Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στουρνάρας (EKT): Εφικτές οι 4 μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024 κατά 100 μονάδες βάσης

Στουρνάρας (EKT): Εφικτές οι 4 μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024 κατά 100 μονάδες βάσης
«Ορισμένοι συνάδελφοι (σ..σ. στην ΕΚΤ) είναι πιο επιφυλακτικοί και πιστεύουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι πιο μετριοπαθείς», επισήμανε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης
Tο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι είναι εφικτές συνολικά τέσσερις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024.
Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής (31/3)  που μεταδίδει το Bloomberg, o κ. Στουρνάρας κάνει αναφορά για μείωση κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.
«Εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μαρτίου και εάν αυτή η τάση συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε μειώσεις των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στη συνέντευξή του.
«Προσωπικά πιστεύω ότι η μείωση των επιτοκίων κατά τέσσερις φορές φέτος, κατά 25 μονάδες βάσης κάθε φορά, είναι πιθανή», είπε.
Δεν είναι τόσο έντονες οι διαφορές απόψεων εντός του ΔΣ της ΕΚΤ
Οι απόψεις του κ. Στουρνάρα, ο οποίος ανήκει στα λεγόμενα «περιστέρια» της ΕΚΤ, δεν έχουν επαναληφθεί μέχρι στιγμής από άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. «Αυτή δεν είναι ακόμη μια ενιαία άποψη», δήλωσε.
«Ορισμένοι συνάδελφοι είναι πιο επιφυλακτικοί και πιστεύουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι πιο μετριοπαθείς».
Πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Γαλλία και την Ιταλία υποστήριξαν το επιχείρημα ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα, σχολιάζει το Bloomberg.
Καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί όλο και πιο κοντά στον στόχο της ΕΚΤ για 2%, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υποστηρίξει το μήνυμα της προέδρου Christine Lagarde ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα λάβει χώρα τον Ιούνιο.
«Οι διαφορές απόψεων εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι πολύ μικρότερες από την εικόνα που δίνουν τα μέσα ενημέρωσης», επισήμανε ο κ. Στουρνάρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης