Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκθετη η Ευρώπη, δικαστική απόφαση - κόλαφος - Εκτός κυρώσεων οι Ρώσοι ολιγάρχες Mikhail Fridman και Petr Aven

Έκθετη η Ευρώπη, δικαστική απόφαση - κόλαφος - Εκτός κυρώσεων οι Ρώσοι ολιγάρχες Mikhail Fridman και Petr Aven
Δεν αποδεικνύεται ότι έχουν υποστηρίξει ενέργειες ή πολιτικές κατά της Ουκρανίας

Έκθετη αφήνει την Ε.Ε. το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αποφάσισε την Τετάρτη να αφαιρέσει τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους Mikhail Fridman και Petr Aven από τον κατάλογο των προσώπων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
"Το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ότι κανένας από τους λόγους που αναφέρονται στις αρχικές πράξεις δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένος και ότι η συμπερίληψη των κ.κ. Aven και Fridman στους επίμαχους καταλόγους δεν δικαιολογείται συνεπώς", ανέφερε το δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο σε ανακοίνωσή του.
Μια απόφαση της ΕΕ τον Μάρτιο του 2023 επέβαλε εκ νέου τα περιοριστικά μέτρα για τους δύο άνδρες, οι οποίοι έχουν ασκήσει ξεχωριστή προσφυγή κατά της ενέργειας αυτής, σύμφωνα με το Reuters.

Δεν αποδείχθηκαν ενέργειες κατά της Ουκρανίας

Το δικαστήριο δήλωσε ότι το Συμβούλιο μπορεί να έχει λόγους να αποδείξει ότι ο Fridman και ο Aven έχουν στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, αλλά δεν αποδεικνύεται ότι οι άνδρες έχουν υποστηρίξει ενέργειες ή πολιτικές κατά της Ουκρανίας ή ότι έχουν υποστηρίξει οικονομικά τους Ρώσους ιθύνοντες.
Τα κεφάλαια και οι οικονομικοί πόροι και των δύο ανδρών είχαν παγώσει μετά την επιβολή περιορισμών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά τη ρωσική εισβολή.
Και οι δύο είναι βασικοί μέτοχοι του ομίλου Alfa Group, ο οποίος περιλαμβάνει την κορυφαία ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας Alfa Bank και τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων X5 Retail Group.
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι δισεκατομμυριούχοι δεν έπρεπε να συμπεριληφθούν στον κατάλογο μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Μαρτίου 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης