Τελευταία Νέα
Διεθνή

Assen Vassilev (ΥΠΟΙΚ Βουλγαρίας): «Κλειδί» η ενεργειακή συνεργασία στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις

Assen Vassilev (ΥΠΟΙΚ Βουλγαρίας): «Κλειδί» η ενεργειακή συνεργασία στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις
Ο Βούλγαρος πολιτικός αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνοβουλγαρική συνεργασία
Τη θεμελιώδη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου και τη στρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί το «κλειδί» του ευρύτερου ενεργειακού σχεδιασμού στην περιοχή, υπογράμμισε ο βουλευτής του βουλγαρικού Κοινοβουλίου, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας (2023-2024), Assen Vassilev, σε συζήτηση στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.
«Με τον πόλεμο στην Ουκρανία γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Μαύρη Θάλασσα είναι ουσιαστικά κλειστή ως οικονομική ζώνη.
Το κόστος ασφάλισης είναι υψηλό, η ναυσιπλοΐα (διά αυτής της οδού) είναι επικίνδυνη, επομένως χρειαζόμαστε ό,τι ερχόταν διά της Μαύρης Θάλασσας να αρχίσει τώρα να καταφτάνει διά της Μεσογείου γι’ αυτό και η κατασκευή του Διαδρόμου από την Αλεξανδρούπολη είναι “ κλειδί” τόσο για τη Βουλγαρία όσο και για την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Vassilev.
Ο Βούλγαρος πολιτικός αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνοβουλγαρική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας τόσο μέσω του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB όσο και με την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ των δύο χωρών.
«Καταφέραμε να οικοδομήσουμε δίκτυα διασυνδεσιμότητας σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και τα επεκτείνουμε, διπλασιάσαμε επίσης τη διασυνδεσιμότητα στα ηλεκτρικά δίκτυα, γεγονός που βοήθησε και τα δύο δίκτυα καθώς αλληλοσυμπληρώνονται, ενώ εργαζόμαστε πάνω σε μια διακυβερνητική συμφωνία με την Ελλάδα για την ανάπτυξη ενός αυτοκινητοδρόμου και μιας ταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη, μέσω της Βουλγαρίας, με τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και άλλες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε, δε, πως όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της Σένγκεν στις μετακινήσεις και στα χερσαία σύνορα -κάτι που δεν ισχύει ακόμη- θα ανοίξουν τον δρόμο ώστε να καταστούν τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας πύλη για πολλά από τα εμπορεύματα που προορίζονται για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Εκτιμώ ότι αυτή θα είναι μια win win κατάσταση για τη Βουλγαρία και την Ελλάδα».
Σημείωσε, μάλιστα, πως μια τέτοια εξέλιξη θα είναι επωφελής και για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «θα μπορούμε να διοργανώνουμε θερινά (αγγλικά) προγράμματα για τους νέους ώστε να μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον. Αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες «προωθούν τους πολιτιστικούς δεσμούς, τη συνεργασία, ακόμα και τις μελλοντικές επιχειρηματικές συνέργειες», τόνισε ο κ. Vassilev.
Αναφέρθηκε ακόμη στους πολλούς Βούλγαρους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα επισημαίνοντας πως είναι η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα τουριστών που επιλέγει κάποιον ελληνικό τόπο για διακοπές αλλά και στη συνεργασία που ήδη έχουν αναπτύξει πολλές, όπως υπογράμμισε, επιχειρήσεις από τις δύο χώρες.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Βουλγαρία οδηγείται για ακόμη μία φορά στις κάλπες (έκτη από τον Απρίλιο του 2021), ο κ. Vassilev, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2023-2024, σημείωσε πως παρά την πολιτική αστάθεια υπάρχει μια οικονομική ανάπτυξη στη χώρα και στις επενδύσεις, αποδίδοντας εν μέρει την εικόνα αυτή στο γεγονός ότι η Βουλγαρία έχει αλλάξει την οικονομική της φιλοσοφία τα τελευταία χρόνια.
Σημείωσε, παράλληλα, πως την τελευταία τριετία η Βουλγαρία έκανε αξιοθαύμαστη πρόοδο προς τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης, γεγονός που αποτυπώνεται και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, με το 75% των πολιτών να είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα φιλορωσικά κόμματα να περιορίζουν τα εκλογικά ποσοστά τους.
«Παρά την πολύ ενεργή ρωσική εκστρατεία προπαγάνδας καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό ν’ αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης του βουλγαρικού πληθυσμού», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως θα είναι πλέον πολύ δύσκολο να υπάρξει μια εκ νέου στροφή προς τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης