Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ από Ron Paul Institute: Σε λίγο οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να συντηρήσουν την άμυνα τους - Στα 34 τρισ το χρέος

Σοκ από Ron Paul Institute: Σε λίγο οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να συντηρήσουν την άμυνα τους - Στα 34 τρισ το χρέος
Η μόνη διέξοδος από το αυξανόμενο χρέος είναι να αρχίσει το Κογκρέσο να διαλύει το κράτος πρόνοιας-πολέμου, εκτιμά το Ron Paul Institute
Για το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί το αμερικανικό δημόσιο προειδοποιεί το Ron Paul Institute, με αφορμή το ότι τον περασμένο μήνα, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ψήφισμα λέγοντας ότι το εθνικό χρέος άνω των 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (και αυξανόμενο) απειλεί την εθνική ασφάλεια.
Λίγες μέρες αργότερα, μια δικομματική πλειοψηφία της Γερουσίας ψήφισε ένα νομοσχέδιο δαπανών 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εκτός από τις συνήθεις αυξήσεις στις δαπάνες πολέμου και κοινωνικής πρόνοιας, το νομοσχέδιο χρηματοδοτεί τη μετάβαση φύλου για ανηλίκους χωρίς γονική συναίνεση και τους νόμους περί κόκκινης σημαίας, που επιτρέπουν στις αρχές επιβολής του νόμου να κατάσχουν τα πυροβόλα όπλα ενός ατόμου χωρίς τη δέουσα διαδικασία.

Η προειδοποίηση του CBO

Πριν από την ψήφιση του πιο πρόσφατου νομοσχεδίου δαπανών, το Budget Office (CBO) του Κογκρέσου δημοσίευσε μια έκθεση που προβλέπει ότι το εθνικό χρέος θα ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ του 106,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) έως το 2028.
Οι πληρωμές τόκων για το εθνικό χρέος εκτιμάται ότι φτάσουν τα 870 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, περισσότερα από όσα θα ξοδέψει η κυβέρνηση για τον στρατό.
Το CBO εκτιμά ότι, εκτός εάν το Κογκρέσο περικόψει τις δαπάνες (πράγμα που είναι εξαιρετικά απίθανο), μέχρι το 2051 οι τόκοι για το χρέος θα υπερβαίνουν όχι μόνο τις στρατιωτικές δαπάνες αλλά και τις δαπάνες για τα δύο μεγαλύτερα στοιχεία του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού - την Κοινωνική Ασφάλιση και το Medicare.
Όπως επισημαίνει ο Eric Boehm του περιοδικού Reason, η έκθεση CBO υποδηλώνει πόσο θα αυξηθούν οι ομοσπονδιακές δαπάνες τις επόμενες δεκαετίες, καθώς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες «κρίσεις» θα εκμεταλλευτούν το Κογκρέσο και οι πρόεδροι στο μέλλον για να αυξήσουν τις ομοσπονδιακές δαπάνες.
Όπως προτείνει ο Boehm, κάποιος που προέβλεψε πριν από 30 χρόνια πόσα θα ξόδευε η κυβέρνηση στο μέλλον δεν θα περιλάμβανε την αύξηση των δαπανών λόγω της 11ης Σεπτεμβρίου, την επακόλουθη δημιουργία ενός βιομηχανικού συγκροτήματος εσωτερικής ασφάλειας, τους «για πάντα» πολέμους στο Αφγανιστάν και Ιράκ, η κατάρρευση των κατοικιών ή το lockdown για τον Covid.
Η υποθετική προβολή του προϋπολογισμού δεν θα είχε επίσης προβλέψει νομοθεσία όπως το όφελος για συνταγογραφούμενα φάρμακα Medicare ή το Obamacare.

Ο ρόλος της Fed

Το μεγάλο και αυξανόμενο επιτόκιο για το εθνικό χρέος πιέζει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve, αν και σχετικά μικρές, είναι ένας λόγος που οι πληρωμές του εθνικού χρέους αυξήθηκαν κατά 32% από πέρυσι.
Η ανάγκη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά θα διαβρώσει περαιτέρω την αγοραστική δύναμη του δολαρίου, υποβάλλοντας περισσότερους Αμερικανούς στον ύπουλο φόρο πληθωρισμού.
Θα προκαλέσει τελικά απώλεια της θέσης του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος του δολαρίου.
Αυτό θα οδηγήσει σε μια μεγάλη οικονομική κατάρρευση που πιθανότατα θα οδηγήσει σε εκτεταμένες εμφύλιες αναταραχές, στην περαιτέρω ανάπτυξη αυταρχικών κινημάτων τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά και σε νέους περιορισμούς στην ελευθερία.
Η μόνη διέξοδος από αυτό είναι να αρχίσει το Κογκρέσο να διαλύει το κράτος πρόνοιας-πολέμου, εκτιμά το Ron Paul Institute.
Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσει μια κυβέρνηση είναι να περικόψει τις δαπάνες για τον στρατό και να εγκαταλείψετε τον παρεμβατισμό.
Οι οικονομίες από αυτές τις περικοπές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα που εξαρτώνται από δικαιώματα και προγράμματα πρόνοιας δεν θα ζημιωθούν καθώς το Κογκρέσο τερματίζει αυτά τα προγράμματα.
Η ευθύνη για την παροχή υποστήριξης σε πραγματικά απόρους θα πρέπει να επιστραφεί σε τοπικά και θρησκευτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, ενώ η ευθύνη για την εκπαίδευση θα πρέπει να επιστραφεί στις τοπικές κοινωνίες και στους γονείς.
Το Κογκρέσο θα πρέπει επίσης να εγκρίνει νομοθεσία που απαιτεί οποιαδήποτε νέα δαπάνη να αντισταθμίζεται από περικοπές σε άλλες ομοσπονδιακές δαπάνες και να απαγορεύει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αγοράζει ομοσπονδιακά χρεόγραφα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης