Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zakharova - Ρωσία: Καταστροφικοί οι τακτικισμοί των ΗΠΑ στον ΟΗΕ - Να εφαρμοστούν τώρα τα ψηφίσματα για τη Γάζα

Zakharova - Ρωσία: Καταστροφικοί οι τακτικισμοί των ΗΠΑ στον ΟΗΕ - Να εφαρμοστούν τώρα τα ψηφίσματα για τη Γάζα
«Η Ρωσία συνεχίζει να επιμένει στην... επείγουσα εφαρμογή των αναφερόμενων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» διαμηνύει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ
Η καταδίκη των Ηνωμένων Πολιτειών προς ορισμένες κρίσιμες διατάξεις του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θεωρείται «καταστροφική», δήλωσε την Τετάρτη η Maria Zakharova, επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η Ρωσία συνεχίζει να επιμένει στην... επείγουσα εφαρμογή των αναφερόμενων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ σημειώνουμε τον καταστροφικό χαρακτήρα των δηλώσεων Αμερικανών εκπροσώπων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν με ορισμένες διατάξεις του ψηφίσματος, οι οποίες φέρεται ότι δεν είχε νομική ισχύ. Αυτό είναι κάποιο είδος νομικού σκοταδισμού», τόνισε σχετικά η διπλωμάτισσα στους δημοσιογράφους.
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενός της, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov διευκρίνισε ότι αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν άσκησαν veto στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, για επικοινωνιακούς λόγους, παρείχαν στο Ισραήλ σημαντική ελευθερία δράσης στη Γάζα δηλώνοντας το ψήφισμα «μη δεσμευτικό».
Στις 25 Μαρτίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων.
Παρά το σερί ... κατάχρησης του δικαιώματος veto από τις ΗΠΑ κατά των ψηφισμάτων κατάπαυσης του πυρός, οι Αμερικανοί διπλωμάτες επέλεξαν να απόσχουν από την ψηφοφορία αυτή τη φορά.
Επ' αυτού, ο Σύμβουλος Επικοινωνιών Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby δήλωσε τότε ότι οι ΗΠΑ υποστήριζαν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά διαφωνούσαν με τις διατάξεις του ψηφίσματος.
Ενώ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Linda Thomas-Greenfield ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ απείχαν λόγω της γλώσσας του κειμένου που δεν περιλαμβάνει καταδίκη της Hamas.

Το veto Ρωσίας και Κίνας στο δειλό ψήφισμα για εκεχειρία στη Γάζα

Προηγουμένως, η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποίησαν το δικό τους δικαίωμα αρνησικυρίαςγια να εμποδίσουν ένα ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που συνέταξαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Το ψήφισμα, το οποίο δεν καλούσε ρητά για κατάπαυση του πυρός, δέχτηκε κριτική τόσο από τη Μόσχα όσο και από το Πεκίνο για τις αδυναμίες του.
Το ψήφισμα συγκέντρωσε την υποστήριξη έντεκα μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ένας ανταποκριτής του Sputnik, με τρία να είναι αντίθετα και ένα να απέχει από την ψηφοφορία.
Ενώ το σχέδιο ψηφίσματος αναγνώριζε την ανάγκη για μια «άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, δεν απαιτούσε επιτακτικά τέτοια δράση, ούτε προέβλεπε συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή της.
Ένα από τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης ήταν η δειλή και προσχηματική γλώσσα του ψηφίσματος, που «καθόριζε» την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός χωρίς όμως να παρέχει σαφή εντολή.
Επιπλέον, το σχετικό draft εξέφραζε την υποστήριξη στις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός και ζητούσε την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων αιχμαλώτων, καταδικάζοντας επίσης τις «τρομοκρατικές ενέργειες», συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης της 7ης Οκτωβρίου της Παλαιστινιακής Αντίστασης.
Η Ρωσία, ειδικότερα, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στο ψήφισμα, επικρίνοντάς την για την αποτυχία του να προτάξει κατηγορηματικά και πειστικά εκεχειρία στον πολύπαθο παλαιστινιακό θύλακα.
Η ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισε το έγγραφο ως ακολούθημα «προηγούμενων στρεβλώσεων και απαράδεκτων μονόπλευρων «καταδικών», χαρακτηρίζοντάς το, μάλιστα, ως «τυποποιημένη αμερικανική εξαπάτηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης