Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά ΕΚΤ: «Σήμα» για μειώσεις επιτοκίων το 2023 - Ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%

Πρακτικά ΕΚΤ: «Σήμα» για μειώσεις επιτοκίων το 2023 - Ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%
Τί έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης (6-7/3) του ΔΣ της ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα
Την πεποίθησή τους ότι ο -ετήσιος- πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, εξέφρασαν τα μέλη του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε 6-7 Μαρτίου 2024.
Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για τέταρτη διαδοχική φορά, ενώ έθεσε τις βάσεις για μια μείωση τον ερχόμενο Ιούνιο.
«Τα μέλη εξέφρασαν αυξημένη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σε καλό δρόμο για να υποχωρήσει σταθερά στον στόχο του 2%», αναφέρεται μεταξύ άλλων στα πρακτικά που είδαν σήμερα 4/4 το φως της δημοσιότητας, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται πως κρίνεται συνετό «να περιμένουμε τα εισερχόμενα στοιχεία» πριν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
«Η επιχειρηματολογία για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων ενισχύθηκε», ανέφεραν ορισμένα μέλη του ΔΣ.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,3% το 2024, 2% το 2025 και 1,9% το 2026.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 11 Απριλίου 2024 και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να κρατήσουν και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας των αναλυτών -«βλέπουν» μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης