Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποκρισία των Ευρωπαίων για τις κυρώσεις σε Ρωσία - Η ΕΕ είναι ο… μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού LNG

Υποκρισία των Ευρωπαίων για τις κυρώσεις σε Ρωσία - Η ΕΕ είναι ο… μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού LNG
Οι οι εξαγωγές ρωσικού LNG προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνονται, ενώ εκείνες προς την Ασία μειώνονται
Σχετικά Άρθρα
Μόνο στα... χαρτιά φαίνεται πως είναι η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις, η ΕΕ δεν μπορεί να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.
Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρωσίας αυξήθηκαν περισσότερο από 4% το α' τρίμηνο του 2024, καθώς η χώρα αύξησε την παραγωγή για να αντικαταστήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από αγωγούς προς την Ευρώπη, για τις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Επικαλούμενη αύξηση 4,3% (8,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους) στις μη κυρωμένες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο του 2024 με βάση στοιχεία της Kpler, η Kommersant.ru επισημαίνει ότι οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνονται, ενώ εκείνες προς την Ασία μειώνονται. Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ασία για το α' τρίμηνο του έτους σημείωσαν μείωση 7%, η οποία αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εξαγωγών προς την Ευρώπη κατά 4%, η οποία έλαβε περίπου 5 εκατομμύρια τόνους ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρωσία προέρχεται από το έργο Yamal LNG, το οποίο διαχειρίζεται η Novatak, και το έργο Sakhalin Energy, το οποίο διαχειρίζεται η Gazprom.
Στα τέλη Μαρτίου, η Μόσχα προχώρησε στην πώληση του μειοψηφικού μεριδίου της Shell στο έργο LNG της Σαχαλίνης στην κρατική Gazprom έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αρχικά, η Μόσχα σχεδίαζε να δώσει το μερίδιο στη Novatek, στον απόηχο της κίνησης της Shell να εγκαταλείψει το έργο μετά την επιβολή κυρώσεων από τα δυτικά καθεστώτα στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, η Novatek έκρινε ότι η συμμετοχή της στο έργο της Σαχαλίνης ενέχει υψηλούς νομικούς κινδύνους.

Η ΕΕ ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού LNG

Τα νέα στοιχεία που δείχνουν την αύξηση των ρωσικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ότι η Ευρώπη έχει αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο που διοχετεύεται με αγωγούς από τα ανατολικά λιμάνια της με ρωσικό LNG στα δυτικά λιμάνια της, καθώς το μπλοκ γίνεται ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, καταγράφοντας το ήμισυ του συνολικού όγκου των ρωσικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος μέχρι στιγμής, ακολουθούμενη από την Κίνα, η οποία κατέλαβε το 21% από τα στοιχεία του Φεβρουαρίου.
Η ανάλυση των στοιχείων του Reuters τον Φεβρουάριο έδειξε επίσης ότι η ΕΕ έχει αντικαταστήσει τις ροές ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου με ρωσικό LNG που εισάγεται κυρίως στην Ισπανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης