Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έχασαν σχεδόν 5 τρισ. σε 3 χρόνια οι αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ... όσο η αγορά της Ινδίας

Έχασαν σχεδόν 5 τρισ. σε 3 χρόνια οι αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ... όσο η αγορά της Ινδίας
Οι ινδικές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο εν μέσω ευρύτερης αισιοδοξίας για την ανάπτυξη της χώρας
Σχεδόν 5 τρισ. έχασαν από το 2021 οι αγορές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, μια απώλεια που σύμφωνα με την HSBC είναι μεγαλύτερη από την αξία του ινδικού χρηματιστηρίου.
Τα στατιστικά στοιχεία δεν προοιωνίζουν κάτι θετικό ούτε για την Κίνα ούτε για το Χονγκ Κονγκ, ειδικά όταν το Εθνικό Χρηματιστήριο της Ινδίας έχει αυξηθεί μόνο κατά την ίδια περίοδο.
Η NSE έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων, και έφτασε σε αξία τα 4,63 τρις. δολάρια, καθιστώντας την την τρίτη μεγαλύτερη στην Ασία.
Αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο μεγάλη έλξη έχουν κερδίσει οι ινδικές μετοχές τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με την πτώση τόσο στην Κίνα όσο και στο Χονγκ Κονγκ.
Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχωρεί για τρία συνεχόμενα χρόνια, κλείνοντας με πτώση 11,4% πέρυσι.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ παρουσίασε ακόμη χειρότερη απόδοση, με το 2023 να είναι η τέταρτη συνεχόμενη πτώση που έκλεισε το έτος 13,8% χαμηλότερα.
Και οι δύο είχαν τις χαμηλότερες επιδόσεις μεταξύ των μεγάλων δεικτών της Ασίας-Ειρηνικού πέρυσι.

Οι ανησυχίες της Κίνας έπληξαν τις αγορές του Χονγκ Κονγκ

Ο τομέας ακινήτων της Κίνας έχει προκαλέσει ανησυχία για τους επενδυτές, κάτι που έχει επηρεάσει επίσης το Χονγκ Κονγκ.
Πολλές κινεζικές μετοχές ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των Evergrande Group και Country Garden είναι εισηγμένες στο HKEX.
Η Κίνα έθεσε τον αναπτυξιακό της στόχο στο 5% για το 2024, αλλά οι αναλυτές ήταν δύσπιστοι για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να πετύχει το όριο.
Ο S&P Global Ratings δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά 4,6% το 2024, χαμηλότερο από το ποσοστό 5,2% για το 2023.
«Οι παράγοντες πρόβλεψής μας είναι στη συνεχιζόμενη αδυναμία της αγοράς ακινήτων και τη μέτρια υποστήριξη μακροοικονομικής πολιτικής.
Ο αποπληθωρισμός παραμένει κίνδυνος εάν η κατανάλωση παραμείνει αδύναμη και η κυβέρνηση ανταποκριθεί προωθώντας περαιτέρω τις επενδύσεις», έγραψε σε σημείωμα πελάτη ο Louis Kuijs, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού στην S&P Global Ratings.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της HKEX, Nicolas Aguzin, δήλωσε στο CNBC τον Μάρτιο ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Κίνα, τα υψηλά επιτόκια και η γεωπολιτική επηρεάζουν τις αποτιμήσεις και μειώνουν τον αριθμό των νέων καταχωρίσεων στο χρηματιστήριο.

Ινδία: Αγαπημένη των επενδυτών

Οι ινδικές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο εν μέσω ευρύτερης αισιοδοξίας για την ανάπτυξη της χώρας.
Ο δείκτης αναφοράς Nifty 50 της χώρας ενισχύθηκε για οκτώ συνεχόμενα χρόνια, σημειώνοντας κέρδη 20% το 2023.
Έρευνα από την HSBC έδειξε επίσης ότι το Εθνικό Χρηματιστήριο της Ινδίας ξεπέρασε το Χρηματιστήριο της Σαγκάης και έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως όσον αφορά τον μηνιαίο όγκο συναλλαγών.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με το Χρηματιστήριο της Σενζέν που κατέλαβε την πρώτη θέση.
Τα ινδικά χρηματιστήρια παρουσίασαν επίσης τις περισσότερες αρχικές δημόσιες προσφορές το 2023, σύμφωνα με έρευνα της EY India.
Αυτό συμβαίνει παρά το υποτονικό περιβάλλον για τις IPO, ειδικά στην Ασία.
Η Ινδία είδε 220 IPO πέρυσι, συγκεντρώνοντας έσοδα 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την EY.
Αυτό είναι ένα άλμα 48% στη δραστηριότητα των συμφωνιών από το 2022.
«Ενώ η αγορά της Κίνας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, η Ινδία έχει αναδειχθεί σε ξεχωριστή απόδοση», δήλωσε ο George Chan, ηγέτης της παγκόσμιας IPO της EY, σε ξεχωριστή έρευνα.
Οι συμφωνίες στην Ινδία αποτελούσαν μόλις το 6% των IPO παγκοσμίως το 2019, αλλά ο Chan είπε ότι η χώρα αντιπροσωπεύει πλέον το 27% από το πρώτο τρίμηνο, «ωθώντας την στη θέση της κορυφαίας αγοράς IPO στον κόσμο ανά όγκο συμφωνιών».
Αντίθετα, τα στοιχεία της EY έδειξαν ότι υπήρχαν 30 IPO στην αγορά μετοχών Α της Κίνας το πρώτο τρίμηνο, αντλώντας 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτός είναι ο μικρότερος αριθμός IPO και τα μικρότερα έσοδα από το 2020.
Το Χονγκ Κονγκ είχε μόλις 10 IPO κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου και μόνο δύο ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια σε μέγεθος συμφωνίας, για τα χαμηλότερα έσοδα από το 2010.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης