Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βλέπουν... πρόεδρο τον Trump και τρέχουν οι Γερμανοί - Δαπάνες 7 δις για το 2% του ΝΑΤΟ

Βλέπουν... πρόεδρο τον Trump και τρέχουν οι Γερμανοί - Δαπάνες 7 δις για το 2% του ΝΑΤΟ
Τεράστιες ευκαιρίες για ανάπτυξη του ευρωπαϊκού αμυντικού τομέα, καθώς προβλέπεται μια δεκαετία εκτίναξης των στρατιωτικών δαπανών
Νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο… φαίνεται πως βλέπουν οι Γερμανοί, οι οποίοι εξαγγέλλουν τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες προκειμένου να πιάσουν τον στόχο του ΝΑΤΟ που θέλει τα κράτη – μέλη να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες.
Οι προειδοποιήσεις – απειλές του Trump, ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συνδράμουν κανένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία, εάν αυτά δεν έχουν ανταποκριθεί στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στη Συμμαχία, φαίνεται πως… βρήκαν στόχο, καθώς οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για μια προεδρική θητεία Trump.

Δύο φρεγάτες και 900 θωρακισμένα οχήματα

Δημοσίευμα του Bloomberg αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση του καγκελάριου Olaf Scholz σχεδιάζεται να αγοράσει δύο επιπλέον φρεγάτες F126 μέσω της Damen Group/Blohm plus Voss/Lürssen/German Naval Yards για 3 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς και 900 θωρακισμένα οχήματα Fuchs που κατασκευάζονται από τη γερμανική Rheinmetall για 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
121212121212121212.png
212121.jpg
Πιάνει τον στόχο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τις δαπάνες των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Γερμανία θα «επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανά τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ ετησίως για αμυντικές δαπάνες».
Όπως αναφέρεται, είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία το επιτυγχάνει αυτό από το 2006 όταν και είχαν συμφωνήσει στον στόχο αυτό οι υπουργοί Άμυνας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.

Δέσμευση Scholz

Άλλωστε τον περασμένο Φεβρουάριο ο καγκελάριος Scholz είχε δεσμευτεί ότι η Γερμανία θα επιτύχει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα της χώρας.
«Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να φροντίσουμε πολύ περισσότερο για τη δική μας ασφάλεια, τώρα και στο μέλλον» είχε υποστηρίξει ο Scholz, μετά και στον σάλο που είχε προκαλέσει η τοποθέτηση Trump ότι οι ΗΠΑ δεν θα προστάτευαν κράτη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους απέναντι στη Συμμαχία.

Βλέπουν νίκη Trump;

Δεδομένου ότι αυτή η απειλή του Trump συμπίπτει με το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά από το 2006 που η Γερμανία θα εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ, προκύπτει εύλογα το ερώτημα εάν αυτή η αλλαγή στάσης των Γερμανών, συνδέεται με την εκτίμηση τους ότι είναι πιθανότερο ο Donald Trump να είναι ο νικητής των εκλογών στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες ανέρχονται σήμερα κατά μέσο όρο στο 1,6% του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες είναι αναπόφευκτες για την ΕΕ, γεγονός που θα οδηγήσει σε μια νέα δεκαετία στρατιωτικών δαπανών τη στιγμή που βρυχάται η αμυντική αγορά.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι μετοχές της Rheinmetall, της κατασκευάστριας των γερμανικών τανκ Leopard 2, σημειώνουν υψηλά ρεκόρ.
77_4.JPG

Τεράστιες προοπτικές για τον ευρωπαϊκό αμυντικό τομέα

Ο David Asher, ανώτερος συνεργάτης στο Hudson Institute, επεσήμανε πρόσφατα τις ευκαιρίες στον ευρωπαϊκό αμυντικό τομέα.
«Η Rheinmetall βρυχάται, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι ευρωπαίοι κατασκευαστές όπλων που επωφελούνται.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για τα μέλη του ΝΑΤΟ η δραματική αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι η καλύτερη άμυνά τους ενάντια στις απειλές επίθεσης του Putin.
Το ίδιο θα συμβεί και με μια πιθανή επιστροφή του Trump στην προεδρία των ΗΠΑ καθώς ως Πρόεδρος θα απαιτήσει είτε να αυξήσουν δραματικά τις αμυντικές δαπάνες και άρα τον επιμερισμό των βαρών στο εσωτερικό της Συμμαχίας είτε θα παραμεριστούν σε μια απίστευτα επικίνδυνη στιγμή» λέει ο Asher.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης