοντας την κατοχή χρυσού για τους πολίτες των ΗΠΑ.
Το 1971, ο Nixon «προσωρινά» (διαβάστε: μόνιμα) αρνήθηκε την υπόσχεση των ΗΠΑ να εξαργυρώσει τα δολάρια των ξένων κυβερνήσεων σε χρυσό.

Το CBDC

Μια δεύτερη οδός που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ σε αυτές τις γραμμές είναι η εφαρμογή ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC).
Ενα CBDC θα μπορούσε να προγραμματιστεί ώστε να έχει αρνητικά επιτόκια και να περιλαμβάνει κλαι άλλα κίνητρα που θα ωθούσαν τους κατόχους CBDC να αγοράσουν δημόσιο χρέος.
Μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική για τους πολίτες, αλλά η ικανότητα ελέγχου των επιτοκίων, αύξησης των φορολογικών εσόδων και άμεσης και τόνωσης των δαπανών καθιστά αυτή την επιλογή πολύ ελκυστική για μια κυβέρνηση γεμάτη χρέη με λίγες λύσεις απέναντι στο... βουνό του χρέους.
Φυσικά, θα μπορούσαμε να δούμε έναν συνδυασμό αυτών να ξεδιπλώνεται το 2024 και μετά.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα κάνει η Fed.
Έχουμε δει τη Fed να κάνει πολλά πρωτόγνωρα πράγματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Η Fed έχει συνηθίσει να επεκτείνει τη δύναμή της και το εύρος της με τρόπους που κανείς δεν συνειδητοποίησε πλήρως ότι η Fed θα μπορούσε ή θα το έκανε.
Κάποια πράγματα όμως είναι σίγουρα.
Η απερίσκεπτη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική έχει φέρει την κυβέρνηση και την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και όλο τον κόσμο μπροστά σε αυτό το χάος, και η Fed και η κυβέρνηση αναμένεται να χρησιμοποιήσουν απερίσκεπτη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική για να προσπαθήσουν να το ξεφύγουν.

*Η καμπύλη Phillips απεικονίζει τη βραχυπρόθεσμα αντίστροφη σχέση που υπάρχει, σύμφωνα με εμπειρικές παρατηρήσεις, μεταξύ ανεργίας και πληθωρισμού σε μια οικονομία. Ο μηχανισμός πίσω από την καμπύλη μπορεί να αναλυθεί με ένα διάγραμμα προσφοράς-ζήτησης για την αγορά εργασίας. Όταν έχουμε υπερβάλλουσα ζήτηση εργασίας, τότε η αγορά τείνει να πιέζει προς τα επάνω τον ονομαστικό μισθό. Αυτό οδηγεί σε μείωση της ανεργίας (ήτοι αύξηση του παραγόμενους προϊόντος) και ταυτόχρονα αύξηση των τιμών, γεγονός που θεμελιώνει την ύπαρξη της Καμπύλης Phillips.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης