Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεριζώνεται η παγκόσμια υπεροχή του δολαρίου – Nομισματική «αντεπίθεση» από BRICS και τη συμμαχία του Σαχέλ

Ξεριζώνεται η παγκόσμια υπεροχή του δολαρίου – Nομισματική «αντεπίθεση» από BRICS και τη συμμαχία του Σαχέλ
Τρεις τομείς θα επηρεαστούν σφόδρα από το νέο νομισματικό τσουνάμι…
Θεμελιώδες έργο υποδομής ερειδόμενο στην τεχνολογία blockchain, με σκοπό την απεξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ στις εμπορικές της σχέσεις, αποκαλύπτει η Κίνα.
Και πράγματι, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο project, που πρόκειται να ενισχύσει την πρωτοβουλία Belt and Road.
Το εν λόγω έργο ανακοινώθηκε από το Shanghai Tree Map Blockchain Research Institute μέσω του WeChat και, όπως αναφέρθηκε, υποστηρίζεται από πλειάδα τεχνολογικών ιδρυμάτων.
Μεταξύ αυτών είναι το Shanghai Jiao Tong University, το Fudan University, το Shanghai Maritime University και η China Academy of Information and Communications Technology.
Το έργο επιδιώκει να πατήσει πάνω στην πρωτοβουλία Belt and Road, καθώς απαιτεί διακρατικές υποδομές.
Η ανάπτυξή του είναι μια ακόμη πτυχή της δέσμευσης της Κίνας στο blockchain σε παγκόσμια κλίμακα.
Αν και απαγορεύει το trading και την ιδιοκτησία κρυπτονομισμάτων, έχει αγκαλιάσει τις δυνατότητές του στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά.
Με την ανακοίνωση του νέου συστήματος πληρωμών που θα βασίζεται σε blockchain των BRICS, πολλοί προβλέπουν την ύπαρξη ενός νέου κρυπτονομίσματος BRICS.
Σημειωτέον πως το προηγούμενο χρονικό διάστημα η Κίνα λάνσαρε το λεγόμενο γιουάν με τεράστια επιτυχία, δεσμευόμενη να το προωθήσει όσο γίνεται στις διμερείς εμπορικές σχέσεις της.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η αυξημένη ανησυχία για τυχόν δυτικές κυρώσεις και η οπλοποίησή του έχουν προκαλέσει ρωγμές στο εύθραυστο κράτος του δολαρίου, φέρνοντας στον αφρό νέες λύσεις.

Τρεις νέες χώρες έτοιμες να κυκλοφορήσουν το δικό τους νόμισμα

Φυσικά, οι BRICS δεν είναι η μοναδική συμμαχία που επιδιώκει να ανατρέψει το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο.
Ένα αντίστοιχο μπλοκ μοιάζει να προωθεί την ατζέντα της αποδολαριοποίησης.
Έχοντας παρόμοια ιδεολογία με τους BRICS, τρεις χώρες στην Αφρική σχεδιάζουν να λανσάρουν ένα νέο νόμισμα και να παραμερίσουν το δολάριο για εμπορικούς διακανονισμούς.
Ειδικότερα, ο Νίγηρας, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο σχεδιάζουν τον σχηματισμό ενός νέου νομίσματος.
Και οι τρεις χώρες είναι πρώην γαλλικές αποικίες που έχουν βιώσει στρατιωτικά πραξικοπήματα τα τελευταία χρόνια.
Αυτό το τρίο κυβερνάται επί του παρόντος από στρατιωτικά καθεστώτα, που αντλώντας έμπνευση από τα BRICS προχωρούν την ιδέα να κυκλοφορήσουν ένα νέο νόμισμα.
Σημειώνεται πως οι 3 αφρικανικές χώρες έχουν επίσης σχηματίσει και αμυντική συμμαχία που ονομάζεται Συμμαχία των κρατών του Σαχέλ (AES).
Το μπλοκ AES θέλει ένα νέο νόμισμα «Δυτικής Αφρικής» που δεν θα έχει δεσμούς με το δολάριο ΗΠΑ.
Η εξέλιξη θα είναι άλλο ένα πλήγμα για το δολάριο ΗΠΑ, καθώς αρκετές νέες χώρες υιοθετούν τώρα την ατζέντα της αποδολαριοποίησης.
Ο στρατηγός Abdourahmane Tiani, επικεφαλής της κυβερνώσας στρατιωτικής χούντας του Νίγηρα, επιβεβαίωσε τα σχέδια σχηματισμού ενός κοινού νομίσματος όπως οι BRICS.
«Το νόμισμα είναι ένα πρώτο βήμα προς την απελευθέρωση από την κληρονομιά του αποικισμού», είπε στο France 24.

Τομείς που θα πληγούν

Ως γνωστόν, η συμμαχία BRICS στοχεύει να ξεριζώσει την παγκόσμια υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ προωθώντας τοπικά νομίσματα για εμπορικούς διακανονισμούς.
Οι BRICS θέλουν να ενισχύσουν τις εγγενείς οικονομίες τους κόβοντας τους δεσμούς με το δολάριο ΗΠΑ.
Το μπλοκ προσπαθεί να πείσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να χρησιμοποιήσουν τοπικά νομίσματα για το εμπόριο και όχι το δολάριο ΗΠΑ.
Η εξέλιξη θα επηρεάσει αρκετούς χρηματοπιστωτικούς τομείς στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε πτώση της αγοράς τα επόμενα χρόνια.
Εάν οι BRICS εγκαταλείψουν το δολάριο για το εμπόριο, το νόμισμα USD θα επιστρέψει στην πατρίδα, οδηγώντας την Αμερική σε υπερπληθωρισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνολικά 3 χρηματοπιστωτικοί τομείς στις ΗΠΑ θα δεχτούν άμεσο πλήγμα εάν οι BRICS εγκαταλείψουν το δολάριο για διασυνοριακές πληρωμές: Τραπεζική και Χρηματοοικονομική, τεχνολογία και Fintech, καταναλωτικά αγαθά και λιανικό εμπόριο
Πρώτα και κύρια, ο τραπεζικός και ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα πληγούν περισσότερο, καθώς το συνάλλαγμα θα αρχίσει να μειώνεται.
Οι αγορές συναλλάγματος λειτουργούν με βάση την προσφορά και τη ζήτηση και εάν η ζήτηση για δολάριο πέσει, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα δυσκολευτεί να εισαγάγει το δολάριο.
Εάν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών BRICS δεν συσσωρεύσουν το δολάριο, οι ΗΠΑ θα δουν το νόμισμά τους να επιστρέφει στην πατρίδα τους.
Έτσι, οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να εξάγουν τον πληθωρισμό τους σε άλλα έθνη, με αποτέλεσμα οι ίδιες να χτυπηθούν από υπερπληθωρισμό.
Δεύτερον, ο τομέας της τεχνολογίας θα πληγεί καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας.
Επιπλέον, οι πολυεθνικές εταιρείες θα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις στη ζωή.
Οι BRICS μπορούν να ρίξουν την οικονομία των ΗΠΑ εάν σταματήσουν να δέχονται το δολάριο για πληρωμές.
Τέλος, τα καθημερινά καταναλωτικά αγαθά στο λιανικό εμπόριο θα δουν τις τιμές να εκτοξεύονται.
Επίσης, ο πληθωρισμός θα επηρεάσει τις αγορές με αποτέλεσμα οι τιμές των καθημερινών εμπορευμάτων να ακριβύνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης