Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντονη κινητικότητα ΗΠΑ: Αναπτύσσουν F-22 Raptors στην «πιο κρίσιμη» αεροπορική τους βάση κοντά στην Κίνα

Έντονη κινητικότητα ΗΠΑ: Αναπτύσσουν F-22 Raptors στην «πιο κρίσιμη» αεροπορική τους βάση κοντά στην Κίνα
Η Οκινάουα αναφέρεται συχνά ως «Κλειδί του Ειρηνικού», καθώς είναι στρατηγικά σημαντική λόγω της κεντρικής της θέσης
Επιχειρώντας μια προσπάθεια σταδιακής αντικατάστασης των παλαιωμένων 48 F-15 C/D της 18ης πτέρυγας της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) στην αεροπορική βάση Kadena στην Οκινάουα στην Ιαπωνία, αεροσκάφη τύπου F-22A Raptors προσγειώθηκαν στον σταθμό, την πιο κρίσιμη ίσως στιγμή... καθώς οι εντάσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Η Οκινάουα ως βασική τοποθεσία για ενδεχόμενο πόλεμο με την Κίνα

Η Οκινάουα αναφέρεται συχνά ως «Κλειδί του Ειρηνικού», καθώς είναι στρατηγικά σημαντική λόγω της κεντρικής της θέσης μεταξύ Άπω Ανατολής και Δυτικού Ειρηνικού.
Βρίσκεται περίπου 1448 χλμ μακριά από το Τόκιο, τη Μανίλα, τη Σεούλ και το Χονγκ Κονγκ και 1.931 χλμ δυτικά του Γκουάμ και χρησιμεύει ως κρίσιμος κόμβος για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Με το εκτεταμένο δίκτυο αεροπορικών βάσεων και ναυτικών εγκαταστάσεων, θα ήταν ζωτικής σημασίας για τη διεξαγωγή αεροπορικής κυριαρχίας και στρατηγικών επιχειρήσεων μαχητικών, τόσο σε αμυντικούς όσο και σε επιθετικούς ρόλους, σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος με την Κίνα.
Η τοποθέτηση τους έρχεται σε μια εποχή που το F-35 έπεσε «θύμα» ατυχημάτων, καθυστερήσεων στις αναβαθμίσεις και προσθήκη νέων αεροσκαφών.
«Καθώς αναπτύσσονται στο Keystone, το 19ο και το 199ο FS Raptors θα εργαστούν σε συνδυασμό με πρόσθετα βαρέα, αναγνωριστικά και τέταρτης γενιάς μαχητικά και μαχητικά 5ης γενιάς που είναι επαυξημένα και σταθμευμένα στο Kadena για να εξασφαλίσουν συνεχή σταθερή κατάσταση των μαχητικών στην περιοχή».
Τον Νοέμβριο του 2023, F-35 από το Hill AFB έφτασαν επίσης στην Kadena για να «διατηρήσουν τη σταθερή περιστροφή των μαχητικών εκεί αντί των αποσυρόμενων F-15C/D», σύμφωνα με μια έκθεση για τις Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις. Εκείνη την εποχή, τα F-35 από το 4ο FS εντάχθηκαν στα F-35. Δεν είναι σαφές εάν τα F-35 εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί ή έχουν πετάξει πίσω στις βάσεις τους.
IMG-20240406-WA0000.webp

Οι ΗΠΑ χρειάζονται έναν έτοιμο για μάχη στόλο F-22 και F-35, καθώς το J-20 της Κίνας ανέφερε υψηλό ρυθμό παραγωγής 120 ετησίως από 40-50 τον Αύγουστο του 2023.
Επιπλέον, πρόσθετες μονάδες J-20 θα αποτελούν επίσης μέρος προηγμένων παρτίδων και μπλοκ, με αναβαθμίσεις και βελτιωμένα συστήματα από τις προηγούμενες παρτίδες. 
Το F-22 είναι, ωστόσο, μικρότερο και οι τρέχουσες παραλλαγές δεν διαθέτουν σύστημα υπέρυθρης αναζήτησης και παρακολούθησης (IRST) που μπορεί να συγχωνευθεί με το ραντάρ και να πυροβολεί πυραύλους αέρος-αέρος. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης