Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελικά μας ψεκάζουν: Υπό άκρα μυστικότητα ξεκίνησε πείραμα στις ΗΠΑ με ψεκασμούς κρυστάλλων αλατιού

Τελικά μας ψεκάζουν: Υπό άκρα μυστικότητα ξεκίνησε πείραμα στις ΗΠΑ με ψεκασμούς κρυστάλλων αλατιού
Η ιδέα περιλαμβάνει την εκτόξευση ουσιών όπως αερολύματα στον ουρανό για να αντανακλούν το ηλιακό φως μακριά από τη Γη
Η πρώτη δοκιμή των ΗΠΑ σε εξωτερικούς χώρους για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη με την αύξηση της αποκαλούμενης «νεφοκάλυψης» ξεκίνησε επίσημα μέσω ενός παροπλισμένου αεροπλανοφόρου στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.
Το αμφιλεγόμενο πείραμα για το οποίο οι Αρχές τήρησαν σιγή ιχθύος για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις, ενέχει σοβαρούς κινδύνους όπως προειδοποιούν ειδικοί, οι οποίοι ουσιαστικά... πιάστηκαν στον ύπνο από τη συγκεκριμένη μεθοδολογία.
Η ιδέα περιλαμβάνει την εκτόξευση ουσιών όπως αερολύματα στον ουρανό για να αντανακλούν το ηλιακό φως μακριά από τη Γη.
Ο Shuchi Talati, ο εκτελεστικός διευθυντής της Συμμαχίας για Δίκαιη Διαβούλευση για την Ηλιακή Γεωμηχανική, παρατήρησε πώς η δοκιμή είχε «κρατηθεί κρυφή» με ελάχιστη δημόσια αναφορά.

Η έκθεση Scientific American προειδοποιεί ότι η τεχνητή δημιουργία νεφών «θα μπορούσε να αλλάξει τα καιρικά μοτίβα με ασαφείς τρόπους και ενδεχομένως να περιορίσει την παραγωγικότητα της αλιείας και των αγροκτημάτων».
Αλλά θα προχωρήσουν και θα το κάνουν ούτως ή άλλως.
Οι συμμετέχοντες στο έργο αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που εστάλησαν μέσω email ή σε αιτήματα συνεντεύξεων σχετικά με το πείραμα στο Σαν Φρανσίσκο.

geomixaniki-742024-805-2.jpg

Το πείραμα

Το έργο Έρευνας και Δέσμευσης Αερολύματος Παράκτιας Ατμόσφαιρας ή CAARE χρησιμοποιεί ειδικά κατασκευασμένους ψεκαστήρες για να εκτοξεύσει τρισεκατομμύρια σωματίδια θαλάσσιου αλατιού στον ουρανό σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η πυκνότητα - και η ανακλαστική ικανότητα - των θαλάσσιων νεφών. Το πείραμα πραγματοποιείται, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, στην κορυφή του USS Hornet Sea, Air & Space Museum στην Alameda της Καλιφόρνια και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με μια φόρμα τροποποίησης του καιρού που η ομάδα κατέθεσε στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές.
«Δεδομένου ότι αυτό το πείραμα κρατήθηκε κρυφό μέχρι να ξεκινήσει η δοκιμή, ανυπομονούμε να δούμε πώς σχεδιάζεται η δημόσια δέσμευση και ποιος θα συμμετάσχει», δήλωσε ο Talati.
«Η ιστορία μάς έχει δείξει ότι όταν εμπλέκουμε τον εαυτό μας στην τροποποίηση της φύσης, υπάρχουν πάντα πολύ σοβαρές ανεπιθύμητες συνέπειες», δήλωσε ο Greg Goldsmith, αναπληρωτής κοσμήτορας για την έρευνα και την ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Chapman.
geomixaniki-742024-805-3.jpg
Το σχέδιο μελέτης δεν έκανε επίσης καμία αναφορά στις πιθανές οικολογικές επιπτώσεις του, μια βασική σκέψη που προτείνεται από ένα εργαστήριο λεύκανσης θαλάσσιων νεφών της διοίκησης Biden το 2022.
Αυτή είναι μια σημαντική παράβλεψη, σύμφωνα με τον Γκρεγκ Γκόλντσμιθ, αναπληρωτή κοσμήτορα για την έρευνα και την ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Chapman.
Σημειώνεται τέλος, ότι ούτε ο δήμαρχος της Alameda, όπου διεξάγεται το πείραμα, δεν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επί του θέματος. 
070424geoengineering.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης