Διεθνή

Στην Κίνα ο Lavrov 8-9/4, με όλα τα «καυτά θέματα» στην ατζέντα: Ειρήνη στην Ουκρανία, προώθηση BRICS

Στην Κίνα ο Lavrov 8-9/4, με όλα τα «καυτά θέματα» στην ατζέντα: Ειρήνη στην Ουκρανία, προώθηση BRICS
Θα συζητήσει μια σειρά από «καυτά θέματα», συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα στις 8-9 Απριλίου, κατά την οποία θα συζητήσει μια σειρά «καυτών θεμάτων», συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το TASS.
«Στις 8-9 Απριλίου, ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης Sergei Lavrov θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζονται διαπραγματεύσεις με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi», ανέφερε το υπουργείο.
«Σχεδιάζεται μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων για μια σειρά από επίκαιρα και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής κρίσης και της κατάστασης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», πρόσθεσε το υπουργείο.
Οι Ρώσοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν επίσης τη διμερή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεπίδρασης στη διεθνή σκηνή με έμφαση στην κοινή εργασία στον ΟΗΕ, τις BRICS, το SCO, το G20, την APEC και άλλους πολυμερείς μηχανισμούς και φόρουμ.
Ο Lavrov επισκέφθηκε προηγουμένως το Πεκίνο τον Οκτώβριο του 2023.
Οι πλευρές συζήτησαν λεπτομερώς την προώθηση της συνεργασίας στην Ευρασία και τις προοπτικές της ρωσικής προεδρίας των BRICS.

Oυκρανία

Η Ρωσία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να διαπραγματευτεί μια δίκαιη διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης με τους διαχειριστές του καθεστώτος του Κιέβου με βάση την υπάρχουσα πραγματικότητα και την ισορροπία συμφερόντων και εγγυήσεις για την ασφάλειά της Ρωσίας, αλλά η μόνη διέξοδος από το αδιέξοδο είναι εάν η Δύση εγκαταλείψει την ανεδαφική φόρμουλα Zelensky, είχε δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνάντηση με ξένους πρεσβευτές για την Ουκρανία.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι, «Συζητήσαμε λεπτομερώς τα συγκεκριμένα σχέδια της Δύσης να βάλει όσες χώρες του Παγκόσμιου Νότου, της Ανατολής, της παγκόσμιας πλειοψηφίας να προωθήσουν τη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης των 10 σημείων Zelensky», σημείωσε ο Lavrov.
«Η φόρμουλα είναι γνωστή, έχει δημοσιευθεί• ουσιαστικά είναι ένα τελεσίγραφο που απαιτεί από τη Ρωσία να παραδοθεί, να συνθηκολογήσει, να αποσυρθεί στα σύνορα του 1991», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
«Είναι ενδιαφέρον ότι πρόσφατα, ο κ. Zelensky είπε χαριτωμένα ότι θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει με τα σύνορα του Φεβρουαρίου του 2022.
Λοιπόν, αφήστε τον να ονειρεύεται», είπε χαρακτηριστικά ο Lavrov.
«Μια ειλικρινής συνομιλία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι δυνατή βασισμένη σε νέες πραγματικότητες, με βάση τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας.
Είμαστε, φυσικά, έτοιμοι να διασφαλίσουμε οποιεσδήποτε συμφωνίες που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα ασφάλειας άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.
Οι καταστάσεις στο πεδίο της μάχης καθορίζουν νέες πραγματικότητες», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, λέγοντας πως η μπάλα είναι στο γήπεδο της Δύσης αλλά στην Ουκρανία έχει διαμορφωθεί πλέον μία νέα πραγματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης