Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Τηλεφωνική επικοινωνία Biden - Xi - Συζήτησαν θέματα παγκόσμιας ασφαλείας αλλά και την «πολιτική της μιας Κίνας»

ΗΠΑ: Τηλεφωνική επικοινωνία Biden - Xi - Συζήτησαν θέματα παγκόσμιας ασφαλείας αλλά και την «πολιτική της μιας Κίνας»
Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε επίσης «μια ευκαιρία προκειμένου να συζητηθούν προβλήματα εκτός των διμερών σχέσεων»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping σήμερα 2/4, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια ειδικής ενημέρωσης συντακτών για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έκανε γνωστό ότι οι ηγέτες εξέτασαν «τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, τη συνεχιζόμενη σημασία της ενίσχυσης των καναλιών επικοινωνίας, την υπεύθυνη διαχείριση του ανταγωνισμού [σ.σ. μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου] και μια σειρά περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων».
Όπως σημείωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, η τηλεφωνική συνομιλία έγινε, επίσης, «μια ευκαιρία για να συζητηθούν προβλήματα εκτός των διμερών σχέσεων».
Επιπλέον, ο Biden επιβεβαίωσε την αμερικανική «πολιτική μιας Κίνας» και τόνισε «την ανάγκη διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν, ειδικά ενόψει της ορκωμοσίας» του επόμενου αρχηγού της Ταϊπέι Lai Qingde, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου.
Τέλος, όπως πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετέφερε στον Κινέζο Πρόεδρο «την ανησυχία του για αθέμιτες οικονομικές πρακτικές» και επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να «λαμβάνει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της οικονομίας και της εθνικής ασφάλειας».
Επισημαίνεται ότι στις 15 Νοεμβρίου 2023, ο Biden και ο Xi συναντήθηκαν σε ένα προάστιο του Σαν Φρανσίσκο, κατά την πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από έξι χρόνια.
Όπως ανέφερε τότε το Xinhua, οι ηγέτες συμφώνησαν να «αποκαταστήσουν την επικοινωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών στη βάση της ισότητας και του σεβασμού.
Τέλος δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν σε συναντήσεις εργασίας μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, με στόχο τη συγκρότηση ενός «μηχανισμού διαβούλευσης για θέματα θαλάσσιας ασφάλειας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης