Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία στήνει απελπισμένα χαρακώματα περιμένοντας τη μεγάλη επίθεση από Ρωσία αλλά... είναι «πλέον πολύ αργά»

Η Ουκρανία στήνει απελπισμένα χαρακώματα περιμένοντας τη μεγάλη επίθεση από Ρωσία αλλά... είναι «πλέον πολύ αργά»
Οχυρωματικά έργα κατασκευάζουν οι Ουκρανοί σε Κίεβο, Kharkiv και άλλες μεγάλες πόλεις εν αναμονή της μεγάλης ρωσικής επίθεσης προς το καλοκαίρι 2024
Σχετικά Άρθρα
(upd) Με τις όποιες δυνάμεις διαθέτει πλέον η Ουκρανία άρχισε την κατασκευή αμυντικών γραμμών κοντά στο Kharkiv, το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις αναμένοντας τη μεγάλη ρωσική επίθεση προς το καλοκαίρι 2024 αλλά η αντιπολίτευση κατηγορεί το καθεστώς Zelensky πως είναι πλέον πολύ αργά.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν αναπτύξει μεγάλη ποσότητα δυτικού εξοπλισμού κοντά στο Kharkiv δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής Vitaly Ganchev.
Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εντοπίζουν θέσεις, όπου είτε αποθηκεύεται και αναπτύσσεται στρατιωτικός εξοπλισμός πριν χτυπήσουν τέτοια μέρη.
Ο ουκρανικός στρατός κατασκευάζει οχυρωματικά έργα και στην περιοχή του Kharkiv.

Οχυρωματικά έργα και στο Κίεβο

Έντονη στρατιωτική παρουσία παρατηρείται και στο Κίεβο και συνδέεται με την προετοιμασία της πρωτεύουσας για μια πιθανή επίθεση που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν οι ρωσικές δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο Ganchev.
Τον Μάρτιο του 2024, αναφέρθηκε ότι οχυρώσεις και αμυντικά έργα άρχισαν να κατασκευάζονται και στο Κίεβο αλλά και στην περιοχή.
Η άμυνα ενισχύεται σε όλη την περίμετρο.
Οι κάτοικοι της περιοχής μίλησαν για την εμφάνιση νέων χαρακωμάτων στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Ο στρατός δημιούργησε επίσης θέσεις στην περιοχή Vyshgorod στην περιοχή του Κιέβου προς την κατεύθυνση της Λευκορωσίας.
oxyroseis_2.JPG
«Είναι πλέον πολύ αργά»


Εν τω μεταξύ, η Ουκρανή βουλευτής από την Ευρωπαϊκή παράταξη Αλληλεγγύης Ivanna Klympush-Tsintsadze, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Petro Poroshenko. σημείωσε ότι η κατασκευή αμυντικών δομών ξεκίνησε πολύ αργά.
«Τελικά άρχισαν να τα κατασκευάζουν, αλλά είναι πολύ αργά.
Πράγματι ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα», παραδέχτηκε.
«Προειδοποιούσαμε από το περασμένο καλοκαίρι ότι πρέπει να κατασκευάσουμε αμυντικές οχυρώσεις σε βιομηχανική κλίμακα, συγκεντρώνοντας τις κατάλληλες αρχές και τις τοπικές στρατιωτικές διοικήσεις για να οικοδομήσουμε γρήγορα αμυντικές γραμμές και να τις κάνουμε εξαιρετικά ισχυρές», είπε ο βουλευτής Rostyslav Pavlenko.
Πρόσθεσε ότι ο ρυθμός και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τέτοιες κατασκευές είναι απογοητευτικός.
Στις 22 Μαρτίου, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια μαζική πυραυλική επίθεση στο έδαφος της Ουκρανίας.
Μόνο στο Kharkiv σημειώθηκαν 15 εκρήξεις.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, Oleg Sinegubov, είπε πως οι επιθέσεις έπληξαν ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Συγκεκριμένα, ο ρωσικός στρατός χτύπησε το εργοστάσιο κατασκευής οχημάτων στο Kharkiv.
Όλοι οι υποσταθμοί, καθώς και οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, υπέστησαν ζημιές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

oxyroseis_1.JPG

Politicο: Τραγική καθυστέρηση της Ουκρανίας στην κατασκευή αμυντικών έργων

Η αιματοβαμμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας το 2023 οφείλει σε μεγάλο βαθμό τη θεαματική της αποτυχία στην επιτυχημένη στρατηγική στατικής άμυνας του ρωσικού στρατού.
Επιπλέον, τα τρομερά ναρκοπέδια που τοποθετήθηκαν από Ρώσους μηχανικούς αποδείχθηκαν αδιαπέραστα από τον σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας, τον οποίο της προμήθευσε η Δύση.
Η ουκρανική θερινή αντεπίθεση οδήγησε σε τεράστιες απώλειες ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού.
Καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας προχωρούν ασταμάτητα, η Ουκρανία καταβάλει μία απέλπιδα προσπάθεια για να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο και να σκάψει αρκετά χαρακώματα, αναφέρει το Politico.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το Κίεβο έχει περιέλθει σε δεινή θέση, επειδή οι «προειδοποιήσεις» τόσο από τους δυτικούς αναλυτές όσο και από τους βουλευτές της ίδιας της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας σχετικά με την ανάγκη οχυρωματικών έργων έπεσαν στο κενό.
Το τελευταίο είναι προφανώς κατανοητό, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky και ο κύκλος του ήταν απασχολημένοι με τις εσωτερικές διαμάχες εκείνη την περίοδο.
Το Politico επικαλούμενο τις μαρτυρίες Ουκρανών πολιτικών κάνει λόγο για τραγική καθυστέρηση στην κατασκευή αμυντικών έργων και έλλειψη επαρκών αμυντικών οχυρώσεων ενόψει μία μεγάλης ρωσικής επίθεσης.
oxyroseis_3.JPG

Το RUSΙ προειδοποιούσε για την άριστη ρωσική άμυνα

Για την καταστροφική έκβαση της ουκρανικής αντεπίθεσης βέβαια υπήρχαν δυτικές προειδοποιήσεις που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα επιτεύγματα του ρωσικού μηχανικού.
Οι περισσότερες από αυτές τις προειδοποιήσεις προέρχονταν από τους στρατιωτικούς αναλυτές στο Βρετανικό Βασιλικό Ινστιτούτο RUSI.
Πριν από την αντεπίθεση σε μια έκθεση του Μαΐου 2023 το RUSI επισήμαινε ότι «η μηχανική έχει αποδειχθεί πως είναι ένας από τους ισχυρότερους κλάδους του ρωσικού στρατού».
«Οι άμυνες που κατασκευάζονται τώρα, που αποτελούνται από πολύπλοκα εμπόδια και οχυρώσεις πεδίου, θα αποτελέσουν μια μεγάλη τακτική πρόκληση για τις ουκρανικές επιθετικές επιχειρήσεις» ανέφερε τότε το Βρετανικό Ινστιτούτο.

snipers.JPG

Η Ουκρανία δεν έχει ούτε νάρκες

Επιπλέον, ένας πρώην ανώτερος διοικητής αποκάλυψε ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει τόσο τις νάρκες που απαιτούνται για τις νέες οχυρώσεις όσο και τους επιστρατευμένους στρατιώτες για να τις επανδρώσουν επαρκώς.
Στον απόηχο της αποτυχημένης, αλλά πολυανακοινωμένης, θερινής αντεπίθεσης, ο Volodymyr Zelensky και ο πρωθυπουργός του Denys Shmyhal αναγνώρισαν την ανάγκη για ενισχυμένες οχυρώσεις, ιδιαίτερα αφού οι δυνάμεις τους αντιμετώπισαν τις τρομερές τρεις γραμμές καλά σχεδιασμένης άμυνας της Ρωσίας.
Μάλιστα, ο Shmyhal δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 24 Ιανουαρίου, μετά από συνάντηση με τον Σλοβάκο ομόλογό του Robert Fico στο Uzhgorod, ότι η Ουκρανία επρόκειτο να κατασκευάσει μια αμυντική γραμμή τριών επιπέδων.
Είπε ότι στην Ουκρανία εστάλησαν τεθωρακισμένοι εκσκαφείς και εξοπλισμός αποναρκοθέτησης και ανακοίνωσε χρηματοδότηση 524 εκατομμυρίων δολαρίων για τις κατασκευές, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι παρασχέθηκαν επιπλέον 280 εκατομμύρια δολάρια.
«Ξεκινήσαμε να χτίζουμε και να επισκευάζουμε αμυντικές οχυρώσεις μόλις την 1η Μαρτίου.
Οι οχυρώσεις έχουν πολύπλοκο σκοπό και θα αποτελούνται από φράγματα ικανά να σταματήσουν τα άρματα μάχης», φέρεται να είπε ο Oleh Syniehubov, κυβερνήτης της περιοχής Kharkiv.

Οι Ουκρανοί χτίζουν τη δεύτερη γραμμή άμυνας στην πόλη Orekhov στη Zaporizhia

O ουκρανικός στρατός άρχισε να χτίζει τη δεύτερη αμυντική γραμμή κοντά στην πόλη Orekhov στο τμήμα εκείνο της περιοχής Zaporizhia που ελέγχεται από το Κίεβο, δήλωσε στο TASS την Παρασκευή (29/3/2024) ο Vladimir Rogov, πρόεδρος του κινήματος «Είμαστε με τη Ρωσία».
«Έχουν φέρει μεγάλη ποσότητα κατασκευαστικού εξοπλισμού και εργαζομένων που κατασκευάζουν τη δεύτερη αμυντική γραμμή στην περιοχή Orekhov.
Οι κατασκευαστικές εργασίες προχωρούν με υψηλό ρυθμό, όπως φαίνεται χάρη στα drones και τις αναγνωρίσεις, και οι κάτοικοι της περιοχής το επιβεβαιώνουν», είπε.
Ο Rogov είπε τον Ιανουάριο ότι ο ουκρανικός στρατός ενδέχεται να υποχωρήσει σε νέες οχυρωμένες θέσεις σε απόσταση 3 χλμ. έως 12 χλμ. από την παρούσα γραμμή εμπλοκής στην κατεύθυνση της Zaporizhia για περαιτέρω άμυνα.
Είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα προετοιμάζουν χαρακώματα, οχυρωμένες θέσεις διοίκησης, χώρους προσωρινής ανάπτυξης στρατευμάτων, αποθήκες και εγκαταστάσεις υποδομής στη νέα αμυντική γραμμή.

Μία αμυντική γραμμή 2.800 χιλιομέτρων των Ουκρανών κοστίζει 10 δισεκ. δολάρια

Ειδικοί μιλώντας στο Sputnik είπαν ότι η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης του Shmyhal συνδέθηκε με το γεγονός ότι το καθεστώς του Κιέβου χρειάζεται επειγόντως χρήματα, καθώς η δυτική οικονομική βοήθεια έχει σχεδόν εξαντληθεί.
Ωστόσο, η ανακοίνωση του Κιέβου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι προτεινόμενες εξελιγμένες άμυνες θα κατασκευαστούν στην πραγματικότητα.
Αφού ο Volodymyr Zelensky είπε στον αμερικανικό Τύπο πως θέλει να χτίσει αμυντικές δομές σε όλη τη διαδρομή από το Donbass έως τη Δυτική Ουκρανία, ορισμένοι Ρώσοι στρατιωτικοί παρατηρητές υπολόγισαν το κόστος.
Μια πολυεπίπεδη αμυντική γραμμή τουλάχιστον 2.800 χιλιομέτρων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, θα κόστιζε τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όσον αφορά τη Ρωσία, ακόμη και το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, ένα think tank στην Ουάσιγκτον, έχει χαρακτηρίσει τις αμυντικές της θέσεις στο Donbass, Kherson και Zaporizhia ως «τις πιο εκτεταμένες… στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Είτε χρησιμοποιώντας τις αμυντικές της τακτικές είτε τα εξελιγμένα όπλα τελευταίας τεχνολογίας, το 2023 η Ρωσία απέδειξε ότι είναι κάτι παραπάνω από ικανή να αποκρούσει και να καταστρέψει εκατοντάδες σύγχρονα δυτικά στρατιωτικά οχήματα, τανκς και συστήματα πυροβολικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης