Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Δάκτυλος ΗΠΑ εμπόδισε την υιοθέτηση του συστήματος πληρωμών Mir από την Αρμενία

Ρωσία: Δάκτυλος ΗΠΑ εμπόδισε την υιοθέτηση του συστήματος πληρωμών Mir από την Αρμενία
Ρωσία και Αρμενία συνεχίζουν να εργάζονται για τη διόρθωση της κατάστασης, διαμηνύει ο Peskov
Το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι η άρνηση των αρμενικών τραπεζών να αποδεχθούν το ρωσικό σύστημα πληρωμών με κάρτα Mir είναι μια απόφαση που εξηγείται αποκλειστικά και μόνον λόγω της πίεσης των ΗΠΑ στο Γιερεβάν.
«Τόσες πολλές χώρες αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου πιέσεις από τις ΗΠΑ - την απειλή των δευτερογενών κυρώσεων, την απειλή των κυρώσεων», τόνισε σχετικά ο εκπρόσωπος της Μόσχας, Dmitry Peskov, σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια καθιερωμένης ενημέρωσης συντακτών.
Ο Peskov ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι οικονομικά ιδρύματα, εταιρείες, τράπεζες και άλλα ιδρύματα λαμβάνουν κατά συνέπεια μέτρα για την αντιστάθμιση κινδύνων.
Επίσης, σημείωσε, ότι η Ρωσία και η Αρμενία συνεχίζουν να εργάζονται για τη «διόρθωση της κατάστασης» και θα συνεχίσουν να «συζητούν και να αντισταθμίζουν τη ζημιά» που προκαλεί αυτή η πίεση.
Εκπρόσωπος της VTB Armenia είπε το Σάββατο στον ρωσικό όμιλο μέσων ενημέρωσης RBC ότι οι κάρτες Mir θα σταματήσουν να λειτουργούν σε ATM και τερματικά POS που ανήκουν στις περισσότερες τράπεζες της Αρμενίας από τις 30 Μαρτίου, εκτός από την ίδια την VTB Armenia.

Τι λέει η Μόσχα για το περίφημο «Σύνδρομο της Αβάνας»

Περαιτέρω, ο εκπρόσωπος του Putin απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από το «σύνδρομο της Αβάνας», μια νόσο που έχει πλήξει διπλωμάτες και προσωπικό των ΗΠΑ.
«Για πολλά χρόνια, το θέμα του λεγόμενου συνδρόμου της Αβάνας συζητήθηκε στον Τύπο, από την αρχή συνδέθηκε κατά κάποιο τρόπο με τη Ρωσία, αλλά κανείς δεν δημοσίευσε ή εξέφρασε ποτέ πειστικά στοιχεία για αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες», πρόσθεσε.
Ως εκ τούτου, ο Peskov χαρακτήρισε τις κατηγορίες «αβάσιμες και αστήρικτες».
Το «σύνδρομο της Αβάνας» χρονολογείται από το 2016, οπότε και  πρωτοεμφανίστηκε στην Κούβα.
Από τότε, περισσότεροι από 130 Αμερικανοί και Καναδοί διπλωμάτες, κατάσκοποι και στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί έχουν αναφέρει ίλιγγο, πονοκεφάλους και αϋπνία.
Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump κατηγόρησε την κουβανική κυβέρνηση, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου κατηγόρησαν τη Ρωσία, αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει αποφασίσει για την ευθύνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης